News

Imagini live din Kiev și celelalte orașe atacate de Rusia! Mărturii și temeri ale localnicilor

Rusia a atacat mai multe orașe din Ucraina, însă, deocamdată, nu au apărut informații oficiale despre victime în rândul populației. Oamenii din zonele de conflict se tem, totuși, pentru viețile lor
24.02.2022 | 12:48
Imagini live din Kiev si celelalte orase atacate de Rusia Marturii si temeri ale localnicilor
Imagini live din Kiev și celelalte orașe pe care le-a atacat Rusia! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost o dimineață pe care omenirea nu și-ar fi dorit să o trăiască niciodată. Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să atace mai multe obiective din Ucraina și estul Europei pare a fi la un pas de război. De altfel, mai multe țări din zonă, inclusiv România au solicitat activarea Articolului 4 din Tratatul de la Washington.

Potrivit ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, acest articol stabileşte un mecanism de consultare între Aliaţi, cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii NATO.

ADVERTISEMENT

Cum arată Kiev-ul și celelalte orașe atacate de Rusia!

Exploziile din Kiev, dar și din celelalte orașe pe care rușii le-au atacat, au făcut deja înconjurul lumii. Între timp, forţe terestre au intrat în Ucraina, din Crimeea anexată, conform grănicerilor ucraineni, după ce Moscova a lansat o operaţiune militară.

Vehicule militare ruse, inclusiv blindate, au încălcat frontiera în regiunile Cernihiv (nord, la frontiera cu Belarus), Sumi (nord-est, la frontiera cu Rusia), Lugansk şi Harkov (est, la frontiera cu Rusia), pe podul dintre peninsulă şi Ucraina continentală.

ADVERTISEMENT

Și de la acest asalt au apărut înregistrări video în care se văd vehicule rusești marcate cu litera ”Z”, vehicule care pătrund pe teritoriul Ucrainei fără să întâmpine vreo problemă.

Şapte persoane ar fi fost ucise în bombardamente ale Rusiei în Ucraina. Anunțul nu este însă unul oficial. Victimele și-ar fi pierdut viața într-un atac vizând o unitate militară la Podilsk, lângă Odesa. Alte 19 persoane au fost date dispărute.

ADVERTISEMENT

Imagini live din Kiev și celelalte orașe atacate de Rusia!

Nu a durat mult până când rușii au anunțat primele reușite. Astfel, armata lui Putin a transmis că a distrus sisteme de apărare antiaeriană şi a scos din serviciu baze aeriene în Ucraina. În același timp, partea ucraineană a precizat că a doborât, în estul ţării, cinci avioane şi un elicopter aparţinând rușilor.

Ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia a declarat că ţara sa atacă ”junta aflată la putere la Kiev”, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o ”operaţiune militară” în Ucraina. ”Noi nu suntem agresivi cu poporul ucrainean, ci cu junta care este la putere la Kiev”, a declarat acesta în Consiliul de Securitate al ONU.

ADVERTISEMENT

În replică, trimisul ucrainean la ONU Serghii Kisliţia i-a transmis că ”nu există purgatoriu pentru criminalii de război. Ei merg direct în iad, domnule ambasador”.

Între timp, pe rețele de socializare au apărut deja mai multe imagini din orașele atacate. Unele dintre ele par desprinse din filmele ecranizate la Hollywood.

Zeci de mașini cu numere de Kiev au fost filmate în timp ce încercau să iasă din oraș. Au urmat însă mai multe ore de liniște, ore în care oamenii au început să iasă din case. Mulți au mers la serviciu și au încercat să nu bage în seamă amenințarea de lângă. FANATIK vă prezintă imagini live din Kiev, dar și din celelalte orașe atacate de armata rusă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat trupelor ucrainene să provoace un maximum de pierderi militarilor ruşi care invadează Ucraina. Armata ucraineană ”luptă cu demnitate” împotriva atacurilor inamice, a dat acesta asigurări. Pe de altă parte, locuitori ai Kievului se refugiau la metrou, pentru a-şi salva viaţa.

Mărturii și temeri ale localnicilor

Pe rețele de socializare, mai mulți oameni din zonă și-au exprimat îngrijorarea. Jurnalistul australian Bryce Wilson, specializat în știri din Ucraina a transmis că rachete hipersonice sunt folosite pentru a ataca Kramatorsk. „Sunt în siguranță, dar nu pot răspunde momentan”. Și Frederik Pleigeten, corespondent CNN a precizat că „se aud rachete deasupra zonei Belgorod, posibil să se îndrepte spre Harkov”.

La Kiev, mai mulți oameni au fugit în adăposturile de la metrou și au încercat să rămână pe cât posibil calmi. „M-am trezit cu cea mai oribilă veste pe care cineva și-o poate imagina. Țara mea a fost invadată de Rusia. Rusia efectuează atacuri aeriene pe o mare parte a teritoriului Ucrainei. Dictatorul nebun Putin vrea să șteargă Ucraina de pe fața pământului. De fapt, este un început al propriului său sfârșit”, a anunțat și Olga Tokariuk, corespondent freelancer din zona Kievului.

„La Chișinău, Moldova, se tot aud explozii peste Nistru, încă nu se știe de unde (regiunea Odesa este la 100 km de acolo)”, a punctat și Gregor Martin.

„Vorbim cu prietenii în chat-urile messenger. Suntem pregătiți să pierdem semnalul telefonic, așa că descărcăm aplicații care funcționează fără internet mobil, schimbând numere de telefon și adrese”, a precizat și Polina Ivanova pe o rețea de socializare.

ADVERTISEMENT