News

Imaginile pe care Institutul de virusologie din Wuhan le-a vrut șterse. Ce făceau savanții cu liliecii

03.05.2020 | 12:54
Imaginile pe care Institutul de virusologie din Wuhan lea vrut sterse Ce faceau savantii cu liliecii
ADVERTISEMENT

Institutul de virusologie din Wuhan este în centrul atenției în această perioadă. La adresa cercetărilor chinezi vin acuzații din toate direcțiile, iar la baza lor par a fi o serie de imagini apărute în presă, dar șterse ulterior din arhivă de oficialii de la Beijing.

Imaginile pe care Institutul de virusologie din Wuhan le-a vrut șterse. Ce făceau savanții cu liliecii

În ultima perioadă, în presa internațională au apărut o serie de imagini de la Institutul de virusologie din Wuhan care prezintă condițiile precare de siguranță ale celor care activau în laboratorul chinez din centrul focarului pandemiei de Covid-19. Ulterior, aceste fotografii au fost șterse de pe site-ul instituției.

ADVERTISEMENT

Înainte de a dispărea de pe portalul online, imaginile au ajuns și pe masa liderului de la Casa Albă, Donald Trump. Pe baza lor, acesta a continuat să trimită săgeți către Beijing, acuzând China că a ascuns originea acestui virus.

Din imaginile prezentate de Dailymail se observă cum cercetătorii chinezi intră în peșteri pentru a lua probe de la liliecii care se presupune că transportau coronavirusuri. În imagini apar oamenii de știință purtând un echipament la standarde minime de protecție.

ADVERTISEMENT

Vezi mai multe imagini AICI

Același site din Marea Britanie a publicat, în urmă cu o săptămână, imagini îngrijorătoare din interiorul institutului care arătau un sigiliu rupt pe ușa unuia dintre frigiderele care conțineau 1.500 de tulpini diferite de virus.

Trump, convins că originea virusului e în laboratoarele din Wuhan

În viziunea Casei Albe, din cauza lipsei de protecție din laboratoarele din Wuhan, virusul ar fi putut să se răspândească ulterior la nivel global.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, la conferința de presă zilnică, Trump a fost întrebat dacă ”a văzut ceva în acest moment care îi oferă un grad ridicat de încredere că Institutul de Virologie Wuhan a fost originea acestui virus”. El a răspuns prompt: ”Da, am văzut”.

Recent, chiar chinezii afirmau ce riscuri există dacă aceste teste pe coronavirusuri ar fi răspândite în afara laboratorului. ”Acești viruși vin și pleacă fără urmă. Există diferite măsuri de protecție, însă personalul experimental trebuie să funcționeze cu atenție pentru a evita pericolul din cauza erorilor operaționale”.

ADVERTISEMENT

Ce făceau savanții chinezi cu liliecii

Preocuparea pentru experimentele de lilieci a fost intensă la Institutul Wuhan în ultima perioadă. Un videoclip postat în decembrie l-a arătat pe Tian Junhua, un cercetător al Centrului de control al bolilor din Wuhan, în timp ce colecta probe din peșteri.

”Putem cu ușurință să intrăm în contact cu fecalele liliecilor care contaminează totul. Așadar, este foarte riscant aici. Simt frica. Teama de infecții.”, spunea savantul.

La sfârșitul filmului, din care au fost văzute fotografii de mai sus postate de britanici, un cercetător declară: ”Aproape 2.000 de tipuri de viruși au fost descoperite de autoritățile chineze CDC în ultimii 12 ani. Doar 2.284 au fost descoperite în 200 de ani anteriori”.

Institutul de Virologie de la Wuhan, care a fost fondat în anii 1950, găzduiește primul laborator de bio-siguranță din China.

Astfel de laboratoare gestionează cei mai periculoși agenți patogeni pentru care există puține vaccinuri sau tratamente disponibile, iar printre maladiile pe care le studiază Wuhanul sunt și coronavirusurile provenite din lilieci.

ADVERTISEMENT