Dacă ești unul dintre acei pasageri care își pun centura de siguranță în avion doar în timpul decolării și aterizării, după ce vei vedea acest videoclip o vei purta și în timpul zborului. Motivul pentru care ar trebui să recurgi la un astfel de gest îşi are răspuns în imaginile de mai jos.
Deși piloții sunt conştienţi de condițiile meteorologice în care zboară şi sunt antrenaţi şi pregătiţi ca să le înfrunte, se întâmplă adesea ca avionul să întâmpine turbulențe în traseul său prin aer. În unele astfel de situaţii se întâmplă ca avionul să cadă în gol chiar mai mult de 1.000 de metri.
O astfel de prăbuşire violentă în gol are ca rezultat, de obicei, un haos, asta pentru că tot ceea ce nu este fixat ferm zboară în toate direcțiile, se rostogoleşte pe podea, sare în tavan, izbeşte, scaune, geamuri şi oameni. Cu atât mai mult pasagerii care nu partă centuri pot suferi răni grave, iar uneori au existat şi cazuri de deces.
Cum arăta interiorul avionului de pasageri al companiei “Angola Airlines”, pe zborul DT652 de la Luanda la Lisabona, după turbulenţe puternice, vedeți în acest videoclip. Incidentul s-a petrecut joi după-amiază, în timpul unui zor de şapte ore şi jumătate operat între capitalele Angolei şi Portugaliei.
2017 built TAAG Angola Airlines Airbus A330-343 aircraft (9H-HFA) faced severe turbulence causing 10 injuries , due to adverse weather conditions , while operating flight DT652 from Luanda (LAD) to Lisbon (LIS) on 23 March 23.
Flight : https://t.co/wPo6S8sdjc#flight #incident pic.twitter.com/5M6L5UPXgP
— FL360aero (@fl360aero) March 24, 2023
Turbulențele cu care s-a confruntat joi acest avion de pasageri s-au soldat cu rănirea a zece persoane, opt pasageri şi doi membri ai echipajului. La sosirea pe aeroportul din Lisabona aeronava a fost aşteptată pe pistă de mai multe ambulanţe, pentru preluarea răniţilor.
La începutul acestei luni s-a consemnat un incident similar pe un zbor al companiei Lufthansa, între Austin şi Frankfurt, şapte pasageri fiind răniţi din cauza turbulenţelor. În avion se aflau și actorul american Matthew McConaughey și soția sa, Camila Alves. Aceasta a postat un clip pe Instagram și a transmis că „avionul a căzut în gol aproape 1.200 de metri, șapte persoane au ajuns la spital”.
Astfel de acumulări de nori sunt de obicei vizibile pe radarele aeronavei, permițându-le piloților să planifice în avans o rută sigură. Dar dacă avionul intră într-o zonă de turbulenţe nu este vina pilotului. Previziunile meteo se pot schimba mai ales în timpul unui zbor pe distanţă lungă, când situația atmoferică se poate modifica semnificativ.
Termenul de “turbulenţă” a apărut pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea, în scrierile englezului Reynolds. El a atras atenția asupra faptului că, odată cu creșterea vitezei de curgere într-un mediu aerian sau apă, apar formațiuni de unde haotice sau un vortex. Acest lucru se datorează faptului că moleculele de aer situate în diferite straturi atmosferice au dimensiuni și densități diferite.
În același timp, există zone cu diferențe de temperatură și schimbări de presiune. Viteza fluxului de aer este, de asemenea, eterogenă în diferite straturi. Toate aceste diferențe devin cauzele unui astfel de fenomen precum turbulența puternică. Când o aeronavă intră într-un flux turbulent, este ca și cum ai cădea într-un buzunar de aer. În același timp, corpul acesteia începe să vibreze, iar în interiorul cabinei în sine apare așa-numitul „chatter”.