News

Impozitarea pensiilor speciale cu 85%, în dezbatere la CCR, după sesizarea Avocatului Poporului

30.09.2020 | 09:21
Impozitarea pensiilor speciale cu 85 in dezbatere la CCR dupa sesizarea Avocatului Poporului
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, 30 septembrie, Curtea Constituțională a României (CCR) este așteptată să se pronunțe privind legea care prevede taxarea pensiilor speciale cu 85%.

Această lege a fost contestată de către Avocatul Poporului, Renate Weber, și de către Secții Reunite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

ADVERTISEMENT

În luna iunie, Camera Deputaţilor a adoptat legea care prevede taxarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei și cu 10% a celor între 2001 și 7001 lei. Conform actului legislativ ar fi taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii.

Impozitarea pensiilor speciale cu 85%, pe masa CCR, după sesizarea Avocatului Poporului

Curtea Constituțională a României ar trebui să se pronunțe miercuri pe legea care prevede taxarea pensiilor speciale cu 85%. Pe 14 iulie, CCR a amânat pentru septembrie discuțiile în cazul acestor sesizări.

ADVERTISEMENT

Imediat după aprobarea sa din luna iunie, actul normativ a fost contestat de către Avocatul Poporului și de către Secții Reunite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

”Este vorba de o impozitare, chiar dacă legea vorbește de o taxare. În realitate suntem în fața unui impozit, ba mai mult, a unei duble impozitări. Pensiile de serviciu de peste 2.000 de lei sunt deja impozitate cu 10%, iar taxarea introdusă de lege se adaugă peste acea impozitare.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, am considerat că sunt încălcate două articole din Constituție, articoul 16 și articolul 56. Orice stat are dreptul să își stabilească sistemul de impozitare, dar acesta trebuie să fie nediscriminatoriu. Aici, pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminați”, a susținut Renate Weber după sesizarea la CCR, conform G4Media.

Weber mai spunea, imediat după atacarea legii la Curte, că toți aleșii ”se află în fața unei mari ipocrizii”, întrucât aceștia ar fi anticipat că legea e neconstutuțională și CCR o va respinge.

ADVERTISEMENT

”Suntem, de fapt, în fața unei mari ipocrizii, pentru că din toate luările de cuvânt de ieri, atât din partea politicienilor, cât și din partea jurnaliștilor, toată lumea aștepta să vadă ce spune CCR. De parcă toți știau că e o problemă neconstituțională, dar așteptau din partea Curții să spună asta”, a mai adăugat Weber.

Ce spun judecătorii de la ÎCCJ

În ceea ce privește poziția Curții Supreme, judecătorii de aici au atacat la Curtea Constituțională legea adoptată de parlament privind impozitarea pensiilor speciale, pe motiv că este discriminatorie și contravine principiului egalității.

În sesizare, ÎCCJ critică legea adoptată de parlament că, ​sub aspect extrinsec, modifică dispozițiile unei legi organice, privind statutul judecătorilor și procurorilor, că nesocotește decizii succesive ale Curții Constituționale în acest domeniu și că a încălcat normele constituționale la sesizarea camerelor parlamentului, legea în cauză fiind supusă dezbaterii și adoptării Senatului, ca primă Cameră sesizată, iar Camera Deputaților a fost Cameră decizională, contrar normelor constituționale invocate, care stabilesc o altă procedură în privința reglementărilor referitoare la statutul judecătorilor și al procurorilor și, nu în ultimul rând, că legea a fost adoptată fără avizul CSM.

Înainte de impozitarea pensiilor, CCR a admis pe 6 mai, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate ale Curții Supreme și Avocatului Poporului şi a constatat că legea de abrogare a pensiilor speciale este neconstituţională, în ansamblul său, încălcând inclusiv decizii adoptate anterior de CCR.

ADVERTISEMENT