News

Impozitarea pensiilor private se modifică. Cum va fi afectată contribuția la Pilonul II

Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, schimbând modul de impozitare.
16.11.2022 | 17:48
Impozitarea pensiilor private se modifica Cum va fi afectata contributia la Pilonul II
Pensiile private vor fi impozitate altfel. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Această modificare prevede neimpozitarea contribuției la pilonul II de pensii, în sensul că aceasta nu va mai fi impozitată, ci doar câștigurile. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Impozitarea pensiilor se schimbă

Conform Digi 24, modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal vizează ”reglementarea valorii venitului impozabil atunci când urmează să se efectueze plăţi din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III, precum şi segmentul pensiilor ocupaţionale”.

ADVERTISEMENT

Conform acestei legi, sunt considerate venituri din pensii drepturile primite în conformitate cu Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

De asemenea sunt luate în considerare Legea 204/2006 privind pensiile facultative și Legea 1/2020 privind pensiile ocupaționale. Noua Lege prevede că venitul impozabil lunar din pensii va fi stabilit prin deducerea venitului din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

După caz aceasta se poate aplica și în cazul contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului V, mai exact contribuțiile speciale obligatorii.

Referitor la sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii private sau de către moștenitorii legali ai acestora, venitul impozabil e constituit din ”sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil”.

ADVERTISEMENT

Pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate de către participanții la fondurile private, venitul e constituit din ”sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii”, mai arată sursa citată.

În cazul care face referire la sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii facultative sau ocupaționale, precum și moștenitorii legali ai acestora, venitul e ”constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit”.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, conform legii, pentru sumele primite eșalonat în rate din partea fondurilor de pensii facultative sau ocupaționale, venitul impozabil e considerat acel venit care e constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participantului. La acestea se va aplica plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară, de către fiecare fond de pensii în parte.

ADVERTISEMENT
Tags: