Sport

Tatăl lui Novak Djokovic a fluturat un steag cu chipul lui Putin. Reacția directorului de la Australian Open. Update

Srdjan Djokovic, tatăl legendarului tenismen, a luat parte la manifestațiile pro-rușilor de la Melbourne. A arborat steagul cu chipul lui Vladimir Putin.
28.01.2023 | 12:02
Tatal lui Novak Djokovic a fluturat un steag cu chipul lui Putin Reactia directorului de la Australian Open Update
Srdjan Djokovic nu a fost în tribună la meciul din semifinale al lui Novak Djokovic. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT
28-01-2023
10:09

Directorul Australian Open, avertisment pentru familia Djokovic

Directorul de la Australian Open, Craig Tiley, a ținut să transmită un avertisment dur familiei Djokovic, după ce tatăl tenismenului sârb a fost a fost filmat în timp ce flutura steagul Rusiei pe care era imprimat chipul lui Vladimir Putin.

”Sfatul meu pentru voi e să aveți mare grijă, pentru că acesta este un eveniment de o însemnătate globală. E o platformă. Când intră sute de mii de oameni pe porți, e normal să ai câțiva care vin cu intenția de a deranja, dar nu vă prindeți în mijlocul lor.

Au înțeles asta complet. Familia a fost înțelegătoare. Au fost supărați că s-a interpretat astfel, nu a existat această intenție. Tatăl lui Novak nu susține războiul și se concentrează pentru a sprijini pacea”, a declarat Tiley, conform publicației australiene The Age.

După scandalul creat imediat după victoria fiului său din sferturile de finală, Srdjan Djokovic a luat decizia de a nu asista din tribune la meciul câștigat de Novak în semifinale. După calificarea în finală, Nole a spus că tatăl lui a confundat steagul Serbiei cu steagul Federației Ruse și a fost indus în eroare de către fani.

”El trecea pe acolo, a fost fotografiat, iar situaţia a escaladat. A fost folosit greşit în această situaţie de acest grup de oameni. Nu pot fi supărat pe el pentru că pot spune că nu a fost vina lui. A ieşit ca să se bucure cu fanii mei.

Apoi, s-a simţit prost şi ştia că mă va afecta ce s-a întâmplat în ultimele 24-48 de ore. Tata trecea pe acolo. Erau multe steaguri ale Serbiei. Asta a crezut el. Credea că se fotografiază cu cineva din Serbia. Atâta tot. A mers mai departe”, a afirmat Novak Djokovic.

27-01-2023
11:43

Srdjan Djokovic nu a fost în tribună la meciul Novak Djokovic - Tommy Paul

Srdjan Djokovic, tatăl lui Novak Djokovic, a fost filmat la Australian Open în timp ce flutura steagul Rusiei pe care era imprimat chipul lui Putin. În urma scandalului creat, Srdjan Djokovic a decis să nu meargă în tribune la meciul Novak Djokovic – Tommy Paul, care s-a încheiat cu a zecea calificare a jucătorului sârb în finala primului Mare Șlem al anului. 

„Sunt aici doar pentru a fi alături de fiul meu, n-am avut nicio intenție să creez această controversă. Am ieșit alături de fanii lui Nole (n.r. – după victoria cu Rublev), așa cum am făcut după fiecare victorie, să sărbătoresc și să fac poze cu ei. 

Familia mea a trăit oroarea războiului și ne dorim pace. Voi vedea semifinală de acasă, pentru a nu-l deranja pe fiul meu sau pe oricare alt jucător”, a spus Srdjan Djokovic, citat de Gazzetta dello Sport.

Novak Djokovic s-a calificat pentru a zecea oară în semifinalele turneului de la Australian Open, însă după victoria sârbului în fața lui Andrey Rublev, din Rusia, la Melbourne au avut loc manifestații pro-Putin, iar unul dintre reprezentanți a fost chiar tatăl fostului lider ATP, Srdjan Djokovic.

Srdjan Djokovic a participat la manifestațiile pro-Putin de la Australian Open: „Trăiască Rusia!”

Srdjan Djokovic s-a alăturat unui grup de persoane care au scandat în favoarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, țară care la sfârșitul lunii februarie 2022 a invadat Ucraina. Tatăl legendarului tenismen sârb a fost surprins fluturând steagul Rusiei pe care se afla chipul conducătorului rus.

ADVERTISEMENT

Momentul a avut loc după ce Novak Djokovic s-a calificat în penultimul act la Australian Open după o victorie în trei seturi, scor, 6-1, 6-2, 6-4 cu rusul Andrey Rublev. „Trăiască Rusia!”, a fost scandarea lui Srdjan Djokovic, care ar putea fi auzită pe materialul video.

Potrivit Daily Mail, patru spectatori au fost evacuați de la Melbourne Park, iar oficialii turneului au fost nevoiți să emită un comunicat de presă prin care să atragă atenția asupra acțiunilor protestatarilor pro-ruși, printre care și tatăl lui Novak Djokovic.

ADVERTISEMENT

Reacția oficialilor de la Australian Open, după protestele pro-Putin ale rușilor

„Un grup mic de oameni a afișat steaguri și simboluri nepotrivite și i-a amenințat pe agenții de securitate în urma unui meci de miercuri seara și au fost evacuați. 

Jucătorii și echipele lor au fost informați cu privire la politica evenimentului referitor la steaguri și simboluri și pentru a evita orice situație care are potențialul de a perturba. Continuăm să lucrăm îndeaproape cu agențiile de securitate și de aplicare a legii”, a fost reacția Tennis Australia.

ADVERTISEMENT

Măsurile de securitate ale australienilor au fost depășite imediat după meciul lui Novak Djokovic cu Andrey Rublev. O parte dintre fanii sârbi de la Melbourne au ținut să pună în lumină rudenia cu Rusia, în ciuda invadării pe care Vladimir Putin a ordonat-o la sfârșitul iernii anului trecut.

Steagurile Rusiei au fost interzise la Australian Open

În timpul jocului dintre tenismena din Rusia, Kamilla Rakhimova și ucraineanca Kateryna Baindl de la Australian Open, în tribună și-a făcut apariția steagul Rusiei. La finalul meciului, organizatorii turneului de la Antipozi au avut de dat explicații.

ADVERTISEMENT

Vasyl Myroshnychenko, ambasadorul ucrainean în Noua Zeelandă și Australia, a condamnat cu fermitate afișarea steagului Rusiei în tribunele de la Melborune, iar oficialii australieni au luat o decizie radicală.

„Steagurile din Rusia și Belarus sunt interzise la fața locului la Australian Open. Politica noastră inițială a fost că fanii le pot aduce, dar nu le pot folosi pentru a provoca perturbări. Ieri am avut un incident în care un steag a fost plasat lângă teren.

Interdicția intră în vigoare imediat. Vom continua să lucrăm cu jucătorii și fanii noștri pentru a asigura cel mai bun mediu posibil pentru a se bucura de tenis”, a fost reacția clară venită de la Australian Open.

ADVERTISEMENT