News

Imagini ca într-un western american: Un cal și-a făcut apariția pe Autostrada Soarelui

Imagini desprinse parcă din scene dintr-un western american pe Autostrada Soarelui, unde un cal și-a făcut apariția în toată splendoarea sa.
23.05.2023 | 21:43
Imagini ca intrun western american Un cal sia facut aparitia pe Autostrada Soarelui
Un cal și-a făcut apariția pe autostrada soarelui. Foto: Captura Observator.
ADVERTISEMENT

Mai mulți șoferi au avut parte de o surpriză în trafic. În mijlocul drumului, între localitățile Fundulea şi Drajna, pe sensul spre Constanţa, a apărut un cal în toată splendoarea sa. Animalul a fost filmat în timp ce încerca să traverseze drumul. Tot luni, o căprioară a fost observată și fotografiată între blocurile de pe strada Eroilor din Florești. Oamenii au postat mai multe imagini cu animale, care au devenit virale pe rețelele sociale.

Căprioarele au “inspectat” locuințele oamenilor

„Cât alții au simțit cutremurul, a apărut frumusețea aceasta între betoanele noastre! Eroilor. #nu mai veniți la Florești – Cluj că e plin”, a scris clujeanul care a postat imagini pe rețelele sociale. Un alt localnic a comentat aceasta postare și a remarcat că “din păcate se construiesc multe clădiri pe lângă păduri și animalele ies peste tot. Nu mai au suficient spațiu si păduri din cauza construcțiilor”.

ADVERTISEMENT

 

caprioara
Căprioară, surprinsă între blocuri în Florești. Foto: Facebook/Trăiesc în Florești – Cluj.

 

În curtea gospodăriei viticultorului din Șeica Mică, care face parte din Complexul Național Muzeal ASTRA, o căprioară din Pădurea Dumbrava și-a făcut apariția cu timiditate, strecurându-se printre vegetația înaltă. Florin Cherciu, muzeograf la ASTRA, a reușit să surprindă acest moment și a publicat mai multe imagini pe rețelele sociale.

“Biodiversitate, faună, multiculturalitate. Cum toate ‘trebuiau să poarte un nume’, se numesc: Muzeul ASTRA”, a scris muzeograful într-o postare de pe Facebook.

ADVERTISEMENT
ASTRA
Căprioară, „în vizită” la un muzeu din Sibiu. Foto: Facebook/Muzeul ASTRA.

 

Animalele sălbatice “invadează” orașele mari

Specialiștii spun că animalele ajung în orașe din mai multe motive. În primul rând, urbanizarea și extinderea constantă a mediului urban în zonele rurale și naturale reduc habitatul natural al animalelor. Această pierdere de habitat îi determină pe mulți să-și caute noi locuri de trai, iar orașele par să ofere adesea oportunități suplimentare de supraviețuire.

În al doilea rând, animalele sunt atrase de sursele de hrană disponibile în orașe. Resturile alimentare aruncate de oameni, gunoaiele sau chiar culturile crescute în grădinile urbane pot deveni surse abundente de hrană pentru animale. Astfel, ele se adaptează la această nouă sursă și își  schimbă comportamentul pentru a profita de ea.

ADVERTISEMENT

În plus, orașele oferă adesea adăpost și protecție împotriva prădătorilor naturali. Pentru animalele sălbatice, care se confruntă cu riscul de a fi vânate sau atacate în mediul lor natural, orașele pot părea un refugiu sigur. Acestea pot oferi ascunzători în clădiri abandonate, subsoluri sau parcuri, unde pot găsi un loc de odihnă și protecție.

Zoologii susțin că unele specii de animale dezvoltă capacități de adaptare și rezistență remarcabile, ceea ce le permite să trăiască în medii urbane. De exemplu, păsările pot construi cuiburi pe clădiri și în arbori din parcuri, iar rozătoarele pot găsi adăpost în sistemele de canalizare sau în subsolurile clădirilor. Astfel, aceste animale reușesc să se adapteze la noile condiții create de prezența umană.

ADVERTISEMENT

Unele animale ajung în orașe din cauza schimbărilor climatice și dezechilibrelor ecologice. Modificările climatice pot determina creșterea temperaturilor și schimbări în disponibilitatea resurselor naturale, ceea ce face ca animalele să caute noi surse de hrană și adăpost. În plus, defrișările și distrugerea habitatelor naturale pot duce la migrația forțată a animalelor în căutarea unor medii mai prietenoase.

 

ADVERTISEMENT
Tags: