News

Imaginile Fanatik au ajuns la Senat. Oficialii primăriei au părăsit cu scandal analizarea cazului Jilava de la şedinţa Comisiei pentru Abuzuri

Discuție aprinsă în Comisia pentru Abuzuri din Senat, în cazul descinderii polițiștilor de la IPJ Ilfov la Școala Gimnazială nr 1 din Jilava. FANATIK a asistat la ședință.
09.11.2022 | 23:34
Imaginile Fanatik au ajuns la Senat Oficialii primariei au parasit cu scandal analizarea cazului Jilava de la sedinta Comisiei pentru Abuzuri
Toți factorii implicați în descinderea poliției la școala din Jilava au participat la ședința Comisiei pentru Abuzuri din Senat / Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Șefii poliției, autoritățile locale, DGASPC și conducerea școlii din Jilava au fost prezenți, miercuri, la Comisia pentru Abuzuri din Senat, acolo unde s-a discutat despre descinderea forțelor de ordine la o unitate de învățământ din localitate, caz relatat de FANATIK.

Directoarea școlii din Jilava a confirmat informațiile prezentate de FANATIK

Discuția a fost una tensionată iar spre finalul acesteia, reprezentanții primăriei Jilava și șeful poliției locale au părăsit sala, după un schimb de replici cu senatoarele Rodica Boancă și Diana Șoșoacă.

ADVERTISEMENT

Mihaela Velicu, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 1 Jilava a confirmat că nu a fost înștiințată despre acțiunea poliției și nici nu a primit vreun proces verbal din partea comisarului-șef Ionuț Harbuz de la Biroul de Siguranță Școlară Ilfov.

IPJ Ilfov a comunicat, la câteva ore după apariția articolului în FANATIK, varianta că directoarea unității școlare a fost informată de acțiunea poliției, lucru care s-a dovedit fals.

ADVERTISEMENT

Mihaela Velicu: ”Nu mi s-a părut normală o astfel de activitate”

Mihaela Velicu, directoare școală Jilava:

  •      ”Au venit de la poartă și m-au anunțat că au intrat câteva mașini de poliție și sunt foarte mulți polițiști. Sunt o persoană emotivă și recunosc că au început să-mi tremure mâinile pentru că nu știam ce se întâmplă”.
  •  ”L-am întrebat pe domnul Harbuz ce s-a întâmplat, de ce nu știu și eu despre această activitate, mi-a spus că nu avea cum să mă anunțe. Le-am spus că merg cu dumnealor, dar mi s-a spus că nu este nevoie de mine”.
  • ”Mi-a spus că trebuie să controleze copiii. Nu mi-au arătat niciun document. Nu am niciun fel de proces verbal încheiat. Am cerut măcar să citesc un document, pentru că voiam să știu de ce se află, totuși, acolo”.
  • ”Recunosc că nu mi s-a părut normală o astfel de activitate. Eu, ca adult, nu m-am simțit… bine. Noi colaborăm de un an de zile cu dumnealui, doar că acum a fost altceva. Eu am rugat secretara să anunțe inspectoratul, pentru că mi s-a părut prea mult”.
  • ”Domnii de la IPJ au intrat într-o clasă de a VIII-a, eu am mers cu… cred că erau de la Jilava, nu-i cunoșteam pe toți. În clasa în care am intrat eu, era o clasă de a V-a și chiar… nu am nimic să le reproșez. Chiar am vorbit cu dumnealor, au spus că sunt copii mici și nu li se pare normal să-i controleze așa, au și dumnealor copii și nu s-ar simți bine să știe că ar fi controlați în felul acesta”.
  • ”Clasa în care învață copilul (cu probleme de comportament, n.r.) a intrat mai târziu, iar el nici nu era în școală în ziua aceea”.
  • ”După ce au fost verificate două clase, domnul comisar a început să ridice tonul și să-mi reproșeze că mi-am permis să sun la inspectorat. Mi se părea normal să știe și dumnealor ce se întâmplă”.
  • ”I-am spus că înseamnă că nu este în regulă ceva. Mi-a mai arătat o foaie, mi-a acoperit și mi-a lăsat un singur rând, pe care scria școala nr 1 Jilava… Nimic altceva n-am putut să văd. Nu m-a lăsat să văd alt document”.

Ce s-a discutat, de fapt, cu o săptămână înainte de descinderea poliției

Mihaela Velicu a povestit că în data de 6 octombrie, cu o săptămână înainte de intervenția prezentată de FANATIK, a primit vizita IPJ Ilfov, însă polițiștii au anunțat înainte că vor veni în școală, prin intermediul unei agente din localitate. La întâlnire au fost prezenți cei de la poliția locală, șeful firmei de pază și Asistența Socială. S-a discutat despre cazul unui copil care crease probleme în școală și amenințase mai multe persoane. La finalul discuției, s-a întocmit un proces verbal.

ADVERTISEMENT

”S-a discutat în legătură cu introducerea unui proiect în vederea permiterii agentului de pază să verifice interiorul ghiozdanelor și să efectueze controlul corporal în momentul în care agentul de pază sau directorul are suspiciunea că elevul are asupra sa obiecte interzise în interiorul școlii”, a mai explicat Mihaela Velicu în fața Comisiei pentru Abuzuri din Senatul României.

IGPR, curios dacă ședința comisiei are cvorum

Reprezentanții poliției au adoptat mai degrabă atitudini defensive. În primă fază, comisar-șef Georgian Drăgan de la IGPR s-a interesat dacă ședința are sau nu cvorum, după care a explicat că discuțiile pe fondul problemei sunt, în acest moment, subiectul unei anchete penale în curs.  ”Se punctează mai puțin atitudinea unor colegi. Iar pentru asta există un dosar penal, și nu se pot discuta aceste aspecte. Dar, reiterez ideea, polițiștii trebuie să meargă în școli. (…) În școala din Jilava a fost găsit un obiect”, a spus Georgian Drăgan.

ADVERTISEMENT

Despre obiectul cu pricina, descoperit la o elevă de clasa a VIII-a, părerile sunt împărțite. Poliția susține că este un ”obiect multifuncțional tăios”, mai exact un briceag. Colegii fetei și cadrele didactice spun că este vorba despre un tirbușon care are un capăt ascuțit, de câțiva centimetri.

Diana Șoșoacă, către șefii poliției: ”Ce s-a întâmplat la Jilava este abuz”

A urmat la microfon Ștefan Frunzeanu, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Ilfov.

Ștefan Frunzeanu, IPJ Ilfov

  • ”De la începutul anului școlar 2022 am fost sesizați pentru un umăr de șase evenimente. E vorba despre infracțiuni de amenințare sau loviri și alte violențe, înregistrate ca fapte penale”.
  • ”La această activitate (descinderea din 12 octombrie, n.r.) au participat atât doamna director aici de față cât și cadrele didactice. La clasa la care se face referire a fost identificat un obiect multifuncțional de tip briceag și a fost întocmit un act de sesizare în prezența mamei, pentru infracțiunea de folosire de obiecte periculoase, dosarul fiind preluat de procurorii de pe lângă Judecătoria Cornetu”.

Ștefan Adrian Lință, Inspector General Adjunct IGPR:

  • ”Cred că putem face diferența între o percheziție și ce s-a întâmplat la școala din Ilfov. Aș vrea să subliniez că în acea clasă s-a găsit atât o foarfecă folosită, probabil, la activitățile școlare, cât și un briceag, chiar dacă dumneavoastră îi spuneți tirbușon”.

Diana Șoșoacă, senator, membru al Comisiei pentru Abuzuri:

  • ”Și vi se pare normal ca pentru un cuțit să suporte consecințele și abuzul ceilalți copii? Nu aveți dreptul să dați buzna într-o școală”.
  • ”Există o lege, 272/2004, care transpune o directivă a Uniunii Europene. Acolo spune că nu aveți dreptul să intrați peste acești copii. Este abuz. Și toți cei care au dispus acest lucru ar trebui să intre în pușcărie. Pentru că pentru un singur om au fost nenorocite mințile a zeci de copii. Iar eu, dacă eram părintele unuia dintre copiii de acolo, credeți-mă că nu vă lăsam”.
  • ”Știți că în cazul copilului minor, nici măcar nu aveți dreptul să faceți aceste lucruri și trebuie să le chemați părinții la școală și să se facă în prezența lor aceste lucruri?”

DGASPC Ilfov a anchetat abuzul emoțional fără să stea de vorbă cu elevii

Iulian Pântea, șeful DGASPC Ilfov a dezvăluit că s-a autosesizat abia după ce filmarea a ajuns în presă, adică la două săptămâni după ce intervenția poliției avusese loc. Ulterior, a aflat de la directoarea unității că la descindere nu a asistat un psiholog sau un consilier școlar, așa că s-a decis să trimită un om acolo.

Acesta a stat de vorbă cu directoarea și părinții, ba chiar a obținut o declarație scrisă de la tatăl băiatului cu nevoi speciale care apare în filmare, în care acesta spune că acesta nu a avut schimbări de comportament, în urma episodului cu poliția. Șeful instituției a recunoscut, însă, că nimeni nu a stat de vorbă cu copiii.

”Anchetarea unui posibil abuz ar fi dus la posibilitatea ca oricare dintre minori să retrăiască starea respectivă. Noi ne-am ferit de lucrul ăsta. Din cauza asta, noi am vorbit cu doamna director sau cu tatăl acelui copil, care ne-a declarat în scris anumite lucruri”, a declarat șeful DGASPC Ilfov.

Afirmația lui Pântea i-a creat o adevărată criză de nervi Dianei Șoșoacă. ”Cu tot respectul, nu vă supărați. N-am auzit în viața mea o asemenea abordare, în 25 de ani de când lucrez cu DGASPC-ul. Adică dumneavoastră îmi spuneți că nu anchetați ca să nu mai abuzați copilul? Când abuzul emoțional este foarte greu de descoperit, dumneavoastră vă luați după un tată? Tatăl respectiv este cumva psiholog? Știți câți oameni din România au curajul de a face o plângere?”, l-a întrebat senatoarea pe Pântea. Acesta a răspuns că a fost vorba de o singură vizită, lăsând să se înțeleagă că ancheta nu s-a încheiat.

Protecția Copilului: ”Este un incident regretabil”

În continuare a luat cuvântul Elena Tudor, șefa Autorității Naționale Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

”Nimeni de aici nu poate spune decât că este un incident regretabil și cu tărie cred că în astfel de situații, orice specialist care intră în legătură cu copilul trebuie să aibă o pregătire specifică. Indiferent că vorbim despre ofițeri de poliție, judecători, orice altă profesie, trebuie să aibă această pregătire. La nivel european se vorbește despre servicii prietenoase pentru copii”, a explicat Elena Tudor.

CNCD a refuzat să se pronunțe

Adrian Diaconu, vicepreședinte al CNCD a refuzat să se pronunțe în acest caz, motivând că există o cauză penală deschisă.  ”Ipotetic, dacă nu vorbim de speța de față, ar fi fost un act de discriminare dacă ar fi fost controlați copii doar din anumite medii, din anumite localități…”, a spus Diaconu.

Inspectoratul Școlar Ilfov: ”Domnul comisar ne-a asigurat că totul e sub control”

Adriana Stoica, șefa Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, a declarat că a știut de la directoare de acțiunea școlii, dar s-a autosesizat abia după apariția imaginilor în presă.

Adriana Stoica, ISJ Ilfov:

  • ”Noi ne-am autosesizat în urma apariției în presă a filmulețului respectiv. Am avut un semnal de la școală, în ziua în care poliția a venit în școală. Doamna director a anunțat telefonic inspectorul teritorial”.
  • ”M-a sunat inspectoarea și m-a anunțat, iar eu am considerat că e mai bine să sun la IPJ Ilfov. Am constatat că n-am numărul, așa că am rugat-o pe doamna inspector general adjunct să sune și să verifice ce se întâmplă acolo. Domnul comisar ne-a asigurat că totul e sub control, că știe despre această acțiune și să stăm liniștiți că nu este nicio problemă”.
  • ”Pe 31 octombrie a apărut în presă și ne-am autosesizat. A doua zi, am mers împreună cu o echipă de inspectori, în baza unui ordin de serviciu. Am sunat-o pe doamna director și am anunțat-o. Am vrut să verificăm ce s-a întâmplat.”

Nervii au cedat, spre finalul dezbaterii

Spre final, nervii au cedat la Comisia pentru Abuzuri, după ce senatoarea Rodica Boancă a povestit că a fost bruscată în interiorul școlii din Jilava. Șefa comisiei a mers personal la școală, la o zi după declanșarea scandalului, și a găsit în biroul directoarei pe viceprimarul Cristian Alexandru Marin, șeful Poliției Locale, Cristian Pană, pe șefa ISJ Ilfov și două șefe de la Inspectoratul Școlar Ilfov.

În fapt, era vorba chiar despre inspecția școlară amintită de Adriana Stoica. Nu era foarte clar ce căuta primăria și poliția locală la inspecție.

Relatăm, în continuare, dialogul halucinant care a avut loc în Comisia pentru Abuzuri din Senat.

”Doamna director are contract cu primăria”

Rodica Boancă, senator: ”Dar dumneavoastră erați într-o încăpere cu domnul viceprimar și șeful poliției locale… Ce căutau acolo, într-o inspecție”.

Adriana Stoica, șefa ISJ Ilfov: ”Luni seara l-am contactat pe domnul primar și i-am spus că intenționez să merg în școală și aș vrea să vină și dânsul, pentru că noi suntem parteneri. Doamna director are contract de management financiar semnat cu Primăria Jilava”.

Cristian Marin, viceprimar Jilava: ”Viceprimarul face parte din comisia de selecție a conducerii…”

Rodica Boancă: ”Erați într-o discuție privată… Așa mi-ați spus?”

Cristian Marin: ”Eu?”

Rodica Boancă: ”Așa mi-a spus domnul șef de poliție locală”.

Viceprimarul din Jilava: ”Sunt avocat de meserie, doamnă”

Cristian Marin: ”Cu mine n-ați discutat, că nu mi-am dorit acest lucru. Este dreptul meu”.

Rodica Boancă: ”Nu este dreptul dumneavoastră, reprezentați o instituție a statului, aveți o problemă aici”.

Diana Șoșoacă: ”Dumneavoastră trebuie să înțelegeți un lucru: aici nu suntem pe maidan”.

Cristian Marin: ”Sunt avocat de meserie, doamnă”.

Diana Șocșoacă: ”Dumneavoastră sunteți viceprimar acum, nu mă interesează, și eu sunt avocat de meserie, dar acum vorbesc în calitate de senator membru în Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor. O să vă lăsăm să răspundeți în condițiile în care o să fiți respectuos”.

Rodica Boancă: ”Păi da, probabil că vă trebuie cei șapte ani de acasă și codul bunelor maniere, să-i dăm cadou”.

Diana Șoșoacă: ”Când sunteți plătiți din bani publici, sunteți obligat să vorbiți cu toată lumea. Când vine un senator, nu aveți dreptul să spuneți că nu vorbiți. Iar lipsa de educație nu este o scuză, este o lacună”.

Diana Șoșoacă, spre viceprimarul din Jilava: ”Vă rog să ieșiți afară”

Cristian Marin: ”N-ați fost prezentă”.

Rodica Boancă: ”Eu, din acest moment, încetez orice discuție cu dumneavoastră”.

Cristian Marin: ”Cel mai bine, la fel și eu”.

Diana Șoșoacă: ”Atunci, vă rog frumos să ieșiți afară”.

Cristian Marin: ”Nu există așa ceva, noi suntem reprezentanți ai autorității publice”.

Elefterie-Ilie Petre, primar Jilava: ”Haideți”.

În secunda următoare, reprezentanții Primăriei Jilava, șeful Poliției Locale Jilava și avocatul care îi însoțea, și care n-a mai apucat să mai ia cuvântul, au părăsit sala.

ADVERTISEMENT