News

Imagini dezolante, pe brațul Sulina: sute de saci de gunoaie zac chiar pe malul apei. Reacția uimitoare a ministrului Mediului

17.08.2020 | 13:27
Imagini dezolante pe bratul Sulina sute de saci de gunoaie zac chiar pe malul apei Reactia uimitoare a ministrului Mediului
Imagini dezolante cu saci de gunoaie chiar pe malul apei, pe brațul Sulina. Reacția uimitoare a ministrului Mediului. Sursa Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Un turist a surprins imagini cu gunoaie aruncate pe brațul Sulina. Nu este nici prima și nici ultima oară când se întâmpla așa ceva. Din păcate, orice loc vizitat de români devine redecorat cu saci de mizerie.

Ministrul Costel Alexe crede că oamenii fac aceste gesturi de lene sau din comoditate. El spune că la Sulina, oamenii aruncă sacii de gunoi menajer direct din barcă. Aceștia refuză să mai meargă până la containerele situate dincolo de mal, a afirmat la Digi 24, Costel Alexe.

ADVERTISEMENT

Ministrul a promis că vor fi pedepsiți cei care nu respectă regulile de bun simț. În plus, se pare că vor crește amenzile și pentru cei care intră cu mașinile personale în locuri interzise și distrug astfel natura.

Imagini cu saci de gunoi pe brațul Sulina. Ce spune ministrul Mediului

Saci de gunoi la Crișan

Imagini cu munți de gunoaie pe brațul Sulina! Zeci de saci de gunoi menajer au fost depozitați, în dezordine, pe malul Dunării, unii dintre ei fiind rupți, gunoiul ajungând în apă. Sacii au fost abandonați pe platforma Stației de sortare și epurare de la Crișan de către operatorii de turism localizați pe malul opus. Sacii de gunoi menajer au fost aruncați direct din barcă, fără a mai fi transportați dincolo de mal, în containerele situate la câțiva metri depărtare.În mod normal, deșeurile se depun în containerele situate pe platformă până la preluarea acestora de către firma de salubrizare, însă volumul de gunoi fiind mare, apar probleme dacă sacii nu se depozitează corespunzător. După implicarea autorităților, sacii de gunoi menajer au fost îndepărtați și platforma eliberată și curățată.ARBDD și Garda de Mediu au ca obiectiv monitorizarea acestei situații și aplicarea de sancțiuni acolo unde este cazul.

Posted by ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii on Monday, August 17, 2020

„Din păcate, imaginile sunt revoltătoare, îmi doresc ca astfel de cazuri să nu mai avem nici pe cuprinsul Deltei, și nici în alte localități din țară”, a spus Costel Alexe la Digi 24.

ADVERTISEMENT

„În primul rând, către toate autoritățile locale – să înțeleagă că în acest context al pandemiei trebuie să fim mai atenți cu mediul înconjurător și astfel de depozitări de deșeuri să nu ajungă să fie focare de infecție. Autoritatea publică locală este cea care gestionează toate aceste deșeuri.”

”Un al doilea apel public este către cetățeni, care atunci când duc resturile menajere sau deșeurile la pubele sau la platformele de depozitare să facă minimul efort de a pune acești saci cu deșeuri în containere. Din comoditate, din lene sau din alte motive, mulți preferă să le arunce, dacă este posibil, din barcă pe mal și poate nici nu mai ajung pe mal. Trebuie să fim mai atenți și să dăm dovadă de mai mult spirit civic”, a mai adăugat ministrul Mediului.

ADVERTISEMENT

Imaginile au fost filmate de un turist în localitatea Crișan, la Mila 10, unde ceva mai departe de acei saci de gunoi menajer există o stație de transfer ce aparține Primăriei.

„Evident că este loc de mult mai bine și în Delta Dunării, și pe întreg litoralul românesc, și în toate zonele montane ale României, unde turiștii trebuie să înțeleagă că anumite zone trebuie protejate și dacă tot au acces la ele, trebuie să le mențină curate și după ce au fost acolo și au plecat. În zone unde accesul auto este restricționat am văzut nenumărate mașini”, a mai menționat ministrul.

ADVERTISEMENT

E datoria fiecărui cetățean să-și protejeze țara și să respecte locul pe unde trece, dacă vrea peisaje frumoase și aer curat.

 

ADVERTISEMENT