O balenă uriașă ce a impresionat lumea în 2018, după ce a fost văzută purtând corpul neînsuflețit al puiului său timp de 17 zile, pare să fie din nou în doliu.
Orca, denumită Tahlequah, a pierdut un alt pui și a fost observată cărând rămășițele acestuia, conform datelor furnizate de Centrul pentru Studiul Balenelor. De această dată, Tahlequah a fost localizată în apele din apropierea statului Washington, SUA, scrie BBC.
În general, orcile pot transporta puii morți pentru câteva zile, dar în 2018, Tahlequah a surprins cercetătorii, manifestând un comportament de doliu neobișnuit de îndelungat.
Centrul pentru Studiul Balenelor a declarat că orice pierdere a unui pui reprezintă o „lovitură semnificativă”, însă situația lui Tahlequah este „extrem de dureroasă”, având în vedere istoricul său, mai arată sursa citată.
Grupul, care analizează populațiile de orci rezidente în sud și depune eforturi pentru protejarea acestora, a precizat că Tahlequah a pierdut doi dintre cei patru pui cunoscuți, ambii fiind femele. Atât autoritățile canadiene, cât și cele americane, consideră că orcile rezidente din sud sunt o specie aflată în pericol.
Aceste mamifere marine se bazează pe somonul Chinook ca sursă principală de hrană, însă declinul accentuat al acestei specii în ultimele decenii le-a afectat grav. Conform studiilor Universității din Washington, dificultățile de reproducere la orci sunt strâns legate de alimentație și accesul limitat la somon. Orcile parcurg, în medie, 120 de kilometri zilnic.
În 2018, o balenă ucigașă denumită Tahlequah a fost observată în largul coastei statului Washington, SUA, purtând timp de 17 zile trupul neînsuflețit al puiului său nou-născut. Acest comportament de doliu prelungit a atras atenția la nivel mondial, specialiștii considerându-l un record în rândul balenelor ucigașe, care de obicei își poartă puii decedați pentru aproximativ o săptămână, conform BBC.
Centrul pentru Cercetarea Balenelor a subliniat că pierderea oricărui pui este un impact uriaș, însă moartea nou-născutului lui Tahlequah a fost deosebit de tragică, având în vedere antecedentele acesteia.
Atât Canada, cât și SUA clasifică balenele ucigașe rezidente din sud ca fiind pe cale de dispariție, iar dificultățile de reproducere sunt strâns legate de nutriție și de accesul limitat la somonul Chinook, principala lor sursă de hrană.