News

Imagini rare. Israelul, Turcia și Grecia, sub nămenți: oameni izolaţi, copaci căzuți, cartiere fără curent electric

18.02.2021 | 17:23
Imagini rare Israelul Turcia si Grecia sub namenti oameni izolati copaci cazuti cartiere fara curent electric
ADVERTISEMENT

Imagini rare surprinse în Israel, Turcia sau Grecia joi dimineață. Ierusalimul, Orașul Sfânt, a fost acoperit de zăpadă. Vorbim de prima ninsoare în ultimii 7 ani. Același lucru s-a întâmplat cu Atena sau Istanbul.

Bucurie pentru cei mici, omătul a creat mari probleme traficului din zonă, majoritatea arterelor rutiere fiind închise. Nici școlile nu au scăpat, cursurile fiind suspendate în regiunea Golan.

ADVERTISEMENT

Furtuna de ninsoare a început miercuri seara, iar autoritățile au anunțat căderi importante de precipitații, cu un strat de zăpadă de până la 40 de cm în unele zone.

Ierusalimul, acoperit de zăpadă

Locuitorii din orașul israelian Ierusalim s-au trezit joi dimineață într-o atmosferă feerică de iarnă, dar și ciudată, dat fiind faptul că în această zonă ninge extrem de rar.

ADVERTISEMENT

În unele zone ale țării, s-au acumulat până la 5-10 centimetri de zăpadă, iar autoritățile s-au pregătit cu pluguri de zăpadă și sare pentru a menține drumurile deschise.

Cu toate acestea, au existat și regiuni, în special din nord, unde au căzut și 40 de cm, iar aici drumurile au fost închise și școlile au avut cursurile suspendate, potrivit TimesofIsrael.

ADVERTISEMENT

În paralel cu căderile de precipitații sub formă solidă, și temperaturile au scăzut drastic, fiind înregistrate valori preponderent negative.

Ambasada Israelului în România a publicat imagini inedite cu oamenii care au ieșit prin parcuri să se bucure de prima ninsoare din ultimii șapte ani.

ADVERTISEMENT

După 7 ani, zăpadă a sosit și la #Ierusalim SnowflakeFlag of Israel Aseară, o ninsoare cu fulgi mari a îmbrăcat orașul într-o haină albă și a scos mai mulți locuitori la plimbare și la joacă. #Israel #Jerusalem #winter #Wonderland”.

Prima ninsoare după 7 ani în Israel

Regiunea muntoasă din zona centrală a Israelului, inclusiv Ierusalimul, are parte de ninsori la fiecare câțiva ani. Ultimul fenomen de acest gen a fost raportat în 2014.

Atunci, un viscol major adus numeroase pene de curent în mai multe cartiere, acoperind orașul cu până la 30 de centimetri de zăpadă. Aceeași furtună a lovit atunci și zonele sudice, unde s-au raportat recorduri de 90 cm. Ceea ce s-a întâmplat în 2014 a fost considerat un eveniment întâlnit o dată într-un secol.

Israelul se află într-o zona de tranziție climatică, de la influențe temperate la unele arid. Zonele de sud și de est ale Israelului se caracterizează printr-un climat arid, în timp ce celelalte zone se caracterizează printr-un climat mediteranean.

Turcia, lovită de zăpezi nemaivăzute de ani de zile

Zăpezi nemaivăzute și temperaturi de sub zero grade au lovit Turcia în ultimele zile, în special în zona Istanbul. Zona Marmara a fost lovită de un val puternic de zăpadă venit din Balcani, încă din 12 februarie.

Locuitorii din Istanbul au avut mari bătăi de cap și din cauza viscolului, care a dărâmat copacii, dar și din cauza poleiului care a făcut mașinile să provoace accidente.

Turcia se află sub zăpezi
Istanbul, lovit de ninsori puternice. Foto: www.hurriyetdailynews.com

Peste 44 de copaci au fost dărâmați în Istanbul, din fericire nimeni nu a fost rănit. În același timp, din cauza furtunilor puternice, mai multe zone au rămas fără curent electric.

5000 de elevi din 73 de școli din Istanbul trebuiau să se întoarcă în bănci, însă acest lucru a fost amânat din cauza vremii proaste.

Atena, sub zăpezi pentru prima dată în mulți ani

Imagini cu Acropola din Atena sub nămeți au făcut înconjurul Europei, temperaturile în Atena fiind de sub minus 19 grade Celsius. Cel puțin trei oameni au murit de frig într-o țară care nu e obișnuită cu această vreme. Premierul Kyriakos Mitsotakis i-a rugat pe oameni să rămână în case.

Grecia, sub zăpezi
Capitala Greciei e sub nămenți. Foto: BBC

Polițiștii au primit peste 250 de apeluri din partea unor oameni prinși în autoturisme din cauza vremii, conform BBC. Vremea a cauzat amânarea vaccinării din capitala elenă, la fel ca și transportul naval.

ADVERTISEMENT