Life

Impactul amenințărilor lui Putin la Chișinău. Dan Negru: „Dacă s-ar refugia în România, moldovenii m-ar suna pe mine!”

Dan Negru calmează spiritele după amenințările lui Putin la adresa Republicii Moldova, iar notorietatea din showbiz-ul de la Chișinău îl califică drept mediator în privința eventualilor refugiați moldoveni, în România.
28.04.2022 | 20:36
Impactul amenintarilor lui Putin la Chisinau Dan Negru Daca sar refugia in Romania moldovenii mar suna pe mine
În ultimii 15 ani, Dan Negru s-a apropiat de moldoveni, a cunoscut poporul transnistrean, dar nu se arată îngrijorat după amenințările recente ale Moscovei (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Nu demult, deputatul rus Viktor Vodolatski, una dintre portavocile lui Vladimir Putin, amenința la scenă deschisă că „Republica Moldova va avea parte de scenariul ucrainean”. Vedeta TV Dan Negru lucrează de 15 ani în Republica Moldova și în acest timp a legat o mulțime de legături, atât cu vecinii noștri, cât și cu transnistrenii. Într-un context marcat de sânge și de bombe, în care problema refugiaților este „la modă”, mărturisirile lui Negru au darul de a calma spiritele…

Dan Negru: „În showbiz, sunt românul cel mai apropiat de Chișinău. În cazul unui convoi de refugiați, eu aș fi primul pe care l-ar suna!”

Pentru că, vorba titlului unui film din anul 1979, „Moscova nu crede în lacrimi”, iată că amenințările Rusiei la adresa Republicii Moldova și a României, via Transnistria, nu au cum să ne lase fără reacție. Cu toate acestea, Dan Negru așează un strop de liniște deasupra supozițiilor legate de o eventuală invazie „roșie” în țara vecină, soldată – după modelul ucrainean – cu un nou val de refugiați. Nici invazia în Transnistria nu-i lasă pe moldoveni să respire ușurați, potrivit ultimelor declarații ale unui general rus… 

ADVERTISEMENT

„Eu sunt cel mai apropiat român, față de colaboratorii care fac parte din echipa mea. Dacă s-ar pune problema unui convoi de refugiați, eu aș fi primul pe care moldovenii l-ar suna!”, a declarat realizatorul TV, în exclusivitate pentru FANATIK.

Dan Negru
Dan Negru, în vizită la Tiraspol (sursa facebook.com)

Colegii moldoveni, ruși și ucraineni nu s-au „schimbat la față”

Referindu-se la starea de spirit care domnește acum la Chișinău, Dan Negru a precizat: „Cetățenii simpli cu care intru în contact sunt la fel de îngrijorați ca și mine din pricina războiului. La Chișinău, am lucrat alături de oameni care provin din toate zonele aflate în conflict. Am cunoscut mulți ucraineni, dar, de asemenea, și mulți ruși”.

ADVERTISEMENT

 „Cu toții erau oameni admirabili. În echipele de producție alături de care am muncit erau persoane de diferite naționalități, între care nu au apărut probleme. Nu s-au schimbat nici acum, dar se vede că situația îi marchează…”, a continuat „regele audiențelor”.

Chiar dacă momentele pe care le traversăm sunt tensionate, din pricina amenințărilor rusești, Dan Negru nu a simțit, cel puțin în rândul colegilor săi, dorința de a se refugia într-o altă țară, nici chiar în România.

ADVERTISEMENT

„Am colaboratori sau colegi din presa de la Chișinău cu care discut zilnic. Practic, eu trăiesc în două lumi diferite. Mă trezesc uneori că sună telefonul și, după accentul vorbitorului, realizez că interviul care mi se solicită nu-mi este pentru o instituție media din România, ci pentru una din Moldova. Cum mă suni tu, Andrei, de la FANATIK, tot așa mă caută Oleg, de la Chișinău”, a zâmbit interlocutorul nostru.

Dan Negru nu știe, deocamdată, când va reveni în capitala țării vecine și prietene. A înregistrat, în avans, o serie de emisiuni, dar pauza creată nu a fost cauzată de război, ci de Sărbătorile Pascale.

ADVERTISEMENT

„Sunt cel mai cunoscut român din Transnistria!”

Legăturile lui Dan Negru în această zonă a Europei s-au consolidat de la un an la altul. Dincolo de show-ul de succes pe care îl realizează în Republica Moldova, realizatorul TV este la fel de celebru și printre tiraspolezi. Nu degeaba, mai în glumă, mai în serios, afirmă: „Sunt cel mai cunoscut român, în Transnistria!”.

„Eu lucrez la televiziunea Prime, din Chișinău, de 15 ani. Programele mele sunt urmărite în Transnistria. Am mulți prieteni în zonă, dar mesajele primite sunt confuze și lipsite de echilibru. Mi-e greu să discut pe teme politice, dar anumite idei, puse în gura unuia sau a altuia, se pot denatura. Mesajele pe care le primesc nu sunt echilibrate, pentru că unele persoane sunt de o parte a baricadei, iar altele, de cealaltă. Este ca la fotbal, unde galeriile sunt împărțite!”, a detaliat interlocutorul nostru.

Tanc Tiraspol
Tancurile sovietice, mereu la modă în Transnistria (sursa hepta.ro)

Într-adevăr, Transnistria este un teritoriu foarte greu de „explorat”. Dan Negru mărturisește că timp de 15 ani, de când lucrează la Chișinău, n-a izbutit să meargă la Tiraspol sau în zonele respective decât în două, trei, ocazii. Recunoaște că zona nu este „foarte ofertantă” și glumește pe seama faptului că această parte a lumii ar putea fi una de… interes turistic.

Realizatorul show-ului „Da sau nu”, „Sheriff” la Tiraspol, la meciul cu Real Madrid

În privința vizitelor la Tiraspol, a contat fotbalul, iar Dan este vestit pentru patima „balonului rotund”. Și-a dorit enorm să-i vadă jucând pe cei de la Sheriff Tiraspol, care nu demult jucaseră în Champions League. Pentru realizatorul TV, o anumită experiență s-a dovedit șocantă…

„Ultima oară am fost în Transnistria la meciul de fotbal Sheriff Tiraspol – Real Madrid, invitat de directorii de la Prime. Cu toții erau foarte încântați că oamenii aflați pe stadion vroiau să se fotografieze cu mine. Mă amuza faptul că suporterii din galeria lui Sheriff doreau să se pozeze cu „cel care face show-ul „Da sau nu”…” , ni s-a confesat Dan.

Vedeta de televiziune a comentat: „Cu toții eram mândri că un program de divertisment are o asemenea priză în Transnistria. Pe de altă parte, acum, când rememorez acele clipe și le pun în balanță cu realitatea acestor momente, mi se pare șocant!”

În acea zonă, viața se desfășoară la limită. „Oriunde privești, vezi știri referitoare la bombardamente, la grenade… Mergând la meciuri, am traversat acele zone care acum sunt bombardate”, a continuat, dezamăgit, interlocutorul nostru, în exclusivitate pentru FANATIK.

Refugiați Ucraina
Breaking news: Refugiaților din Ucraina li s-ar putea alătura cei din Moldova și din Transnistria! (sursa hepta.ro)

Între breaking news-uri și mersul pe bicicletă

Dan Negru este singurul român care realizează emisiuni de divertisment, urmărite în acea zonă complicată. Din acest motiv i-a sfătuit pe politicieni și nu numai, atât prin intermediul FANATIK, cât și prin postările pe rețelele de socializare, „să învețe mersul pe bicicletă. Mai exact, să-și găsească echilibrul”.

„Indiferent de ce s-ar întâmpla, nu cred că, în această perioadă, trebuie să alunecăm într-o parte sau în alta. Văd breaking news-uri din Transnistria. (…) Dar, pentru că sunt singurul român care ajunge pe ecranele televizoarelor transnistrene, îi îndemn pe toți să găsească ceva greu de aflat în viață: Echilibrul”, a notat Dan, pe o rețea de socializare.

„Politicienilor și colegilor mei din presa de la Tiraspol, Chișinău sau București le-aș aminti că viața este un echilibru delicat între armonie și haos”, și-a încheiat postarea realizatorul TV.

 

ADVERTISEMENT