News

Imaginile revoluției din Cuba. Oamenii au ieșit în stradă și strigă ”Libertate!” și ”Jos dictatura!”

Cubanezii par să se fi săturat de comunism și, după 62 de ani, protestează masiv pentru o schimbare de regim.
14.07.2021 | 12:09
Imaginile revolutiei din Cuba Oamenii au iesit in strada si striga Libertate si Jos dictatura
ADVERTISEMENT

Cu toate că se află la aproximativ 9.000 de kilometri distanță de România, ecourile revoltelor din Cuba au ajuns până aici. Poate că pare că nu avem prea multe în comun cu cei de peste ocean, însă ne leagă o istorie comună.

Dacă românii au reușit să scape de comunism în urmă cu ceva mai bine de 31 de ani, cubanezii au ocazia să facă asta acum, în 2021. După 62 de ani de tiranie, oamenii au ieșit în stradă.

ADVERTISEMENT

Imaginile de acolo nu sunt foarte multe, însă sunt elocvente pentru ceea ce se întâmplă, proteste masive care au ca scop înlăturarea regimului.

Poate că regimul ar mai fi dăinuit o bună vreme, însă pandemia pare să fi încurcat planurile oficialilor de la Havana. Țara avea oricum o economie precară, datorată nu doar regimului în sine, ci și embargoului american impus asupra Cubei.

ADVERTISEMENT

Începând cu 1992, Adunarea Generală a ONU a condamnat anual embargoul, iar singurele două state care votează împotriva acestei rezoluții, neîncentat, sunt Statele Unite și Israel.

Sărăcia accentuată de pandemie și maturizarea unei noi generații, mai tinere, care își dorește un nivel de trai mai bun, au ajuns într-un punct critic.

ADVERTISEMENT

Pe românește, mămăliga a explodat, astfel că de duminică, oamenii au ieșit în stradă. Cazurile de Covid-19 sunt în creștere, iar spitalele din Matanzas sunt în colaps.

Dezvoltarea unui vaccin propriu anti-Covid a dus la sărăcirea bugetului medical, astfel că medicamente obișnuite sunt aproape imposibil de găsit în farmacii.

ADVERTISEMENT

Protestatarii continuă să iasă în stradă, cu toate că pedepsele pentru criticii guvernului sunt foarte dure în Cuba. Mai mult, președintele țării a făcut apel la susținătorii săi, pentru ca aceștia să lupte împotriva protestatarilor.

Pe străzi se strigă ”Libertate!” și ”Jos dictatura!”, iar oamenii spun că ”nu ne e frică. Vrem schimbare, nu mai vrem dictatură.”

Drapelul cubanez însângerat. Sursa foto: Twitter.
Drapelul cubanez însângerat. Sursa foto: Twitter.

Arestări se fac pe bandă rulantă, iar autoritățile nu mai operează doar în uniforme. Unii polițiști s-au îmbrăcat în haine civile și se amestecă în mulțimi, arestând sau bătând protestatari.

Fidel Castro și Che Guevara au ajuns la gunoi. Sursa foto: Twitter.
Fidel Castro și Che Guevara au ajuns la gunoi. Sursa foto: Twitter.

Președintele Miguel Diaz-Canel s-a adresat națiunii ca urmare a protestelor. În mod evident, acesta dă vina pe Statele Unite și acuză faptul că sancțiunile foarte dure sunt o ”politică de sufocare economică.” Președintele susține că protestatarii sunt mercenari plătiți de americani pentru a destabiliza țara.

Rețelele sociale au fost blocate în Cuba. Sursa foto: Netblocks.org.
Rețelele sociale au fost blocate în Cuba. Sursa foto: Netblocks.org.

Protestele care au început în San Antonio de los Banos s-au extins rapid în toată țara, datorită transmisiunilor live de pe rețele sociale.

Asta a forțat guvernul să taie accesul în întreaga țară la aceste rețele, iar acum apar din ce în ce mai puține materiale video și foto cu privire la ce se întâmplă pe străzi.

Protestele au făcut și o primă victimă, anunțul despre deces fiind făcut chiar de către Ministerul de Interne. Activiștii anti-guvernamentali acuză însă că alte peste 100 de persoane au fost arestate sau au dispărut.

Cuba se află într-o criză profundă în aceste zile. Din punct de vedere economic, statul se află pe marginea prăpastiei, nemaiavând valută pentru a cumpăra produse din import. Turismul a fost lovit puternic de către pandemie, iar țara se baza pe această industrie. Nici măcar zahărul, un produs important de export cubanez, nu poate ajuta în situația de față. Recolta deosebit de slabă din acest an nu favorizează în vreun fel statul.

Iar acum, oamenii ajunși cu cuțitul la os, disperați din cauza lipsei siguranței traiului de mâine, sunt în stradă.

ADVERTISEMENT