News

Impozitarea pensiilor speciale, decisă de Camera Deputaților. Proiect comun al PSD și PNL

17.06.2020 | 15:04
Impozitarea pensiilor speciale decisa de Camera Deputatilor  Proiect comun al PSD si PNL
ADVERTISEMENT

PNL și PSD au depus împreună un amendament care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale. Prevederea a fost adoptată astăzi, Comisia de buget-finanțe a Camerei discutând propunerea în paralel cu lucrările din plen astfel încât raportul să intre la vot cât mai repede.

UPDATE 15.05: Camera Deputaților a adoptat raportul de admitere al inițiativei legislative privind impozitarea pensiilor speciale. Cum Camera este forul decizional în acest caz, proiectul va sta două zile în vederea unei eventuale contestări la Curtea Constituțională și apoi va merge la promulgare de către președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost adoptat cu 307 voturi favorabile și unul împotrivă.

Proiectul prevede că pensiile de până la 2.000 de lei nu se impozitează, iar cele între 2.000 și 7.000 de lei se impozitează cu 7.000 de lei. Pentru suma care depășește pragul de 7.000 de lei, impozitul devine 85%.


PNL și PSD vor să impoziteze suplimentar pensiile speciale în condițiile în care Curtea Constituțională s-a opus desființării lor. ”Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depăşesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament iniţiat şi susţinut de PNL şi PSD”, a anunțat liderul deputaților PNL, Florin Roman.

ADVERTISEMENT

Acesta a anunțat că se va face acest lucru și pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, însă procedura va demara mâine întrucât în cazul senatorilor și deputaților orice schimbare legată de drepturile acestora trebuie adoptată în ședință comună a celor două Camere.

Urmează pensiile speciale ale parlamentarilor

În mod similar vom acţiona şi mâine în ceea ce priveşte pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtată orice inechitate socială între pensionari”, a precizat Roman, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

El aminteşte că amendamentul beneficiază de susținerea celorlalți lideri de grup. ”Propunerea de impozitare a fost luată prin consens de liderii de grup, iar modalitatea de legiferare respectă deciziile Curţii Constituţionale, care spun că pensiile speciale nu pot fi anulate, dar pot fi impozitate”, a conchis Florin Roman.

Un anunț similar a făcut și președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, însă acesta a avertizat că fondurile astfel obținute vor trebuie folosite pentru majorarea pensiilor calculate în baza principiului contributivității.

ADVERTISEMENT

PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL!”, a scris, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege a fost inițiat în 2019 de către senatorul PSD Liviu Pop și a fost deja adoptat de către Senat. La începutul ședinței de plen, deputații au permis Comisiei de buget-finanțe să lucreze în paralel cu plenul astfel încât raportul pe acest proiect să fie elaborat rapid, iar proiectul să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

În condițiile unui acord între principalele două partide parlamentare, proiectul are șanse mari să fie adoptat. Săptămâna trecută, Senatul a respins însă un proiect asemănător depus de USR, prin care pensiile speciale urmau să fie impozitate cu 90%.

ADVERTISEMENT