News

Imagini apocaliptice. Coreea de Nord și Coreea de Sud au lansat rachete balistice în aceeaşi zi

Coreea de Nord și Coreea de Sud au stârnit uimire în aceste zile. Ambele țări au lansat rachete balistice la câteva ore distanță una față de cealaltă.
17.09.2021 | 14:17
Imagini apocaliptice Coreea de Nord si Coreea de Sud au lansat rachete balistice in aceeasi zi
Coreea de Nord și Coreea de Sud au lansat rachete balistice în aceeași zi. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Coreea de Nord și Coreea de Sud au lansat, miercuri, rachetele balistice de pe un tren și de pe un submarin.  Testările au avut loc într-un mod spectaculos, iar totul s-a întâmplat în contextul în care Coreea de Sud a discutat de curând cu China despre problema nucleară din Coreea de Nord.

Prima care a efectuat testarea rachetelor balistice a fost Coreea de Nord. Într-un clip video, se vede cum dintr-un sistem instalat într-un vagon cu acoperiș rabatat, al unui tren, ies două rachete care au zburat apoi 800 de kilometri.

ADVERTISEMENT

După 800 de kilometri parcurși, rachetele au aterizat în mare, în largul coastei de est a Coreei de Nord. Ulterior, autoritățile japoneze și cele din Seul au anunțat că au detectat cele două dispozitive. În urmă cu câteva zile, regimul comunist de la Phenian a mai lansat o rachetă de croazieră despre care se crede că ar avea capacități nucleare, scrie BBC.

Coreea de Sud a lansat o rachetă balistică de pe un submarin

La mai puțin de trei ore și Coreea de Sud a lansat o rachetă balistică. Mai exact, de pe un submarin de tipul ”Dosan Ahn Changho”, iar totul s-a efectuat în timp ce nava se scufunda în mare.

ADVERTISEMENT

Prin acest proces, Coreea de Sud a marcat un moment istoric. Concret, a devenit prima țară din lume fără arme nucleare care a pus în aplicare un astfel de sistem.

La această lansare a Coreei de Sud a luat parte și președintele Moon Jae-in. De altfel, de mai mult timp, Coreea de Sud s-ar strădui să-și dezvolte armamentul, mai ales partea de rachete balistice, încercând astfel să fie mai puțin dependentă de Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Îngrijorări față de lansarea rachetelor balistice de către Coreea de Nord

În privința Coreei de Nord, la nivel internațional s-ar crea îngrijorări după ce a lansat rachetele balistice. Inclusiv SUA a început să aibă semne de întrebare și a ținut să avertizeze regimul de la Phenian faptul că au încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Despre cele două rachete lansate de pe tren, un oficial nord-coreean a spus că se vor folosi ca formă de atac pentru cei care reprezintă amenințări pentru ei.

ADVERTISEMENT

“Sistemul de rachete transportate pe calea ferată va fi folosit ca un mijloc eficient de contraatac, capabil să dea o lovitură dură multiconcurentă forțelor care prezintă amenințări”, a declarat Pak Jong Chon, membru al prezidiului Biroului Politic al Partidul Muncitoresc din Coreea de Nord.

Adam Mount, un oficial din Coreea de Sud crede despre rachetele lansate de nord-coreeni că sunt o opțiune pentru celelalte țări care-și doresc să-și îmbunătățească supraviețuirea forțelor proprii nucleare.

”Rachetele mobile feroviare sunt o opțiune relativ ieftină și fiabilă pentru țările care doresc să îmbunătățească supraviețuirea forțelor lor nucleare.

Rusia a făcut-o. SUA l-a luat în considerare. Are o tonă de sens pentru Coreea de Nord”, a spus Adam Mount, membru senior al Federației Oamenilor de Știință Americani.

ADVERTISEMENT