News

Proiectul de ţară de 150 de ani! Ce greşeală uriaşă a făcut Iliescu

Fostul consilier prezidenţial pentru probleme de securitate naţională, Iulian Fota, a declarat, joi, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareş Bogdan, că România are un proiect...
13.11.2015 | 08:27
Proiectul de tara de 150 de ani Ce greseala uriasa a facut Iliescu

Fostul consilier prezidenţial pentru probleme de securitate naţională, Iulian Fota, a declarat, joi, în cadrul emisiunii “Jocuri de Putere”, moderată de Rareş Bogdan, că România are un proiect de ţară de 150 de ani, care a însemnat modernizarea, respectiv europenizarea sa, iar greşeala lui Ion Iliescu, în 1990, a fost că a respins ideea de paşoptism. În acest sens, Fota critică faptul că se introduce această idee falsă potrivit căreia nu avem un proiect de ţară, “pentru că adevăratul proiect de ţară de care ne-am apucat nu ne mai convine”, având în vedere implicaţiile sale. În viziunea sa, “nu e o întâmplare că s-a introdus această manipulare când avem şi această problemă în estul continentului european”.

“România europeană este proiectul nostru de ţară. România are un proiect de ţară de 150 de ani, de la 1848, modernizarea României care înseamnă, de fapt, europenizarea ei. Se introduce această idee falsă că nu avem proiect de ţară pentru că adevăratul proiect de ţară de care ne-am apucat nu ne mai convine: pentru că înseamnă controlul averilor, nu ne convine pentru că înseamnă cod deontologic în media, nu ne convine pentru că înseamnă transparenţa actului public.

Nu e o întâmplare că s-a introdus această manipulare când avem şi această problemă în estul continentului european. Nu ne mai convine modelul european şi atunci perfid avem alte modalităţi de a-l dilua. Greşeala lui Ion Iliescu în ’90 a fost să respingă ideea de paşoptism. De ce l-au alergat pe Raţiu şi Coposu şi Câmpeanu? Pentru că nu se dorea revenirea României lui 1848″, a declarat Iulian Fota.

În acest context, Fota subliniază faptul că “problema la noi nu e cu politica, ci cu societatea”.

“Aici strada a intuit extrem de inteligent când a zis că ‘vrem o altă politică’. Nu s-a referit numai la clasa politică. Ideea de bună guvernare a provenit din nevoia de a nu pune lupa numai pe partide”, a adăugat Fota.

În ceea ce îl priveşte pe premierul desemnat, Dacian Cioloş, fostul consilier prezidenţial consideră că lupta împotriva sa şi a viitorului Guvern a început deja:

“Se vede cu ochiul liber că partidele au început deja să mârâie doar la Dacian Cioloş, deocamdată. Eu cred că va fi votat. Nu uitaţi că Guvernul a venit pe un val popular, pe acel protest al străzii care vrea o altă politică. El e o antiteză a actualilor oameni politici. Dacian Cioloş are studii făcute pe bune, nu improvizaţii pe la universităţi fantome, un om cu studii în Occident ceea ce ai noştri nu înghit nici după 25 de ani”.

Sursa: Realitatea.net