News

Video şocant dintr-un spital din Reșița! Pacienții zac dezbrăcați pe holuri, într-o mizerie de nedescris

02.12.2020 | 18:14
Video socant dintrun spital din Resita Pacientii zac dezbracati pe holuri intro mizerie de nedescris
ADVERTISEMENT

De parcă infecția cu virusul SARS-COV-2 nu ar fi un necaz suficient de mare, pacienții internați în Spitalul Județean din Reșița trebuie să îndure și tratamentele inumane la care îi supune personalul medical. O serie de imagini date publicității recent înfățișează oameni care zac dezbrăcați pe holurile Secției de Boli Infecțioase, într-o mizerie de nedescris.


Amenzi de 18.400 lei date Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa după imaginile groaznice făcute publice

UPDATE, ora 18:00: Inspecția Sanitară de Stat a aplicat primele sancțiuni în cuantum de 18.400 lei reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Reșița, la capătul primei zilei de control în această unitate sanitară.

ADVERTISEMENT

În comunicatul transmis de Ministerul Sănătății se arată că „inspectorii sanitari au sancționat managerul unității cu o amendă în valoare de 10.000 lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare, conform HG 857/2011, art 30, lit e deși lucrările de igienizare se aflau în planul de conformare asumat de manager cu termen decembrie 2020”.

De asemenea, „asistenta șefă a secției de Pneumopftizilogie si asistenta șefă a secției de boli infecțioase au fost sancționate cu câte 2.000 lei fiecare pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar, în conformitate cu art 32, lit k, HG 857/2011. Pentru același motiv, tot cu 2000 lei a fost amendată și una dintre infirmierele unității sanitare

ADVERTISEMENT

O altă asistentă medicală care activează în cadrul secției de boli infecțioase a fost sancționată cu 2.400 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din activități medicale, conform HG 857/2011, art.31, lit f. Acțiunea de control va continua și în zilele următoare, când echipei de la nivelul local i se va alătura o echipă din cadrul Ministerului Sănătății.


ȘTIREA INIȚIALĂ Ora 14:00 Pus în fața faptului împlinit, managerul invocă neputința sistemului sanitar și susține că a sesizat Ministerul Sănătății cu privire la aceste deficiențe, dar demersul său nu a avut sorți de izbândă.

ADVERTISEMENT

Mă confrunt cu ele (n.r. cu aceste condiții) în fiecare zi. Sunt convinsă că în toate spitalele din țară e același lucru”, a declarat Alina Stancovici pentru Digi 24, promițând, totodată, că va lua măsurile care se impun, de îndată ce ancheta internă demarată în urma publicării fotografiilor va ajunge la final.

Imagini cu puternic impact emoțional. Pacienții zac dezbrăcați pe holurile Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Reșița

La Staționarul 3 al SJUR și îndeosebi la Secția de Pneumologie, unde de altfel au fost realizate fotografiile, au fost preluați pacienți pozitivi, din toate categoriile de vârstă și patologii asociate (cu insuficiență renală, insuficiență cardiacă, afecțiuni neurologice, inclusiv afecțiuni psihice).

ADVERTISEMENT

Sunt categorii de pacienți care necesită îngrijiri speciale, pe secții de specialitate, așa cum sunt și pacienții din imaginile surprinse, proveniți din instituții de protecție socială, pozitivi și cu afecțiuni care ar fi necesitat transferul pe secții abilitate, dar care, din păcate, preiau doar pacienții non COVID, conform unor normative stabilite”, este descrierea care însoțește imaginile desprinse parcă dintr-un film de groază.

Managerul ridică din umeri: „În toate spitalele din țară e același lucru”

Când i s-au cerut explicații, managerul unității spitalicești a pus întreaga situație pe seama neputinței sistemului sanitar și a precizat că a sesizat aceste probleme încă din septembrie, deși se află la conducere de câteva săptămâni. Ba chiar și-a exprimat convingerea că „în toate spitalele din țară e același lucru”.

Pacienții zac dezbrăcați pe holurile spitalului. Sursa foto: expressdebanat.ro
Pacienții zac dezbrăcați pe holurile spitalului. Sursa foto: expressdebanat.ro

Știm că este mizerie în spital, recunoaștem ce se întâmplă în spital. Eu sunt managerul arătat cu degetul, care ocupă acest post de câteva săptămâni, sunt probleme vechi. Spitalul are datorii de miliarde, nu s-au făcut investiții de 30 de ani, clădirea e din 1957, insalubră de-a dreptul.

În 20 septembrie, m-am adresat Ministerului Sănătății cerând un spital modular. În Caraș-Severin, până acum o săptămână erau doar două spitale Covid – cel din Reșița și cel din Caraș. Secția de penumologie unde sunt făcute fotografiile a fost mărită la capacitatea maximă de 70 de paturi din vară, atunci când nu eram director.

Pe acea secție au fost preluați toți pacienții cu Covid de toate categoriile, indiferent de vârstă și patologii, cu afecțiuni renale, cardiace, inclusiv cu afecțiuni psihice. Sunt categorii de pacienți care ar trebui tratați cu îngrijiri speciale.

Condițiile nu sunt cele mai bune. Avem personal medical redus, pe jumătate bolnav, care intră în ture de dimineață până seara. Aceiași medici se succed la două zile pe liniile de gardă.

Mă confrunt cu ele în fiecare zi. Sunt convinsă că în toate spitalele din țară e același lucru. Am deschis o anchetă internă pentru a vedea care sunt pacienții, cine i-a îngrijit, când au fost făcute fotografiile, am vorbit cu personalul pentru a identifica situația și pentru a lua măsurile care se impun”, a declarat Alina Stancovici.

ADVERTISEMENT