News

Război împotriva importurilor de deșeuri. Măsurile prin care România nu va mai fi groapa de gunoi a UE

Un proiect de lege bazat pe observațiile unor comisari ai Gărzii de Mediu ar putea duce la limitarea considerabilă a importului de deșeuri aduse ilegal în România.
08.12.2021 | 19:00
Razboi impotriva importurilor de deseuri Masurile prin care Romania nu va mai fi groapa de gunoi a UE
România a devenit destinație pentru deșeurile din UE după ce China a refuzat să mai primească aceste transporturi/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parlamentul urmează să ia în dezbatere un proiect de lege menit să stopeze importul ilegal de deșeuri, prin impunerea unor reguli stricte la frontiere și sancționarea mai dură a încălcărilor legislației de mediu.

Proiectul semnat de către deputații disidenți din PNL și cei de la USR a fost elaborat în colaborare cu comisari ai Gărzii de Mediu și cu procurorul Teodor Niță, specializat în infracțiuni de mediu.

ADVERTISEMENT

Principalele modificări vizează restrângerea considerabilă a punctelor de frontieră prin care pot fi aduse în  țară deșeurile, precum și lărgirea atribuțiilor Gărzii de Mediu, astfel încât aceasta să poată cerceta, sub coordonarea procurorilor, infracțiunile de mediu.

Deșeuri camuflate ca produse second-hand

Una din modalitățile prin care sunt introduse deșeurile în mod ilegal în țară este clasificarea lor ca bunuri second-hand, cele mai frecvente fiind deșeurile electronice și piesele uzate de la autoturisme. În condițiile în care personalul specializat din vămi este insuficient pentru efectuarea riguroasă a controalelor, aceste produse „second-hand” intră aproape nestingherite pe teritoriul național.

ADVERTISEMENT

Prin proiect i se impune Guvernului să stabilească un nomenclator al produselor susceptibile de a fi deșeuri, astfel încât comisarii Gărzii de Mediu să aibă temei pentru a controla transporturile care oficial conțin mărfuri second-hand.

De asemenea, este prevăzută reducerea considerabilă a punctelor de frontieră prin care este permisă introducerea deșeurilor astel încît Garda de Mediu să-și poată concentra personalul în câteva vămi suplinind astfel și numărul insuficient al echipamentelor de scanare și detecție de care dispune Poliția de Frontieră.

ADVERTISEMENT

Împreună cu comisarii Gărzii și procurorii specializați pe infracțiunile de mediu, am identificat  un număr de 15 astfel de puncte unice de trecere a graniței care să fie folosite pentru traficul de deșeuri. O scădere de la 77 la 15 astfel de puncte vamale va reprezenta un balon de oxigen uriaș pentru efectivele atât de răsfirate ale comisarilor Gărzii de Mediu”, se spune în expunerea de motive a legii.

Eliminarea intermediarilor din afacerile cu deșeuri

În ce privește transporturile legale de deșeuri care intră în România, se impune ca acestea să fie sortate și să nu conțină impurități.  „Pe teritoriul Romaniei, nu va fi permisă introducerea deșeurilor amestecate, de mai multe tipuri, nesortate sau care conțin impurități într-o proporție mai mare de maxim 1% și fără să se prezinte documente de proveniență”, se spune în proiectul de modificare a OUG 195/2005 privind protecția mediului.

ADVERTISEMENT

Faptul că deșeurile importate sunt sortate ar oferi o garanție suplimentară că acestea sunt aduse în vederea valorificării lor și nu a distrugerii, fapt ce este interzis de lege și în momentul de față. În plus față de actuala lege, este prevăzut că valorificarea se poate face doar de către destinatarul transporturilor, astfel încât să fie evitate situațiile în care gunoaiele sunt transferate de la un agent economic la altul, pierzându-li-se urma, și care finalmente ajung să fie distruse ilegal prin ardere.

Destinatarul transportului de deșeuri este obligat să dețină, în stare de funcționare în parametri normali, o instalație de verificare autorizată pentru operațiunile de valorificare și codurile de deșeuri recepționate cu ajutorul căreia să valorifice obligatoriu întreaga cantitate de deșeuri”, este o altă prevedere a proiectului.

Sancțiuni dure pentru încălcarea legislației

În ce privește contravențiile la legislația de mediu, acestea vor fi sancționate după o altă procedură, întrucât inițiatorii susțin că actualele amenzi sunt insuficiente. Astfel, veniturile realizate de un agent economic în perioada în care i-a fost suspendată autorizația de mediu se vor confisca.

Autorizația de mediu va putea fi suspendată pentru 3 luni dacă respectivul agent economic a comis două încălcări ale legislației de mediu la o distanță de 6 luni una de cealaltă, iar dacă sunt comise mai mult de patru încălcări într-un interval de 12 luni, autorizația de mediu va fi anulată.

Un alt aspect care este reglementat prin proiect se referă la infracțiunile de mediu. „Până în ziua de azi, comisarilor Gărzii de Mediu nu li s-a permis să constate și să cerceteze infracțiunile din cuprinsul legislației privind protecția mediului din oficiu, în baza propriilor observații, ci doar în urma unor solicitări oficiale”, precizează inițiatorii.

Pe viitor însă, Garda de Mediu nu va mai trebui să cheme poliția pentru punerea în mișcare a urmăririi penale, comisarii Gărzii putând constata din oficiu infracțiunile, ancheta penală desfășurându-se apoi sub coordonarea procurorului.

Pentru ca activitatea Gărzii să devină mai eficientă, este prevăzută accesul la bazele de date privind operațiunile care implică deșeuri deținute de către Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și ANAF.

Pe agenda Parlamentului se mai află un proiect de lege, inițiat de parlamentarii PSD, care vor ca pentru toate importurile de deșeuri pe următorii 5 ani să se aplice regulile aflate în vigoare acum doar pentru deșeurile periculoase, ceea ce înseamnă o trasabilitate sporită pentru aceste transporturi.

ADVERTISEMENT