News

Imagini de infarct la Cardiologie. Sute de lilieci au invadat o secție a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a fost nevoie de intervenția ISU

200 de lilieci au fost evacuați din incinta unui spital din Iași. La unitatea medicală, angajații ISU au solicitat intervenția unui biolog pentru a prelua mamiferele
04.09.2024 | 15:55
Imagini de infarct la Cardiologie Sute de lilieci au invadat o sectie a Spitalului Sf Spiridon din Iasi a fost nevoie de interventia ISU
Invazie de lilieci într-un spital din Iași. Peste 200 de mamifere au fost capturate. Foto: dspiasi.ro/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Invazie de lilieci la o unitate medicală din Iași. Secția de Cardiologie a Spitalului Județean Iași a fost invadată de mamiferele zburătoare. Echipele de specialitate s-au prezentat pentru a le prelua.

Biologii au prins 200 de lilieci

Angajații Inspectoratului Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi au fost chemați să intervină la Spitalul „Sfântul Spiridon” după ce s-au descoperit, pe casa scării uneia dintre clinicile unității medicale, zeci de lilieci.

ADVERTISEMENT

„Au fost anunțate autoritățile competente, respectiv Asociația Pentru Protecția Liliecilor, Garda de Mediu și ISU. În dimineața zilei de 04.09.2024, reprezentanții ISU au colectat câteva zeci de exemplare de lilieci, care vor fi ulterior relocate în condiții legale. Nu a fost perturbată activitatea medicală deoarece liliecii nu au pătruns în zona saloanelor de pacienți”, a declarat prof. dr. Daniel Vasile Timofte, managerul spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, potrivit Ziarul de Iași.

Pentru această procedură a fost nevoie de intervenția unor biologi, oameni de specialitate, care să captureze mamifere ca mai apoi să le elibereze în mediul lor natural. În acest timp, accesul a fost temporar limitat în Secția de Cardiologie.

ADVERTISEMENT

„În urma unui apel de la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi, forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Iaşi s-au deplasat la locul solicitării, Secţia de Cardiologie. Pe casa scării se aflau foarte mulţi lilieci. Colegii din dispeceratul integrat ISU-SMURD SAJ-Iaşi au sunat o persoană abilitată în domeniu, un biolog.

Dumnealui s-a prezentat imediat la locul solicitării, iar echipajul de intervenţie a trecut la prinderea liliecilor, aproximativ 200 de mamifere. Mamiferele au fost predate specialistului, urmând să fie eliberate în mediul lor natural. Misiunea de căutare-salvare a continuat, dar nu au fost găsite alte mamifere”, a declarat Purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

În cadrul ședinței de Guvern, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost întrebat despre această situație neobișnuită din cadrul unității medicale din Iași. A rămas uimit de acest caz, însă a susținut că urmează să investigheze.

„Mi se pare și mie… Adică unul poate să intre din greșeală, dar 200… Înseamnă că locuiau acolo”, a afirmat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

3.200 de lilieci în mansarda unei case din Suceava

Proprietarii unei case din Suceava au făcut o descoperire mai puțin obișnuită la începutul acestui an. După ce s-au hotărât să renoveze mansarda locuinței, aceștia au observat mii de lilieci ce se adăposteau acolo.

„Echipa noastră de teren a intervenit, în aceste zile, pentru a exclude parte dintr-o colonie foarte mare de lilieci de amurg (Nyctalus noctula) din podul unei case din Suceava.

Animalele erau în pericol de blocare şi ucidere, din cauza unor lucrări de renovare, în ciuda tuturor încercărilor de amânare şi excludere pe timp de primăvară. Din păcate, animalele au ajuns chiar şi în pereții subțiri, fiind dificil de extras”, a fost scris pe pagina de Facebook Protecția și Studiul Liliecilor.

Reprezentanții fundației au avertizat public faptul că această specie este protejată prin lege. Acești lilieci sunt insectivori și se hrănesc cu diverse artropode zburătoare pe care le vânează, însă, în captivitate, cu greu reușesc să supraviețuiască.

ADVERTISEMENT