News

Imagini cu impact emoțional cu victimele Revoluției din 1989

22.12.2020 | 09:05
Imagini cu impact emotional cu victimele Revolutiei din 1989
1166 de oameni și-au pierdut viața în timpul Revoluției. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă mai multe imagini cu impact emoțional, imagini cu victimele Revoluției din 1989, adevărați martiri și eroi, oameni care au făcut sacrificul suprem pentru ca România de astăzi să existe în aceste coordonate.  

Suntem în decembrie 1989 şi în mai multe orașe a început să se tragă. Este sânge peste tot. Mor oameni nevinovaţi. Se aude şuier de gloanţe, cad la pământ copii, tineri, taţi, mame şi fraţi. Tot ceea ce au făcut a fost să viseze cu ochii deschiși la libertate.

ADVERTISEMENT

Au ieșit în stradă pentru o viață mai bună, au ieșit strigându-și fricile, angoasele și nemulțumirile generate de un sistem negru și putred. Un regim comunist care i-a redus la tăcere zeci de ani prin forță, prin subjugare și prin tot ce a avut lumea asta mai urât vreodată.

Imagini cu puternic impact emoțional cu victimele Revoluției din 1989

Dacă ne raportăm strict la statistici, atunci trebuie să știm cu toții că în intervalul 17-22 decembrie 1989 au fost înregistrate nu mai puțin de 271 de persoane decedate, 271 de oameni care au sperat că România își poate schimba din temelii viitorul sumbru.

ADVERTISEMENT

În perioada 22-25 decembrie, alți 715 de oameni au fost uciși pentru ca după 25 decembrie să fie contabilizate 113 victime. Fără o dată exactă au fost înregistrate alte 67 persoane decedate, despre acestea autoritățile nereușind să stabilească prea multe.

Astfel, în total, Revoluția din 1989 a avut nu mai puțin de 1.166 de victime, 1166 de oameni care au ieșit în stradă și nu s-au mai întors niciodată în casele lor, alături de familiile lor, de prieteni. 1166 de suflete plânse până la ultima lacrimă, 1166 de destine curmate.

ADVERTISEMENT

Toți și-au pierdut viața în orașele declarate martir. Vorbim despre Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș și, nu în ultimul rând, Timișoara, locul de unde a început totul.

Cum a fost câștigată libertatea României

Conform celor mai recente date oferite de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Revoluția română din 1989 a făcut, în total, 5.205 victime, dintre care 1.166 morți și 4.089 de răniți.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm strict la persoanele decedate, 159 dintre acestea au murit în București, până la 22 decembrie, orele 12.09, moment în care a avut loc fuga lui Ceaușescu, de pe sediul CC, cu elicopterul. Cel mai mare număr de morți a fost însă înregistrat în Timișoara.

Sursa foto – Mediafax Foto

Sursa foto – Răzvan Rota

De altfel, în timpul Revoluției de pe malurile Begăi, 50 de copii și-au pierdut viața, majoritatea dintre ei fiind incinerați ulterior la Crematoriul Cenușa, din București. Primele cinci victime au fost împușcate de armată pe 17 decembrie, în timpul manifestărilor de stradă.

Conform specialiştilor, victimele din timpul Revoluţiei nu au apărut doar ca urmare a represiunii regimului comunist. Acestei cauze i s-a alăturat fără doar și poate şi “nedeplin elucidatul fenomen terorist”.

Sursa foto – Răzvan Rota

Sursa foto – Mediafax Foto

Sursa foto – Mediafax Foto

De asemenea, un număr foarte mare de victime a apărut şi pe fondul unei lipse de profesionalism a unora dintre cei care gestionau acest context. Din păcate, Dosarul Revoluției trenează și până la această oră nu a fost găsit nici măcar un vinovat pentru cele întâmplate în acea perioadă.

Interesant este că fostul președinte Ion Iliescu a povestit de-a lungul timpului că uciderile de după fuga soților Ceaușescu au fost săvârşite de trupe fidele dictatorului, cei prezentați la televizor drept terorişti. Mai mult de atât, președintele de onoare al PSD-ului susține că numai prin execuția cuplului Ceaușescu s-a putut ajunge la oprirea focului și la preluarea Puterii de către Frontul Salvării Naționale, despre care spune că este rezultat din Revoluție.

ADVERTISEMENT
Tags: