Alegeri 2024

Impozitarea progresivă, o vină istorică a liberalilor. Adrian Câciu: ”PNL să ne explice cine a introdus impozitul progresiv pentru prima oară”

Ministrul PSD al Investițiilor și Proiectelor Europene spune că liberalii par să fi uitat că impozitarea progresivă a fost introdusă pentru prima oară de guvernul Brătianu în 1923.
15.05.2024 | 09:17
Impozitarea progresiva o vina istorica a liberalilor Adrian Caciu PNL sa ne explice cine a introdus impozitul progresiv pentru prima oara
Adrian Câciu: Impozitarea progresivă a fost introdusă de liberali în 1923 Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Adrian Câciu a declarat că guvernul Brătianu a introdus în 1923 legea 661, prin care a introdus impozitarea progresivă pe venitul global.

Adrian Câciu: ”PNL să ne explice cine a introdus impozitul progresiv pentru prima oară”

Ministrul a făcut referire la poziția actuală a liberalilor care susțin că renunțarea la cota unică de impozitare ar reprezenta o „linie roșie” peste care PNL nu o poate accepta la guvernare.

ADVERTISEMENT

„Îl ascultam pe domnul Ciucă şi eu cred că va fi la un moment dat timpul PNL să ne explice şi nouă cine a introdus impozitul progresiv în România pentru prima oară.

Dacă aveţi curiozitatea, cea mai bună guvernare liberală a fost guvernarea I. C Brătianu. În 1923, guvernul Brătianu a introdus legea 661 din 1923, prin care a introdus impozitarea progresivă pe venitul global”, a declarat Adrian Câciu la Prima News.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai precizat și care sunt, din punctul său de vedere, următorii pași pe care România trebuie să îi facă pentru a echilibra fiscalitatea și că „statul are mult de recuperat din perspectiva digitalizării ANAF”.

”Haideţi să avem colectare mai bună, haideţi să recuperăm din TVA, să nu mai existe atâta evaziune fiscală, după care să ne uităm cum reaşezăm regimul fiscal.

ADVERTISEMENT

Există nişte dezechilibre pe fiscalitatea macro, pentru că impozitarea capitalului este foarte jos, iar impozitarea muncii este foarte sus.

Aici va trebui să facem o discuţie poate în 2025, la masă, aşezat, cu analişti, cu mediul de afaceri. Nu poţi să pui toată povara pe cetăţean, pe angajat, iar capitalul să fie lăsat aşa mai neajustat din perspectivă fiscală”, a mai spus Câciu.

ADVERTISEMENT

Evaziune de 10% din PIB

Potrivit ministrului, evaziunea fiscală a ajuns la 10% din PIB. „Avem evaziune foarte mare. 10% din PIB vi se pare puțin? 32 – 33 de miliarde de euro pe care le piezi în fiecare an.

Dacă nu ai abordare sistemică şi un sistem digital în care omul nu mai are influenţă, până când vei avea acest sistem ANAF-ul va funcţiona în funcţie de persoane.

Dacă sistemul spune, ăsta este cu risc, ăsta nu e cu risc, acolo trebuie să ajungem. Realitatea ne spune că evaziunea fiscală rămâne constantă.

În PNRR este un angajament foarte clar, şi anume 2,5 puncte procentuale din PIB trebuie realizate din creşterea capacităţii administrative de colectare a statului român”, a mai declarat titularul portofoliului de la MIPE.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Rovinieta 2024. Cât costă taxa de drum, în funcție de vehiculul pe care...
Rovinieta 2024. Cât costă taxa de drum, în funcție de vehiculul pe care îl conduci
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii