Fotbal intern

Impactul ŞOC al alegerilor! Ce echipe rămîn fără bani

FANATIK redesenează harta finanţărilor din prima divizie după ce liberalul Iohannis i-a luat faţa pesedistului Ponta la prezidenţiale....
24.11.2014 | 00:04
Impactul SOC al alegerilor Ce echipe ramin fara bani

FANATIK redesenează harta finanţărilor din prima divizie după ce liberalul Iohannis i-a luat faţa pesedistului Ponta la prezidenţiale.

klaus_iohannis_presedinte_86808300

Victoria lui Klaus Iohannis în faţa lui Victor Ponta, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, va avea efect, cu siguranţă, şi asupra fotbalului românesc. Şi aici discutăm de faptul că mai mult de jumătate dintre echipele din Liga 1 au suport financiar din partea autorităţilor locale, iar bugetele vor suferi modificări importante după schimbarea de la Cotroceni. FANATIK analizează club cu club situaţia din Liga 1 în noul context, existînd echipe care tremură serios pentru ceea ce urmează, fiind şi cluburi care, cel puţin teoretic, sărbătoresc, dar şi grupări, foarte puţine, care nu sînt afectate în nici un fel de urcarea liberalului Iohannis în fotoliul numărul unu în stat. Liga 1 va suferi modificări, iar FANATIK redesenează harta finanţărilor după evenimentul istoric din 16 noiembrie 2014.

Rotaru, naşul lui Hrebenciuc, e în corzi!

Una dintre cele mai delicate situaţii după rezultatul alegerilor prezidenţiale este a celor de la CSU Craiova. Mihai Rotaru, omul care bagă bani în noua echipă a Craiovei, ajutat fiind în proporţie destul de importantă şi de Primăria condusă de pesedista Olguţa Vasilescu, a fost lovit din două părţi. Prima lovitură a primit-o înainte de alegeri, cînd Viorel Hrebenciuc, unul dintre capii PSD, şi apoi Andrei Hrebenciuc, fiul acestuia, au ajuns după gratii! Mihai Rotaru are o legătură extrem de apropiată cu familia Hrebenciuc, fiind naşul lui Andrei. Apoi au venit alegerile pentru preşedinţie, iar victoria lui Iohannis i-a aplicat al doilea upercut lui Rotaru. E posibil să nu se mai construiască noua arenă, dar să se închidă şi „conducta” dinspre autorităţile locale. Chiar Olguţa Vasilescu „a explodat” a doua zi după turul doi, postînd pe o reţea de socializare un mesaj ironic la adresa noului preşedinte: „Vă cer iertare, doljeni care aţi votat 60 la sută Ponta, că nu mai am curajul să demolez stadionul Oblemenco pentru a construi unul nou! Poate se va construi la Sibiu sau mai ştiu eu unde… Mi-e greu să cred că va fi în Oltenia… Azi nu mai am curaj să vă spun că promisiunea mea se va împlini”. Reacţia ei nu a fost prea gustată nici de învinsul Ponta, care a taxat „ieşirea”. „Trebuie ca membrii PSD să se potolească, să accepte rezultatul şi să mergem mai departe”, a precizat premierul.

Lia-Olguta-Vasilescu

Mulţi privaţi ameninţă cu retragerea

Aproape jumătate dintre echipele din Liga 1 nu beneficiază de nici un ban de la autorităţile locale. Campioana Steaua este condusă de Gigi Becali şi reprezintă cel mai de succes model actual, ajungînd, de două sezoane încoace, la performanţa de a se autofinanţa. Totuşi, pînă la situaţia de astăzi, Gigi Becali a pompat zeci de milioane de dolari, pe care acum îi recuperează fiind foarte aproape de zero. Dacă nu chiar pe plus, după aprecierea unor apropiaţi… Ioan Niculae, cel mai bogat român din fotbal la ora actuală, cu o avere de peste un miliard de euro, conduce Astra Giurgiu, dar pare tot mai tentat să facă un pas în spate, să reducă investiţiile, dezamăgit că nu are şanse să pună şi un titlu în vitrină. Tizul său de la Braşov, Ioan Neculaie, încearcă de mai bine de un an să scape de echipă, ultimele tratative purtîndu-le cu „fraţii Meridian”, Călin şi Gheorghiţă Bultoc, cei doi deţinînd firma de taxiuri Meridian. Deşi suma pretinsă nu este foarte mare – 2 milioane de dolari – nu s-a ajuns încă la un numitor comun. Un alt caz este CFR Cluj, acolo unde problemele financiare au apărut după retragerea patronului Arpad Paszkany. Ştefan Gadola, unul dintre acţionarii importanţi care au rămas, face eforturi, alături de celelalte firme implicate, pentru redresarea situaţiei. Investiţii private sînt şi la Viitorul, acolo unde proiectul lui Gheorghe Hagi dă din ce în ce mai bune rezultate, dar şi la Rapid şi Oţelul. Spre deosebire de „Rege” însă, la ultimele două cluburi, investiţiile sînt contestate de suporteri, avînd în vedere situaţia financiară catastrofală.

Dinamo, drumul de la „FCD în ADN” la „PSD în ADN”

ponta_arena_nationala_gandul_info_18003700

De mai bine de un an şi jumătate, Dinamo a trecut pe mîna omului de afaceri Ionuţ Negoiţă. Deşi, oficial, nu are vreo legătură cu viaţa politică, şeful „cîinilor” este asociat în multe privinţe cu fratele său, Robert Negoiţă, vicepreşedintele PSD şi preşedinte executiv al PSD Bucureşti. Cei doi derulează mai multe afaceri împreună, astfel că legătura care s-a făcut de multe ori între Dinamo şi sprijinul PSD a fost mai mult decît transparentă. Parcă pentru a da apă la moară celor care susţin această asociere, mai mulţi reprezentanţi importanţi ai galeriei dinamoviste au fost prezenţi în tribunele Arenei Naţionale la lansarea candidaturii la preşedinţie a lui Victor Ponta. A fost şi motivul pentru care fanii rivali i-au ironizat cu mesajul „PSD în ADN”, aluzie la cunoscuta formulare „alb-roşie” „FCD în ADN”!

Un caz care poate deveni, la fel, o victimă colaterală este al celor de la FC Botoşani. Pînă la promovarea în Liga 1, moldovenii au fost susţinuţi doar de către omul de afaceri Valeriu Iftime. Odată cu prezenţa în premieră pe prima scenă, ceea ce presupunea cheltuieli mult crescute, s-a implicat şi Primăria, condusă de PSD-istul Ovidiu Portariuc. În condiţiile eşecului de la prezidenţiale, este posibil ca autorităţile locale să face pasul în spate, iar „buzunarul” lui Iftime să nu mai fie suficient pentru Liga 1.

Pandurii şi Petrolul tremură, Iaşiul se cutremură

Gheorghe-Nichita

Gorjenilor nu le-a căzut deloc bine eşecul lui Victor Ponta. Pandurii s-ar putea să aibă probleme destul de mari în viitorul apropiat. Asta pentru că tot ce înseamnă conducerea echipei în acest moment, de la preşedintele CA Mihai Prunariu pînă la omul din umbră, primarul Florin Cîrciumaru, sînt PSD. Prunariu este vicepreşedintele PSD Gorj şi a fost „promovat” la vîrf chiar de Cîrciumaru după scoaterea din schemă a cuplului Condescu – Pîrvulescu. Situaţie delicată şi la Petrolul. Dan Capră, deşi este patron în acte, a fost pînă acum ajutat aproape non-stop de autorităţile locale conduse de primarul pesedist Iulian Bădescu. Se discută deja la Ploieşti că de la începutul lui 2015 Primăria îşi va retrage definitiv orice sprijin. Poate cea mai lovită echipă din Liga 1, în noua conjunctură, este CSMS Iaşi. La club totul depinde de primarul Gheorghe Nechita, membru de marcă PSD, care ar putea face rapid „curăţenie” în situaţia de faţă. Mai ales că poziţia în clasament a ieşenilor conduşi de Napoli arată că sînt şanse mici să fie în prima ligă şi anul viitor. Cele mai sumbre previziuni vorbesc chiar despre desfiinţarea lui CSMS Iaşi! Oarecum protejate de „taifunul” alegerilor sînt Concordia Chiajna, unde primarul Mircea Minea pozează acum în independent, şi Gaz Metan Mediaş, companiile Romgaz şi Transgaz continuînd să ajute financiar echipa.

Cluburile „de dreapta” sărbătoresc, dar nimic nu e sigur

Sînt echipe în Liga 1 care au sărbătorit victoria candidatului ACL, făcînd o legătură rapidă între formaţiunea din care face acesta parte şi „culoarea” banilor ce le vin de la autorităţile locale. În această situaţie se află Ceahlăul, ASA Tîrgu Mureş şi într-o măsură mai mică Universitatea Cluj, club finanţat de Florian Walter, dar care beneficiază de sprijin şi din partea autorităţilor locale, în frunte cu primarul Emil Boc. Dintre cele trei, acum, doar ASA este într-o situaţie fotbalistică bună, putîndu-se spune că se bate la locurile de cupe europene, în timp ce celelalte două au probleme evidente, luptîndu-se pentru evitarea retrogradării. Preşedintele de onoare al Ceahlăului, Gheorghe Ştefan, este în arest preventiv şi sînt slabe şanse să scape chiar dacă a cîştigat Iohannis. De fapt, apropo de finanţările locale, sînt şi voci care spun că nu ar trebui totuşi ca aceste formaţii să mai pună bază sută la sută pe banii respectivi! De ce? Pentru că Iohannis, şi ca primar al Sibiului, nu a fost de acord cu „pomparea” de bani în formaţia locală decît în măsura în care sînt rezultate. „Nu Primăria trebuie să se ocupe de sport şi să bage bani în el”, este principiul după care se ghida, şi probabil nu şi l-a schimbat, Klaus Iohannis.

Cine susţine cluburile din Liga 1

Steaua Bucureşti – Gigi Becali

CFR Cluj – Ştefan Gadola

Petrolul Ploieşti – Dan Capră şi Primăria Ploieşti, condusă de Iulian Bădescu (PSD)

ASA Tîrgu Mureş – autorităţile locale, primar Dorin Florea (PD-L)

Astra Giurgiu – Ioan Niculae

Dinamo Bucureşti – Ionuţ Negoiţă, fratele lui Robert Negoiţă (vice-PSD)

CS U Craiova – Mihai Rotaru şi autorităţile locale, primar Olguţa Vasilescu (PSD)

FC Botoşani – Valeriu Iftime şi primăria Botoşani, condusă de Ovidiu Portariuc (PSD)

FC Braşov – Ioan Neculaie

Viitorul Voluntari – Gheorghe Hagi

Pandurii Tîrgu Jiu – autorităţile locale, prin preşedintele clubului, Mihai Prunariu (PSD)

Gaz Metan Mediaş – Romgaz, companie asociată adesea cu PSD

Ceahlăul Piatra Neamţ – autorităţile locale, primar Gheorghe Ştefan (PD-L)

Universitatea Cluj – Florian Walter şi primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc (PD-L)

Concordia Chiajna – autorităţile locale conduse de Mircea Minea (independent)

Rapid Bucureşti – Valerii Moraru

CSMS Iaşi – autorităţile locale, conduse de Gheorghe Nechita (PSD)

Oţelul Galaţi – Dan Adamescu

Şi la Ligă sînt mici trepidaţii

gino-1

Preşedintele Ligii, Gino Iorgulescu, a fost întotdeauna de principiul că politicul este foarte important pentru ca sportul să poată merge înainte. Şi pe vremea cînd era preşedinte la FC Naţional, şi anul trecut, cam pe vremea asta, cînd au fost alegeri la Ligă. Multă lume a comentat atunci că sprijinul venit din partea premierului Victor Ponta s-a dovedit decisiv pentru a-l da jos din scaun pe Dumitru Dragomir. Chiar şi Dragomir a spus-o pe şleau că a fost învins politic. Rămîne antologică întîlnirea lui Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gino Iorgulescu şi mai mulţi preşedinţi de club cu o seară înaintea alegerilor de la Ligă. Acest amănunt şi l-au reamintit acum unii dintre actorii din noiembrie 2013. „Poziţia lui Iorgulescu nu mai este la fel de solidă ca înainte de alegeri. Este clar că nu mai are <spatele> dinainte, aşa că trebuie să meargă pe vîrfuri, mai ales că probabil vor ieşi iar la iveală contestatarii din primele luni de şefie la ligă”. Dumitru Dragomir a evitat să intre în acest joc al speculaţiilor, dar crede că vor cădea capete. „O să vedeţi că va începe scandalul la Ligă. Şi nu mă bucur de răul altora, chiar dacă am plecat cum am plecat de acolo. Vai de capul lor! Scandalul va fi de neoprit. Vor fi plecări şi de acolo”, a declarat Mitică.

Legea care loveşte campioana

becali-gigi

Patronul Stelei a aşteptat cu sufletul la gură ca Victor Ponta să devină preşedintele României şi să-l graţieze, aşa cum a promis în campania electorală. Lovitura a fost cruntă pentru Gigi Becali. După ce a devenit clar că Iohannis a cîştigat turul doi al alegerilor, Becali a devenit de nerecunoscut. Şi-a dat seama că nu mai are nici o şansă să fie graţiat de noul preşedinte. Iohannis a cerut Parlamentului, a doua zi după alegeri, să respingă Legea amnistiei, Comisia Juridică procedînd întocmai. Mai mult, inclusiv Ponta şi PSD-ul au marşat la cererea noului preşedinte, motivînd că „trebuie să luăm act de voinţa poporului”. În primele zile după eveniment, patronul Stelei a refuzat să mănînce, se închidea în biroul de la Academia lui Hagi, unde merge ziua la muncă, nu vorbea cu nimeni, se uita doar pe geam şi citea rugăciuni. Nu doar Becali a fost doborît de refuzarea Legii Amnistiei, dar şi alţi oameni din fotbal aflaţi la puşcărie. Pentru Gică Popescu, fostul preşedinte FRF, Mircea Sandu, a făcut un ultim apel disperat la Traian Băsescu, de a-l graţia pe final de mandat. Fără succes, însă!

„E posibil să se producă importante mişcări de trupe. Politicul poate influenţa anumite lucruri” (Mircea Sandu, fost preşedinte FRF)

PARIU FARA RISC de pâna la 150 Ron la Unibet! Fa-ti si tu un cont acum!