News

Imigranţii, la porţile Europei. Câți refugiaţi sunt, de fapt, în România şi câţi dintre aceştia vin din Siria

03.03.2020 | 16:02
Imigrantii la portile Europei Cati refugiati sunt de fapt in Romania si cati dintre acestia vin din Siria
ADVERTISEMENT

Decizia președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a lăsa drum liber la granițe pentru migranți și refugiați a sădit din nou panică în rândul românilor, mai ales după ce o televiziune turcă a publicat o hartă în limba arabă cu un drum către Occident care trecea prin țara noastră. Isteria creată de această veste, dar și de imaginile care ne vin de la granița dintre Turcia și Grecia, ne aduce aminte de criza migranților și a refugiaților din urmă cu cinci ani. Cu toate acestea, datele oficiale consultate de FANATIK, de la Inspectoratul General de Imigrări, arată că România nu a fost în niciun caz o destinație pentru sirieni.

Care este numărul exact al străinilor din România

Într-un raport al activității de pe 2019, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) arată că pe teritoriul României se aflau în 2019 un număr de 137.619 străini, cu 14% mai mult decât în anul precedent. Dintre aceștia, 84.228 sunt cetățeni ai unor state terțe, în timp ce 53.331 sunt cetățeni din UE și Spațiul Economic European.

ADVERTISEMENT

Numărul a crescut atât de mult în special datorită faptului că au fost admiși foarte mulți străini în angajare pe piața muncii din România. Astfel, au fost eliberate 33.634 de avize de angajare, aproape dublu față de 2018. Din acestea, peste 10.000 sunt în București, iar aproape 3.000 de avize de angajare în Ilfov și Constanța. 93% din ei sunt lucrători permanenți, adică 31.169.

Interesant este că muncitorii care au venit legal în România vin în mare parte din sud-estul Asiei. Este vorba de oameni veniți din Vietnam (6.282), Nepal (4.324) sau India (4.100). De altfel, muncitorii din această zonă au fost personajele principale ale cazului din Ditrău, când doi brutari din Sri Lanka nu au fost acceptați  de comunitatea locală.

ADVERTISEMENT

Câți solicitanți de azil există în România

Cât despre refugiați și solicitări de azil, România a avut 2.592 de astfel de solicitări în anul precedent, cu 21%  mai mult față de 2018, dar mult mai puțin decât în 2017, când a fost un maxim de 4.820 de oameni care au cerut să se stabilească în țara noastră. În ceea ce privește Regulamentul Dublin cu privire la imigranți, doar 141 de persoane au fost transferate din alte state membre în România.

În ceea ce privește combaterea șederii ilegale, au fost emise 2.554 de decizii de returnare, din care 912 cazuri au reprezentat refuzul prelungirii dreptului de ședere pe teritoriul țării, în 820 de cazuri au fost constatate șederea ilegală, în timp ce alți 483 de străini au solicitat să le fie anulat dreptul la ședere.

ADVERTISEMENT

În fața acestor cifre, IGI se laudă că a asigurat managementul activităților specifice în primul centru de tranzit de urgența înființat în lume, la Timișoara. De asemenea, inspectoratul are și implementată cea mai rapidă procedură de azil, în faza administrativă, din Uniunea Europeană, în doar 30 de zile.

De asemenea, România este singurul stat membru al UE care nu a fost reclamat la nivelul Curtii de Justitie a Uniunii Europene în ceea ce priveste aplicarea procedurii Dublin. Așadar, IGI pare una dintre instituțiile care funcționează decent în statul român, având în vedere că amenințarea „hoardelor” de sirieni este una puțin probabilă.

ADVERTISEMENT
Tags: