Fotbal international

VIDEO / City, la un punct de United! David Silva, accidentare TERIBILĂ

Final de etapă în Premier League. Chelsea cîştigă derby-ul cu Manchester  United, scor 1-0 şi pune capăt cursei pentru titlu în Premier League. Echipa lui Mourinho are 10 puncte avans faţă...
19.04.2015 | 19:00
VIDEO  City la un punct de United David Silva accidentare TERIBILA

Final de etapă în Premier League. Chelsea cîştigă derby-ul cu Manchester  United, scor 1-0 şi pune capăt cursei pentru titlu în Premier League. Echipa lui Mourinho are 10 puncte avans faţă de Arsenal, cu 6 etape pînă la final. Cursa pentru calificarea în Liga Campionilor rămîne pasionantă, City fiind acum la doar un punct de rivala din oraş, Manchester United. Clasament: 

 cls

LIVESCORE

Newcastle – Tottenham 1-3 (Colbak 46 / Chadli 30, Eriksen 53, Kane 90+1) VEZI VIDEO

* Tottenham, fără Chiricheş în teren, deschide scorul în minutul 30 prin Chadli, după o pasă trimisă de Paulinho.

La ora 18:00 începe duelul dintre Newcastle şi Tottenham. Echipele de start:

da

REZULTAT

Manchester City – West Ham 2-0 (Collins 18 aut, Aguero 35)

* David Silva a părăsit terenul în minutul 75, grav accidentat. În locul său a intrat Nasri.

PAUZĂ! În cazul în care gazdele cîştigă acest meci se apropie la un singur punct de Manchester United.

* Aguero dublează diferenţa după un contraatac dezastator.

Loading the player…

* City deschide scorul după autogolul lui Collins, în minutul 18.

Loading the player…

UPDATE / La ora 15:30 începe duelul dintre Manchester City şi West Brom. Echipele de start:

premir

FINAL DE MECI! Chelsea reuşeşte să ţină de rezultat şi echipa lui Mourinho se apropie de titlu în Premier League. Manchester United a fost ţinută la respect de londonezi, atacurile “diavolilor” fiind bine închise. Londonezii au 10 puncte avans faţă de Arsenal la acelaşi număr de meciuri jucate, cu doar 6 etape pînă la final. – CLICK PE POZA IN GALERIA FOTO PENTRU CLASAMENT

Min. 54: Ratare ULUITOARE a lui Hazard! Belgianul trimite în bară din 3 metri, după ce şutul lui Drogba a fost deviat

Loading the player…

PAUZĂ! Chelsea conduce cu 1-0 la pauză după o primă repriză echilibrată în care Eden Hazard a rupt echilibrul pe final cu o incursiune superbă 

GOOOOOOOOL Chelsea! Hazard deschide scorul în minutul 38 cu un şut din 6 metri

Loading the player…

Min. 4: Ocazie URIAŞĂ a lui Rooney! A trimis la o palmă de vinclu din 14 metri 

Loading the player…

START DE MECI PE STAMFORD BRIDGE

La ora 19:30 începe duelul dintre Chelsea şi Manchester United. Echipele de start:

ski

REZULTATE

Stoke – Southampton 2-1 (Diouf 47, Adam 86 / Schniederlin 23)

Loading the player…
Loading the player…

Crystal Palace – West Brom 0-2 (Morrison 2, Gardner 53)

Loading the player…
Loading the player…

Everton – Burnley 1-0 (Mirallas 29)

Loading the player…

Leicester – Swansea 2-0 (Ulloa 16, King 90)

VEZI VIDEO AICI

START DE MECIURI ÎN PREMIER LEAGUE

UPDATE 16:25 / Echipele de start în meciurile de la ora 17:00. Gardoş e rezervă la Southampton în meciul de la Stoke

Stoke – Southampton

sou

Crystal Palace – West Brom

cry

Everton – Burnley

burn

Leicester – Swansea

swa

UPDATE 15:10 / Astăzi începe etapa cu numărul 33 de Premier League. Meciul zilei e Chelsea – Manchester United. Pînă atunci, urmărim împreună alte 4 meciuri de la ora 17:00. 

1700

 

*************

 

Derby-ul weekend-ului din Premier League este cel dintre Chelsea şi Manchester United. Londonezii lui Mourinho pun capăt luptei pentru titlu în cazul unei victorii pe Stamford Bridge împotriva rivalei, însă dacă oaspeţii înving, mai rămîn cu speranţe de titlu. 

Înainte de toate, atît Chelsea, cît şi United trec printr-o perioadă foarte bună. Londonezii sînt cea mai constantă echipă şi graţie acestui lucru, sînt la un pas să cîştige titlul după 5 ani de pauză. Pe United a costat-o începutul slab de sezon, însă forma bună a “diavolilor” o face una dintre favoritele la calificarea directă în Liga Campionilor.

Absenţe de marcă pentru oaspeţi

Manchester United se confruntă cu probleme de lot pentru meciul cu United. Chiar dacă nu lipsesc staruri din echipa lui van Gaal, acesta nu se va putea baza pe cîţiva pioni importanţi: Jones, Blind, Rojo şi Carrick nu vor evolua.

ŞOC IN BANIE!!! MEGA LOVITURA PRIMITA DE ADRIAN MITITELU DE LA PROCURORI!!! AVOCATUL SAU A FOST ARESTAT!!!

Mourinho nu e de acord cu faptul că United e slăbită şi a oferit argumente la conferinţa de presă: “Nu sînt de acord că echipa lor este slabită din cauza accidentărilor. Sînt fantastici. Ca număr, ca nume, ca experienţă, ca soluţii. Sînt uimitori. În fiecare săptămînă nu am în birou fişele cu echipa cu care mă voi întîlni etapa viitoare, ci toate echipele din Anglia.

Dar săptămîna asta am înţeles exact ce echipa au. Sînt incredibili. Vreţi să-i numesc? Mata, Di Maria, Januzaj, Rooney, van Persie, Herrera, Carrick, Blind, Fellaini… În apărare îi au pe Rafael şi Valencia, în stînga e Shaw, mai e şi Smalling“, a declarat portughezul la conferinţa de presă.

Chelsea nu se va putea baza pe golgheterul Diego Costa şi Loic Remy, accidentat.

Antrenori fantastici, cunoştinţe vechi

Louis van Gaal şi Jose Mourinho sînt doi dintre cei mai în vogă antrenori din Europa. Ambii sînt mari personalităţi ale fotbalului a căror principală caracteristică este aroganţa, cel puţin cînd vine vorba de declaraţii. Van Gaal şi Mourinho au lucrat împreună la Barcelona, cînd portughezul a fost secund. (VEZI FOTO ÎN GALERIE SUS)

VIDEO CUTREMURĂTOR!!! ZEII FOTBALULUI, ÎNLĂCRIMAŢI!!! IMAGINILE CARE I-AU FĂCUT PE MESSI, RONALDO ŞI ZLATAN SĂ PLÎNGĂ CA NIŞTE COPII!!!

Cei doi tehnicieni se respectă foarte mult, de fiecare dată cei doi avînd cuvinte de laudă unul despre celălalt. Chiar şi înainte de acest meci, Mourinho l-a lăudat pe oponentul său: “Van Gaal este un antrenor fantastic. Sa joci în faţa lui United înseamnă să joci în faţa unuia dintre cele mai mari cluburi din lume. E una dintre cele mai bune echipe din Premier League”, a declarat Mou.

United, început slab, Chelsea, două sincope costisitoare

În acest moment, United şi Chelsea sînt două dintre cele mai solide echipe din Europa. Ambele însă au ce să regrete în acest sezon. Manchester United a început dezastruos campionatul, pierzînd puncte importante în acest debut de sezon în faţa unor adversari slabi. Echipa lui van Gaal are ca obiectiv titlul pentru sezonul viitor.

O NOUĂ DEMISIE DE ULTIMĂ ORĂ ÎN LIGA 1!!! 

Chiar dacă e cea mai constantă echipă din Premier League, Chelsea are şi ea regretele ei. Echipa lui Mourinho a fost eliminată din Cupa Angliei pe teren propriu de Bradford cu 2-4, după ce a condus cu 2-0. Una dintre cele mai mari surprize ale sezonului. În Liga Campionilor, londonezii au controlat întreaga dublă din optimi cu PSG, însă de fiecare dată s-a văzut egalată pe final şi a pierdut calificarea pentru că parizienii au marcat mai multe goluri în deplasare.

Sărbătoare pe Stamford Bridge

Dacă se va impune, Chelsea încheie socotelile la titlu şi cîştigă cel de-al 15-lea trofeu din era Abramovic. La casele de pariuri, londonezii sînt favoriţi, mai ales că e renumită forţa echipei pe teren propriu.

Ne aşteptăm la un meci echilibrat, în care niciuna dintre echipe nu va risca. Pentru Roman Abramovic este meciul cu numărul 701 de cînd a preluat pe Chelsea, în vara anului 2003. Mai jos aveţi povestea lui Chelsea şi cum s-a transformat în “Imperiul Roman” în cei 12 ani.

Echipele probabile: 

Chelsea (4-2-3-1): Courtois – Ivanovic, Terry, Cahill, Azpilicueta – Ramires, Matic – William, Fabregas, Hazard – Drogba. Antrenor: Jose Mourinho

Manchester United (4-1-4-1): De Gea – Valencia, Smalling, McNair, Rafael – Fellaini – Di Maria, Herrera, Mata, Young – Rooney. Antrenor: Louis van Gaal

„Imperiul Roman” a ajuns la 700 de meciuri

Chelsea a fost preluată în iunie 2003 de miliardarul rus Roman Abramovic. Lumea nu era obişnuită la acea vreme ca marile cluburi ale lumii să fie preluate şi controlate de miliardari. Toţi se întrebau care ar putea fi viitorul echipei cu un oligarh la conducere. Chelsea a devenit un adevărat imperiu fotbalistic, unul dintre cluburile de top ale continentului. Pînă să vină rusul, doar cei mai bătrîni suporteri mai ţineau minte ultimul titlu ajuns pe Stamford Bridge, în sezonul 1954-1955. Poate de aici şi una dintre poreclele echipei „The Pensioners” (pensionarii).

Dar „Pensionarii” s-au transformat în „miliardari” şi asta s-a văzut şi pe teren. Cu Abramovic patron, Chelsea a cîştigat 14 trofee: o Ligă a Campionilor, un trofeu Liga Europa, 3 titluri în Premier League, 4 Cupe ale Angliei, 3 Cupe ale Ligii şi două Supercupe. Investiţia rusului în club a fost una pe măsură, presa engleză estimînd că Abramovic a investit aproximativ 1,2 miliarde de euro la Chelsea din 2003 şi pînă în prezent. Chelsea nu este un sac fără fund pentru că, în ultimii ani, managementul performant al clubului a permis în mare măsură autofinanţarea şi chiar obţinerea de profit.

Atunci şi acum

„Primul 11” în 2003 vs. „Primul 11” în 2015

În vara anului 2003 la Chelsea au avut loc o revoluţie. Echipa s-a schimbat din temelii pentru că Abramovic vroia performanţă încă din primul sezon. Au venit, pe bani mulţi, jucători care aveau ca obiectiv cîştigarea titlului în Premier League.

Nu au reuşit din primul sezon, însă suporterii erau entuziasmaţi de faptul că echipa lor se bătea cu granzii din Premier şi aveau, în sfîrşit, un lot comparabil cu rivalii de la Arsenal sau Manchester United. Singurul supravieţuitor al echipei de atunci este John Terry, titular la Chelsea şi 12 ani mai tîrziu.

Chelsea 2003: Cudicini – Bridge, Desailly, Terry, Melchiot – Veron, Geremy, Lampard, Duff – Mutu, Hasselbaink. Antrenor: Claudio Ranieri

Chelsea 2015: Courtois – Ivanovic, Terry, Cahill, Azpilicueta – Ramires, Matic – William, Fabregas, Hazard – Costa. Antrenor: Jose Mourinho

Salarii

Cei mai bine plătiţi jucători

Încă de la început, Roman Abramovic a atras jucătorii de valoare cu salarii mari. Astfel, staruri ca Juan Sebastian Veron, Joe Cole, Didier Drogba, Arjen Robben, Andri Şevcenko, Fernando Torres sau Eden Hazard au reprezentat adevărate lovituri pe piaţa transferurilor de-a lungul timpului.

Salariile au crescut din ce în ce mai mult, date fiind veniturile din ce în ce mai mari obţinute de club. Chelsea a avut, din 2003 şi pînă azi, jucători pe podiumul celor mai bine plătiţi jucători din Premier League.

Top salarii (2003-2015) la Chelsea:

1. Eden Hazard 16 milioane de euro anual
2. Diego Costa 13 milioane
3. Cesc Fabregas 11,5 milioane
4. Fernando Torres 11 milioane
5. Andri Şevcenko 10 milioane
6. John Terry 9,8 milioane
7. Didier Drogba 9 milioane
8. Arjen Robben 8,5 milioane
9. Deco 8,3 milioane
10. Juan Sebastian Veron 7,8 milioane

Transferuri

50 de achiziţii reuşite!

Chelsea a fost una dintre cele mai active echipe pe piaţa transferurilor din ultimul deceniu. A dat adevărate lovituri care au uimit pe toată lumea, însă nu întotdeauna jucătorii cumpăraţi cu bani grei de Chelsea şi-au demonstrat valoarea la club. Cel mai scump jucător din istoria clubului, Fernando Torres, a fost şi una dintre cele mai mari dezamăgiri de pe „Stamford Bridge”.

Însă jucătorii care au reuşit să se impună la Chelsea au devenit rapid idolii suporterilor. În total, Abramovic a făcut peste 75 de transferuri de cînd a venit la club, 50 dintre jucători fiind consideraţi achiziţii reuşite de către presa de specialitate.

Top transferuri:

1. Fernando Torres (60 de milioane de euro – Liverpool)
2. Andri Şevcenko (45 de milioane de euro – AC Milan)
3. Eden Hazard (40 de milioane de euro – Lille)
4. Juan Mata (37 de milioane de euro – Valencia)
5. Cesc Fabregas (35 de milioane de euro – Barcelona)
6. Michael Essien (33 de miloane de euro – Lyon)
7. Shaun Wright Phillips (32 de milioane de euro – Manchester City)
8. Didier Drogba (30 de milioane de euro – Marseille)
9. Oscar (29 de milioane de euro – Internacional)
10. Diego Costa (27 de milioane de euro – Atletico Madrid)

Manageri

Jose Mourinho, cel mai longeviv

Chelsea a avut 9 manageri de cînd a fost preluată de Roman Abramovic. Cel mai longeviv dintre ei e Jose Mourinho, care e şi singurul cu două mandate în ultimul deceniu. Sub conducerea portughezului, Chelsea a cîştigat 7 dintre cele 14 trofee din ultimii 12 ani.

În mod surprinzător, londonezii au obţinut Liga Campionilor cu cel mai puţin experimentat antrenor, italianul Roberto Di Matteo, care a reuşit cea mai mare performanţă a clubului din postura de interimar. Mourinho a izbutit să aducă două titluri în Premier League şi în acest sezon se pregăteşte să îl cîştige pe al treilea.

Antrenorii din era Abramovic:

1. Claudio Ranieri (septembrie 2000 – mai 2004)
2. Jose Mourinho (iunie 2004 – septembrie 2007)
3. Avraam Grant (septembrie 2007 – mai 2008)
4. Luiz Felipe Scolari (iunie 2008 – februarie 2009)
5. Guus Hiddink (februarie 2009 – mai 2009)
6. Carlo Ancelotti (iunie 2009 – mai 2011)
7. Andre-Villas Boas (iunie 2011 – martie 2012)
8. Roberto Di Matteo (martie 2012 – noiembrie 2012)
9. Rafael Benitez (noiembrie 2012 – mai 2013)
10. Jose Mourinho (iunie 2013 – prezent)

Adrian Mutu

Prinţ şi cerşetor

Adrian Mutu a fost unul dintre primii jucători aduşi de Roman Abramovic la Chelsea. Românul a fost transferat în vara anului 2003 de la Parma pentru 22,5 de milioane de euro. Începutul a fost de vis pentru atacantul român, care a devenit repede idolul tribunelor. Fiul lui Roman Abramovic chiar îl idolatriza pe Mutu, fiind jucătorul său preferat. La un club aşa mare, se părea că „Briliantul” va avea o carieră remarcabilă, însă lucrurile au stat complet diferit. În octombrie 2004, Adrian Mutu a fost depistat pozitiv cu cocaină, la un control de rutină comandat de antrenorul Jose Mourinho.

Scandalul a ţinut prima pagină a ziarelor din România şi din Marea Britanie mai multe luni. Românul a fost dat afară de la Chelsea şi, în plus, englezii au cîştigat procesul împotriva lui Mutu. „Briliantul” a fost somat să le plătească 17 milioane de euro despăgubiri. În cele din urmă, Tribunalul de Arbitraj Sportiv l-a achitat pe Mutu, care a scăpat de datorie după mai bine de un deceniu de la incident.

Cea mai tare academie

Au cîştigat în 2015 Youth Champions League

Investiţiile lui Roman Abramovic la Chelsea nu se rezumă doar la echipa mare. Rusul a spus încă de la început că va face pe „Stamford Bridge” una dintre cele mai tari academii de tineri jucători. S-a ţinut de cuvînt. Dar, în afară de investiţiile în infrastructură, miliardarul a angajat cei mai buni antrenori de copii, dar şi cei mai buni directori sportivi.

Peter Kenyon a fost mulţi ani de zile director la Manchester United şi toată lumea a fost surprinsă cînd a acceptat oferta lui Abramovic de a veni la Chelsea, el spunînd în repetate rînduri că va fi suporter pe viaţă a lui United. Academia lui Chelsea a reuşit să se ridice şi ea la înălţimea investiţiilor şi a cîştigat, în acest sezon, Liga Campionilor la tineret după ce a învins în finala de la Nyon tineretul lui Şahtar Doneţk cu 3-2.

Coincidenţă

Gigi Becali, Abramovic din Ghencea

Roman Abramovic a preluat Chelsea în 2003, iar în acelaşi an Steaua a fost preluată de Gigi Becali. Patronul Stelei a fost deseori asemănat cu Abramovic, la o anvergură mai mică bineînţeles, datorită faptului că deseori nu se uita la bani cînd îşi dorea un jucător. Dacă Abramovic a cîştigat 14 trofee cu Chelsea pînă acum, Gigi Becali a cîştigat jumătate (4 campionate, o cupă a României şi două Supercupe). Totuşi, cei doi patroni sînt şi acum la conducerea cluburilor pe care le-au preluat în 2003.

Chelsea şi Steaua s-au întîlnit în 4 meciuri oficiale în ultimul deceniu. În luna martie a anului 2013, Steaua învingea Chelsea cu 1-0 în optimile Ligii Europa, însă londonezii aveau să meargă mai departe după ce au învins 3-1 în retur. Un sezon mai tîrziu, Steaua şi Chelsea s-au întîlnit în Ligă cînd echipa lui Mourinho a învins cu 4-0 la Bucureşti şi 1-0 la Londra.

Visul

A cîştigat Liga cînd nu se aştepta

Din 2004 şi pînă azi, Chelsea e cotată printre favoritele Ligii Campionilor. Prima finală jucată de londonezi a fost în 2008, la Moscova, cu Manchester United. Meciul s-a încheiat 1-1 după 90 de minute şi a fost nevoie de penalty-uri pentru a stabili cîştigătoarea. A fost un deznodămînt dramatic, Terry ratînd penalty-ul care îi aducea lui Chelsea prima Ligă din istorie. În sezonul 2011-2012, Chelsea, cu Di Matteo pe bancă, era cea mai slab cotată echipă din semifinale.Trecuse cu multă şansă de Napoli în sferturi şi în semifinale juca împotriva Barcelonei. Pe Camp Nou, Terry a fost eliminat încă din debut şi echipa era condusă cu 2-0.

Într-un mod incredibil, Chelsea a marcat de două ori şi s-a calificat în finala cu Bayern, care se juca chiar pe Allianz Arena! Chelsea pleca tot cu şansa a doua. Muller o aducea pe Bayern în avantaj pe final de meci, însă Drogba a trimis meciul în prelungiri cu un gol în minutul 90. În prelungiri, tot Bayern a dominat şi Robben a ratat un penalty. Meciul avea să se decidă după loviturile de departajare. Drogba a transformat penalty-ul decisiv şi Chelsea cîştiga prima şi singura Ligă a Campionilor cînd se aştepta mai puţin!

1,2 miliarde de euro a investit Roman Abramovic la Chelsea

900 de milioane de euro a cheltuit Chelsea pe transferuri în ultimii 12 ani

7 trofee a cîştigat Chelsea cu Mourinho pe banca tehnică

700 de meciuri a disputat Chelsea cu Abramovici patron, ultimul fiind 1-0 la QPR. Per total, 438 de victorii, 153 de egaluri, 109 remize