News

Imaginea zilei. Cine este ultimul militar american care a părăsit Afganistanul. Ipostaza sa, virală pe internet

Departamentul american al Apărării a publicat, în noaptea de luni spre marți, o fotografie cu o mare însemnătate, care îl prezintă pe ultimul militar american care a părăsit Afganistanul.
31.08.2021 | 22:25
Imaginea zilei Cine este ultimul militar american care a parasit Afganistanul Ipostaza sa virala pe internet
ADVERTISEMENT

Ziua de luni, 30 august 2021, reprezintă o dată istorică pentru SUA. După 20 de ani de misiune în Afganistan, forțele militare americane și-au încheiat în mod oficial misiunea.

Au fost două decenii în care s-au cheltuit sume impresionate de bani dar, și mai important, s-au pierdut mii vieți pe frontul din Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT

Ultimii militari americani au părăsit, luni seară, Afganistanul. După 20 de ani de război, Pentagonul a confirmat plecarea ultimilor soldați, iar imaginea cu ultimul american care urcă în aeronava americană din Kabul este una care va rămâne în istorie.

Imaginea zilei. Cine este ultimul militar american care a părăsit Afganistanul

Luni, generalul Kenneth McKenzie de la US Central Command a declarat reporterilor că generalul-maior Chris Donahue şi însărcinatul cu afaceri Ross Wilson au fost ultimii doi oficiali americani care au plecat din Afganistan.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Departamentul American al Apărării a publicat o fotografie care simbolizează cel mai bine retragerea oficială din Afganistan a SUA.

În ea apare generalul-maior Chris Donahue, comandat al diviziei aeriene 82, în timp ce se îmbarca într-un avion C-17 pentru a pleca din Kabul.

ADVERTISEMENT

Generalul Chris Donahue (52 de ani), ultimul soldat american care a părăsit Afganistanul, a fost dislocat în țara devastată de război luna aceasta, atunci când haosul major a zguduit aeroportul Kabul după ce talibanii au preluat controlul în Capitală.

Într-o carieră militară de excepție, Donahue a slujit armata SUA în mai multe misiuni din Afganistan, Irak, Siria, Africa de Nord și Europa de Est, scrie FirstPost.

ADVERTISEMENT
Chris Donahue. Sursa foto: Twitter

Acesta a îndeplinit roluri semnificative, inclusiv asistent special al președintelui șefilor de stat major din Pentagon și comandantul operațiunii speciale a grupului de lucru comun – Afganistan în sprijinul operațiunii ”Sentinel Freedom”.

În prezent, generalul-maior Chris Donahue ocupă funcția de general comandant al 82-a divizie aeriană la Fort Bragg, Carolina de Nord. Absolvent al Academiei Militare a Statelor Unite, Donahue a fost comandat în filiala de infanterie în 1992. În afară de serviciile oferite în diferite țări și care lucrează ca comandant, Donahue a îndeplinit și următoarele misiuni:

  • Comandantul Școlii de infanterie a armatei Statelor Unite la Fort Benning, Georgi
  • General adjunct al comandantei (manevră) a Diviziei a 4-a de infanterie de la Fort Carson
  • Director adjunct special Operațiuni și combatere a terorismului
  • Resolute Support Mission – o misiune multinațională condusă de NATO în Afganistan în 2019-2020

Imaginea cu Chris Donahue urcând în ultimul avion american din Kabul, una virală

Imaginea cu generalul Donahue urcând în ultimul avion american din Afganistan, publicată de Pentagon, a devenit acum virală: cu peste 16.000 de redistribuiri și 60.000 de aprecieri pe Twitter.


În fotografie, Donahue pare să se miște rapid, cu fără nicio expresie pe chip. El poartă echipament de luptă complet, cu ochelari de vedere nocturnă pe cască și cu arma lângă el.

Generalul Frank McKenzie, comandantul Comandamentului Central al SUA, a spus, într-un briefing de presă: ”Unul dintre ultimele lucruri pe care le-a făcut generalul Donahue înainte de plecare a fost să discute cu comandantul taliban cu care se coordonase cu privire la momentul decolării noastre”.

Înainte ca avionul american să se ridice de la sol, Donahue a trimis un mesaj final prin chat-ul mIRC: ”Bravo, sunt mândru de voi toți”.

Bilanțul SUA în Afganistan: peste 1.000 de miliarde cheltuite și 2.300 de morți

Statele Unite ale Americii (SUA) au încheiat la miezul nopţii de luni spre marți misiunea de două decenii în Afganistan. În ultimele două săptămâni, de când talibanii au preluat controlul, au fost evacuaţi din ţară 123.000 de oameni, a spus secretarul de stat Antony Blinken.

Potrivit cifrelor raportate de Departamentul Apărării, în aceste două decenii, SUA au cheltuit aproximativ 1.000 de miliarde de dolari în Afganistan, costuri de război și reconstrucție.

Bilanțul SUA în Afganistan: peste 1.000 de miliarde cheltuite și 2.300 de morți. Sursa foto: hepta.ro

Cel mai dureros preț se numără în victime: morți și răniți. De la începerea acțiunii militare în Afganistan, în 2001, Statele Unite au pierdut peste 2.300 de oameni, iar alți aproximativ 20.660 au fost răniți.

În toată această perioadă, 36 de state care au contribuit cu militari în această misiune au pierdut aproximativ 3500 de oameni, dintre care americani au fost mai mult de jumătate, iar alți peste 26 de mii au fost răniți.

ADVERTISEMENT