Românii au dezbătut, în ultima săptămână, demisia lui Klaus Iohannis. În același timp, în vizor, au fost și reacțiile politicienilor și analizele cu privire la parcursul său, în poziția de șef al statului.
Acest eveniment important, petrecut în România, a acaparat dezbaterea publică , iar această dinamică a fost reflectată și în spațiul online. Pe această temă s-au învârtit românii în ultima săptămână, mai ales că interesul era și asupra omului care va asigura intermatul până la următoarele alegeri din luna mai, conform Informat.ro.
Conform datelor analizate cu ajutorul NewsVibe, platformă de monitorizare și analiză online cu suport AI, în data de 10 februarie, atunci când Iohannis și-a anunțat demisia, s-au înregistrat cele mai multe mențiuni online despre acesta din ultimele 12 luni.
„Deși au mai existat pe parcursul ultimului an momente când numele președintelui a atras atenția – cum ar fi candidatura pentru funcția de secretar general al NATO sau discuțiile despre o posibilă candidatură pentru un post de senator – niciunul nu a avut amploarea în spațiul online pe care a generat-o decizia de a demisiona”, se arată în sursa citată.
Cele mai relevante surse online care au menționat numele lui Klaus Iohannis, în ultima săptămână, sunt website-uri de știri și platforme generaliste importante. În același timp, se regăsesc și pagini de Facebook care aparțin unor astfel de surse media.
Pe primul loc se remarcă stiripesurse.ro, apoi Ziare.com, Gândul, PS News și Adevărul, fiecare cu peste 80 de mențiuni despre numele fostului președinte.
În același timp, există și o serie de cuvinte cheie, ele fiind cele mai menționate în această perioadă în sursele web și postările de pe Facebook, având în vedere contextul politic. Acestea sunt, în primul rând, legate de evenimentul demisiei: „România”, „Ilie Bolojan”, „Palatul Cotroceni” și funcția de „președinte”.
De asemenea, au existat și asocieri cu alte nume din politică, precum „Crin Antonescu”, „Marcel Ciolacu”, „Traian Băsescu”, sau principalele partide ale coaliției guvernamentale ca „PNL” și „PSD”.
„O vizibilitate destul de mare a avut și Senatul, deoarece Ilie Bolojan, în calitate de președinte interimar, a preluat această funcție venind din poziția de șef al Senatului, ceea ce a dus procedural la un interimat și pentru funcția acestei Camere a Parlamentului României.
Nu în ultimul rând, există asocieri și cu Curtea Constituțională a României, instituție implicată în procedurile de vacantare a funcției prezidențiale și de constatare a interimatului”, se mai arată în sursa menționată.
Cele mai utilizate emoji în postările de pe Facebook, unde a fost menționat Klaus Iohannis, simbolizează starea de alertă, breaking news, obiective împlinite, România sau știri.
Pe lângă emoji, românii s-au folosit și de hashtag-uri în postările de pe Facebook, atunci când au făcut referire la Klaus Iohannis. Pe lângă numele acestuia s-au regăsit #romania, #iliebolojan, #presedinte sau #demisie.
Klaus Iohannis a strâns peste 7.700 de mențiuni totale în utlimele șapte zile, însă mai bine de 2.100 au provenit din surse locale. Cel mai mare interes pe această temă s-a manifestat în județele Constanța, Sibiu, Cluj, Iași, Brașov sau Timiș.
„În general, se remarcă un interes mai ridicat al surselor din Centrul, Vestul și Nordul României, în timp ce interesul este mai scăzut în Estul Munteniei, Sudul Moldovei, precum și în județele Harghita și Covasna”, relatează sursa citată.
Analiza mențiunilor despre Klaus Iohannis din ultima săptămână reflectă un interes semnificativ atât la nivel național, cât și local, generat de decizia sa de a demisiona. Conversațiile online au fost dominate de evenimentele recente și de asocieri politice și instituționale, marcând o schimbare importantă a agendei în ultimele zile.
Sinteză realizată cu ajutorul unui flux de monitorizare asigurat de NewsVibe Romania. Analiza, datele și imaginile prezentate au fost îmbunătățite cu ajutorul unor instrumente de Machine Learning și Artificial Intelligence.