News

Imagini înfiorătoare surprinse în timpul cutremurului din Mexic! „Ajutor! Ce Dumnezeu se întâmplă?”. Video

Imagini înfiorătoare surprinse în timpul cutremurului din Mexic, seism care a fost înregistrat cu o magnitudine de 7.0 pe scara Richter
09.09.2021 | 15:10
Imagini infioratoare surprinse in timpul cutremurului din Mexic Ajutor Ce Dumnezeu se intampla Video
Sute de oameni erau pe străzi în timpul cutremurului din Mexic. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au fost momente de haos total în Mexic, acolo unde a avut loc un cutremur major. Sud-estul țării s-a zguduit serios și probleme au apărut în sute de localități. Oamenii spun că au trăit clipe de coșmar și, la un moment dat, credeau că a venit sfârșitul lumii. Mai multe imagini surprinse chiar în timpul seismului au ajuns în mediul online și frica pare a fi cuvântul de bază.

Potrivit autorităților, cel puţin o persoană a murit, dar au fost înregistrate și pagube materiale însemnate în urma cutremurului care s-a produs în apropiere de Acapulco, în statul Guerrero. Seismul a provocat desprinderea unor mari pietre de pe dealurile din jurul oraşului, roci care au făcut prăpăd în drumul lor.

ADVERTISEMENT

Imagini înfiorătoare surprinse în timpul seismului din Mexic!

Aproape imediat, mai multe orașe au rămas fără curent, ceea ce a amplificat starea de teamă. De altfel, în cartierul Roma Sur din capitala mexicană, luminile s-au stins şi oamenii speriaţi au ieşit pe străzi, în ploaie. „A fost groaznic. Îmi amintesc de cutremurul din 1985 de fiecare dată când se întâmplă aşa ceva”, a spus un localnic.

Iniţial, experţii au transmis că seismul a avut magnitudinea de 7.4 pe Richter, însă au rectificat ulterior la 7.0. Acesta a avut loc la o adâncime de 20 de kilometri, ceea ce i-a amplificat efectul. Aproximativ 1,6 milioane de oameni au fost afectaţi de pene de curent în Ciudad de Mexico, în statul adiacent, şi în statele Guerrero, Morelos şi Oaxaca, au mai zis autorităţile.

ADVERTISEMENT

„Ajutor! Ce Dumnezeu se întâmplă?”, este auzită o femeie strigând chiar în timpul seismului. Mulți oameni se întorceau de la serviciu în momentul în care a început cutremurul, în timp ce, în capitală, câțiva trecători se plimbau.

„Încercați să vă adăpostiți, încercați să vă adăpostiți, e tot ce auzeam. Era vocea unui bărbat destul de speriat”, a spus și Gutierez Maria, o femeie surprinsă pe stradă de seism. „Plecați de lângă stâlpi, plecați de acolo”, se aud și alte voci pe filmări.

ADVERTISEMENT

La puțin timp după seism, centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Honolulu, statul american Hawaii, a avertizat că un val de maree este posibil pe o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului de-a lungul coastelor Mexicului.

1985, cutremur devastator în Mexic

Din nefericire, Mexicul a mai avut parte și de alte seisme majore de-a lungul timpului. În 1985 a fost înregistrat cel mai devastator cutremur de pământ din istoria Americilor. Au murit atunci nu mai puțin de nouă mii de oameni, zeci de mii fiind răniți. De asemenea, autoritățile au anunțat pagube de ordinul miliardelor de pesos.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a avut loc pe 19 septembrie 1985 la ora 7:19 ora locală și a avut o magnitudine de 8,1 pe scara Richter și epicentrul la 350 de km în largul coastei mexicane a Pacificului, în zona de subducție a plăcii Cocos. Ciudad de Mexico a fost grav avariat în urma cutremurului, unul în care 20 de milioane de locuitori au fost puși în pericol.

Un alt seism cu magnitudinea 7,1 a avut loc 12 zile mai târziu. De altfel, Mexicul este situat la punctul de întâlnire a cinci plăci tectonice, în zonă înregistrându-se o activitate seismică intensă. Panică a fost și în 2017 atunci când s-a produs un alt cutremur grav. Peste 370 de oameni și-au pierdut viața atunci, mulți dintre ei fiind copii.

În urma seismului, o școală s-a prăbușit, zeci de micuți fiind prinși între dărâmături. Mai multe echipe au lucrat zile întregi într-o tentativă disperată de a-i salva. Enrique Pena Nieto, președintele Mexicului din acea perioadă a precizat că pagubele materiale ale țării s-au ridicat la peste două miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT
Tags: