Sărbătorile de iarnă au adus, așa cum se întâmplă de fiecare dată, o creștere serioasă a vânzărilor pentru carnea de porc. Doar că, prea puțină marfă provine din fermele noastre. România este nevoită să apeleze la importuri serioase din acest punct de vedere.
De altfel, producătorii autohtoni de carne de porc au transmis încă din luna noiembrie că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în perioada sărbătorilor va fi de peste hotare, în condițiile în care sectorul a înregistrat anul acesta pierderi semnificative.
Se întâmplă lucrul acesta din cauza pestei porcine africane, una care a făcut ravagii în 2021, dar şi a vânzărilor necontrolate din piaţa micilor crescători. Vânzări pe care parlamentarii se laudă că vor să le închidă pentru totdeauna dacă noua lege a porcului trece și de Camera Deputaților.
FANATIK a scris AICI despre crizele de nervi pe care fermierii le-au făcut atunci când au citit textul legii. Oamenii spun că unele lucruri sunt incontrolabile și au ținut să atragă atenția politicienilor că este eronat să crezi că țara nu merge strict din cauza țăranilor care mai vând câte un porc din când în când.
De asemenea, crescătorii de animale consideră că regulile sunt schimbate din mers tocmai pentru a scoate de pe piață jucătorul mic, adică țăranul care se chinuie să supraviețuiască. În tot acest timp, pe plus ar ieși exact cine trebuie, adică proprietarii de afaceri mari care nu vor mai fi afectați deloc de concurență.
Dacă ne raportăm strict la cauzele pentru care în 2021 românii cumpără mai degrabă carne de porc din import, atunci trebuie să știți că efectivele de porcine existente în țara noastră la ultima verificare a celor de la INS au scăzut cu 3,5% pe total şi cu 3,2% la efectivul matcă, faţă de anul trecut.
În plus, întreaga industrie a pierdut peste 600.000 de animale din cauza pestei. Animalele ar fi putut să acopere consumul intern în această perioadă.
Sutele de mii de porci eutanasiați ar fi ajuns la maturitate și greutatea perfectă pentru a fi sacrificate în perioada sărbătorilor de iarnă. Animalele n-au mai luat niciodată drumul galantarelor și abatoarele au bifat o reducere semnificativă a tăierilor.
Potrivit oamenilor implicați în domeniu, dacă până la pesta porcină aveam undeva la 80.000 de porci sacrificaţi într-o săptămână în țară, acum s-a ajuns la 65.000 de porci. Și întreaga discuție s-a mutat în zona importurilor.
Potrivit INS, în România, la jumătatea anului erau 3.541.543 de porci, în scădere cu 127.799 de capete în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul precedent. Culmea, nu toți au scăpat de pestă.
Nici viitorul nu se anunță prea grozav dacă autoritățile nu se implică serios. În cinci ani, România ar putea satisface abia jumătate din consumul intern de carne de porc din producţia locală, faţă de 25-27% în prezent, doar că pentru a se ajunge la o asemenea cotă este nevoie de măsuri concrete.
Unele dintre ele vizează eradicarea în totalitate de pe teritoriul țării a pestei porcine africane. În același timp este nevoie de o susținere financiară a reproducţie
Potrivit datelor centralizate de Comisia Europeană aproape 93% din toate cazurile de pestă porcină africană din Europa au fost descoperite în țara noastră.
Mai exact, la finalul lunii trecute, România înregistra încă 500 de focare active de pestă porcină africană. 17 dintre ele erau în exploataţii comerciale.
Ca să vă faceți o idee despre cât de gravă este problema, autoritățile spun că peste 310 mii de porcine erau afectate în focarele active, animale care nu mai au nicio șansă.
ANSVSA a transmis și ea că din 2019 şi până în prezent au fost stinse aproape patru mii de focare de pestă porcină africană, dintr-un total de 4.358 confirmate în perioada menţionată la nivel naţional.
Uniunea Europeană este al doilea cel mai mare producător de carne de porc din lume după China și cel mai mare exportator de carne de porc și de produse din carne de porc. Cu România considerată un jucător minor pe piață, principalele țări producătoare sunt Germania, Spania și Franța.
De altfel, acestea trei acoperă jumătate din producția totală a Uniunii. UE exportă aproximativ 13 % din producția sa totală, majoritatea mergând în Asia de Est, în special în China.
De remarcat că în ultimul raport publicat de Uniunea Europeană, România se află într-o scădere totală la toate capitolele ce țin de creșterea porcinelor. Indiferent de rasă sau numărul de kilograme, țara noastră a bifat picaj după picaj. La un singur lucru stăm bine, și anume, creșterea prețurilor.
Față de anul trecut, România a trecut prin mai multe valuri de scumpiri, ceea ce a făcut ca prețul cărnii de porc să fie unul vizibil mai mare față de aceeași perioadă a anului 2020.