News

Imaginile care l-au panicat pe Ion Iliescu! 29 de ani de la momentul în care un milion de oameni au ieșit în stradă pentru Regele Mihai

28.04.2021 | 17:52
Imaginile care lau panicat pe Ion Iliescu 29 de ani de la momentul in care un milion de oameni au iesit in strada pentru Regele Mihai
Regele Mihai a revenit în țară pe 26 aprilie 1997. Un milion de oameni au venit să-l vadă la București. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Imaginile care l-au panicat pe Ion Iliescu puteau să schimbe România din temelii. S-au scurs 29 de ani de la momentul în care un milion de oameni au ieșit în stradă pentru Regele Mihai. 29 de ani în care țara noastră s-a căutat, de prea puține ori s-a găsit și nu a știut să ofere răspunsuri în ciuda întrebărilor care veneau cu nemiluita. 

La un an de zile după Revoluție, de Crăciun, în 1990, Regele Mihai I, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, a sosit pe aeroportul Otopeni și a intrat în țară cu un pașaport diplomatic danez.

ADVERTISEMENT

A obținut atunci o viză pentru 24 ore pentru a merge la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde voia sa se reculeagă la mormintele antecesorilor săi regali și să asiste la slujba religioasă de Crăciun.

Imaginile din 1992 care l-au panicat pe Ion Iliescu!

România de atunci nu era însă pregătită pentru un asemenea moment. Nu a știut să gestioneze și autoritățile și-au arătat din plin lașitatea.

ADVERTISEMENT

În drum spre Curtea de Argeș, Regele și însoțitorii săi au fost opriți de un baraj al Poliției, conduși din nou la aeroport și obligați să părăsească țara.

În 1992, la trei ani după Revoluția Română, noul guvern i-a permis Regelui să revină în țară pentru a participa la prăznuirea Sf. Paști.

ADVERTISEMENT

Regele a fost întâmpinat de populație cu ropote de aplauze. În București, peste un milion de persoane au ieșit în stradă pentru a-l vedea.

De ce s-a speriat Ion Iliescu de venirea Regelui Mihai

Tocmai această popularitate l-a îngrijorat pe președintele de atunci. Guvernul lui Ion Iliescu nu a mai stat o clipă pe gânduri și i-a interzis Regelui accesul în România pentru următorii cinci ani.

ADVERTISEMENT

Negocierile referitoare la vizita Regelui Mihai I aveau să fie decise în cele din urmă de intervenția unor preoţi cu nume din Biserica Ortodoxă Română.

De departe, cel mai vocal dintre ei a fost arhiepiscopul Pimen al Sucevei. La solicitarea acestuia, în sâmbăta Paștelui din 1992, Regele Mihai I, Regina Ana și alți membri ai Familiei Regale au ajuns la mănăstirea Putna.

În ciuda anunțurilor făcute, a barajelor construite de Poliție, oamenii n-au rezistat tentației de a-și vedea Regele. Au mers kilometri întregi, pe câmp, pe jos spre mânăstire. Regele i-a salutat pe toți și le-a mulțumit pentru primire. Autoritățile de la București erau deja înștiințate de primirea călduroasă.

Un milion de oameni în stradă

La doar 24 de ore distanță, Regele Mihai I a pornit spre Capitală. A fost nevoit să oprească de mai multe ori pentru că oamenii voiau să-l vadă și să-l primească așa cum știau ei mai bine. Cu pâine și sare. Nimeni nu se aștepta însă la marea de suflete din București.

De altfel, chiar și CNN a transmis atunci faptul că un milion de oameni s-au strâns într-un lanț viu pe străzile Capitalei pentru a-și vedea Regele alungat din țară și reîntors printre ei.

Oamenii scandau ”Nu mai vrem 10 Mai/Fără Regele Mihai !”, ”Trăiască Regele!”, cântau ”Hristos a Înviat”. Apoi, ca la un semn, din sute de mii de suflete s-a auzit un singur mesaj. „Nu pleca. Monarhia salvează România”.

Când s-a adresat mulțimii, Regele Mihai I  le-a spus românilor că îi iubește și le-a urat sărbători fericite. Forțat de împrejurări nu a putut să transmită mai multe.

Viața și moartea Regelui Mihai

Regele Mihai și Regina Ana au locuit, din 2004, la Aubonne, in Elveția. De marile sărbători creștine și în funcție de angajamentele lor publice, Regele și Regina au ales să fie alături de cei dragi fie la castelul său de la Săvârșin din județul Arad, fie la palatul Elisabeta din București, pus la dispoziția lor prin decizie parlamentară.

În martie 2016 a fost anunțată îmbolnăvirea lui de cancer și retragerea din viața publică. În data de 5 decembrie 2017, la ora 13:00, fostul suveran s-a stins din viață în urma unei suferințe îndelungate.

Regele Mihai a fost înmormântat, pe 16 decembrie 2017, în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș, alături de regina Ana.

A fost doliu național în România! Conform estimărilor, din nou, un milion de oameni au ieșit pe stradă pentru a prezenta onorul Regelui. De data aceasta au făcut-o pentru ultima oară.

ADVERTISEMENT
Tags: