News

Imagini șoc de la Institutul Matei Balș. Pacienții cu COVID-19, conectați la oxigen pe holurile spitalului. Video

25.11.2020 | 07:49
Imagini soc de la Institutul Matei Bals Pacientii cu COVID19 conectati la oxigen pe holurile spitalului Video
Imagini șoc de la Institutul Matei Balș. Pacienții cu COVID-19, conectați la oxigen pe holurile spitalului. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Imaginile șoc pe care le vedeam prin martie și aprilie în spitalele din Italia am ajuns, din păcate, să le vedem și în România, chiar la Matei Balș, unitatea medicală considerată a fi la cel mai înalt nivel în lupta cu pandemia de COVID-19.

În mediul online au apărut, marți seara, poze și filmări de-a dreptul dramatice cu pacienții bolnavi de coronavirus care apar întinși pe paturi de campanie sau conectați la oxigen direct pe holul Institutului din București.

ADVERTISEMENT

Medicii de la Balș recunosc dificultatea cu care se confruntă în această perioadă, una în care locurile la ATI sunt ocupate în întregime în aproape toate unitățile din țară.

Imagini șoc de la Institutul Matei Balș cu pacienții COVID-19, conectați la oxigen pe holurile spitalului

Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din București este scena unor imagini care descriu perfect starea gravă în care se află sistemul medical românesc în această criză sanitară care s-a intensificat în ultimele luni.

ADVERTISEMENT

O serie de imagini apărute în spațiul virtual marți seară arată mai mulți pacienți stau pe scaunele și băncile de pe holuri și primesc oxigen din niște tuburi foarte mari așezate lângă ei.

Din păcate, aceasta este realitatea din Institutul Matei Balș și mai mult ca sigur din multe spitale COVID din țară. Imagini dramatice din Institutul Balș au fost publicate în mediul online de un medic din București infectat cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

”Cam așa arată holurile spitalului Matei Bals cu bolnavi de Covid, este înspăimântător, nu mai au pe unde să îi așeze, pacienții stau pe scaune la oxigen, sunt internați pe paturi de campanie.

Terapia intensivă s-a mutat pe holuri. Nici nu vreau să vă spun ce muncă duc medicii, de dimineață nu i-am văzut să bea un pahar de apă. Oameni buni, trebuie să înțelegem că sistemul sanitar nu mai are cum să facă față, cât de curând intră în colaps, dacă nu e deja”, a scris Constantin Vasile Ifteme pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Medicii de la ”Matei Balș” recunosc situația gravă

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, a explicat care este realitatea din spatele acestor imagini dure. El recunoaște că este o situație care durează de câteva săptămâni, consecință a creșterii accentuate a cazurilor de COVID. Este vorba despre pacienții care vin la camera de gardă, a cărei capacitate este cu mult depășită.

”Vedem o realitate a acestor zile şi situaţia nu e numai la Matei Balş. În condiţiile în care în Capitală avem în mod constant 1.500 de pacienţi şi, hai să facem un calcul, să ne gândim că 20 la sută dintre aceştia au nevoie de oxigen, au nevoie de un loc să se interneze, e clar că numărul de locuri pe care îl avem – şi indiferent cât am reuşi în fiecare zi să facem şi asta se întâmplă şi sâmbăta, duminica – nu este suficient.

Şi atunci pacienţii trebuie să fie ajutaţi. Până în momentul când reuşim să-i transferăm în altă parte sau să facem locuri în spital, ei rămân în camera de gardă. E adevărat că primesc tratamentul cu oxigen, primesc tratamentul necesar, dar sunt imaginile pe care dvs. le vedeţi. E, până la urmă, un lucru real”, a explicat, marţi seara, la Digi24, medicul Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT