Medicul Mihai Craiu a postat pe Facebook un clip în care arată ce se întâmplă și cum arată un suc natural după ce a stat mai bine de un an în frigider.
Prin gestul său, cunoscutul doctor pediatru vrea să tragă un semnal de alarmă cu privire la sucurile așa-zis naturale care, de fapt, nu se strică.
Medicul arată publicului ce se întâmplă cu un suc expirat desfăcut în urmă cu aproape un an și lăsat în frigider.
Teoretic, fiind ”natural”, așa cum se arată pe etichetă, sucul ar fi trebuit să fermenteze. Numai că, surpriză imensă, nici măcar în 12 luni, procesul fermentației nu a fost sesizat.
În clipul de pe site-ul de socializare se vede cum la desfacerea capacului băutura nu face niciun zgomot care să indice vreo acidulare. Este un semn clar că fermentația nu a avut loc.
De ce se întâmplă acest fenomen aparent ciudat? Dr. Mihai Craiu atrage atenția cu privire la ”produsele așa zise naturale”.
El spune că acestea pot conține substanțe chimice care ”pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților”.
”Unele din aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților.
De ce? Pentru că un copil are expunere relativă, la diverse substanțe, mai mare decât un adult (aport mai mare pe kilogram), au sisteme de detoxifiere imature și organele lor aflate în creștere sunt mai susceptibile la acțiuni toxice/disruptive mult mai mult decât organele gata formate ale adultului”, explică medicul.
Mihai Craiu spune că multe substanțe utilizate în procesarea alimentelor sau la ambalarea lor pe termen lung au efecte adverse dovedite asupra copiilor. El are și un sfat pentru părinți.
”Concluzia – nu mai dați copiilor mici tot felul de așa-zise produse naturale fără să citiți eticheta. Sau mai bine, luați din piață fructe și legume autohtone. Le spălați bine și le dați copilului așa cum sunt, proaspete. E mai sigur!”, atrage atenția doctorul.