„Oldies But Goldies”, noua producție marca FANATIK, a revenit cu o ediție specială dedicată meciurilor Steaua – Rapid și Dinamo – Sportul Studențesc care au intrat în istoria fotbalului românesc.
Andrei Vochin a fost prezent pe stadion la acea partidă și a oferit un context pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat atunci: „Pe 17 martie, a doua zi după meci, erau alegeri în România dacă îți poți imagina pe vremea lui Ceaușescu. Acele alegeri cu 99,99%.
Și se alegea atunci pentru Camera Deputaților cum ar veni în ziua de astăzi, adică pentru Marea Adunare Națională. În zilele premergătoare, nu mai aveai loc de nimic în ziare, la televizor, decât despre asta. Și atunci era și perioada în care începuse să se taie curentul, se tăia și transmisia TV”.
Analistul FANATIK a oferit niște detalii incredibile: „Erau oameni pe pista stadionului. Tușierul nu putea să alerge prin spatele liniei, alerga prin teren. Iar în momentul în care era vreun corner îi rugau să se dea la o parte să-și ia jucătorul elan ca să poată să bată. E o fază în tușă, cu Iorgulescu de la Sportul Studențesc în dreapta, actualul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, și se văd oamenii aproape de parcă ar fi în teren”.
În acea perioadă multe dintre partide nu putea fi urmărite la televizor: „Nu se știa dacă meciurile Rapid – Steaua și Dinamo – Sportul vor fi televizate. Primul meci cred că a început la ora 14:00. Nu se juca în nocturnă. Foarte rar erau meciurile și se făcea economie la curent.
În ziua de sâmbătă, care era zi lucrătoare, fiind alegerile a doua zi, au lăsat-o mai moale și unii nu se duceau la serviciu, alții au plecat mai devreme. Lumea se învățase deja că nu prea se televizează și au plecat spre stadion”.
Stadionul care avea o capacitate de 60.000 de locuri devenise neîncăpător cu câteva ore înainte de startul meciurilor: „După ce s-au epuizat toate biletele lumea tot voia să intre pe stadion și au forțat de asemenea natură încât au trecut de cordoanele de securitate”.
Autoritățile au încercat să îi inducă pe suporteri în eroare: „În momentul ăsta, pe stadion a venit un anunț de la crainic să nu mai intre lumea. Și eu am mers pe stadion cu 2-3 ore înainte, veneai cu table, cărți de joc, se bea o bere, se intra cu sticlă de sticlă. ‘Domne, mergeți acasă dacă nu ați apucat să intrați, pentru că meciurile se vor televiza’.
Dar a fost o minciună, care a creat o plecare a celor care locuiau pe lângă stadion, la 10 minute, unde erau primele blocuri pe Vatra Luminoasă, pe Iancului. Și când s-au dus acasă și au văzut că erau tot ode și nu știu ce și nu știu cum, au venit înapoi și au început: ‘Nu se televizează nimic! Hai să intrăm cu forța!’. Și au intrat”.
Evenimentele tragice de la meciul dintre Liverpool și Juventus în urma cărora au decedat 39 de oameni a creat panică și în România: „De frică nu se întâmple nenorociri că nu mai puteau să îi țină pe oameni în mână și cu doar doi ani în urmă fusese evenimentul de la Heysel când s-au bătut între ei, s-au călcat în picioare, au deschis gardurile din tribună către stadion ca să intre lumea pe pistă. Așa s-a ajuns în situația asta”.