Tragedia s-a produs joi, în largul coastei egiptene, în timpul unei excursii cu submarinul turistic Sindbad. Turiștii, majoritatea ruși, se pregăteau să pornească într-o călătorie subacvatică pentru a admira recifele de corali. În timp ce pasagerii urcau la bord, submarinul a început brusc să se scufunde cu trapa deschisă. Strigătele de panică ale turiștilor se aud clar în înregistrările video.
În câteva secunde, oamenii s-au trezit în apă, încercând să înoate pentru a-și salva viața. În urma incidentului, șase persoane au murit, inclusiv doi copii. Cele șase persoane care și-au pierdut viața erau cetățeni ruși. Alți 39 de pasageri și cinci membri ai echipajului au fost salvați. Nouă persoane au fost rănite, iar patru dintre ele se află în stare critică, potrivit autorităților locale.
Investigațiile preliminare indică faptul că submarinul ar fi lovit un recif și a pierdut presiunea la 20 de metri adâncime. Submarinul era autorizat pentru astfel de excursii și deținea licență valabilă, iar șeful echipajului avea actele în regulă, conform BBC. Totuși, poliția egipteană a demarat o anchetă și a început interogarea martorilor pentru a afla toate detaliile.
Horrific footage of the moment the Sindbad submersible sank in Hurghada, killing six Russian tourists. According to the victims, the submarine began to dive right as people were boarding, and not everyone managed to get out on deck. pic.twitter.com/QDH9eNF9zB
— Victor vicktop55 commentary (@vick55top) March 28, 2025
Scenele de groază au fost descrise de mai mulți supraviețuitori. O femeie aflată pe punte cu copiii ei a povestit că submarinul „a început să se scufunde în timp ce așteptam să urcăm”. Potrivit acesteia, responsabilul de îmbarcare a strigat „Stop!”, dar oamenii din interior nu au mai putut auzi nimic. Ea a reușit să își salveze copiii împingându-i din submarin în ultima clipă.
O altă supraviețuitoare, Elena Boldareva, a povestit că în momentul în care submarinul a început să se scufunde, pasagerii încercau disperați să iasă. Ea și soțul au reușit, însă mama și fiica ei au fost rănite grav și se află în stare critică.
Compania care deține submarinul, Sharm Hurghada Excursions, se laudă pe site-ul oficial că oferă o experiență unică subacvatică, fără ca turiștii să se ude. Submarinul poate coborî până la 25 de metri și are 44 de locuri pentru pasageri. Prețul unei excursii este de 68 de lire sterline pentru adulți. Sindbad este unul dintre cele doar 14 submarine turistice funcționale din lume.
Marea Roșie este una dintre cele mai importante destinații turistice din Egipt. În ultimii ani, însă, tot mai multe incidente au fost raportate în larg. În iunie anul trecut, o altă ambarcațiune turistică s-a scufundat din cauza valurilor mari. În noiembrie, un vas cu 44 de persoane la bord s-a răsturnat, iar 11 oameni au murit. Luna trecută, o altă barcă s-a răsturnat după ce fusese trimisă pe apă fără o verificare tehnică amănunțită.