la 1 ianuarie 2023 s-a impus măsura impozitării bacșișului în domeniul ospitalității. Totuși, aceasta a reprezentat un eșec nu numai prin faptul că veniturile la buget au fost foarte mici, ci și prin faptul că firmele din domeniu au fost nevoite să adauge costuri suplimentare.
În primele cinci luni de la implementarea acestei decizii s-au colectat la buget mai puțin de 6 milioane de lei. Până în noiembrie 2023 s-au adunat doar 26 de milioane de lei, deși Guvernul a avut o estimare de 95 de milioane de lei, conform profit.ro.
„Impozitul pe bacșiș este perceput ca un cost suplimentar de către operatorii economici din industria ospitalității, care trebuie să își ajusteze practicile și să gestioneze complexitatea noilor reglementări.
Această situație generează un mediu dificil de conformare și duce la creșterea prețurilor pentru clienți, într-un sector deja afectat de presiuni economice și inflație.
Impozitarea bacșișului adaugă și o nouă complexitate administrativă și birocratică pentm operatorii economici din domeniul ospitalității, care trebuie să monitorizeze și să raporteze sumele de bacșiș primite și să calculeze impozitul corespunzător. Această sarcină suplimentară afectează eficiența operațională a afacerilor din acest sector”, mai afirmă inițiatorii, conform sursei menționate.
Tot ei spun că impozitarea bacșișului a afectat clienții prin creșterea prețurilor. Operatorii economici au fost nevoiți să-și ajusteze politica de prețuri pentru a compensa costurile suplimentare generate de impozitare.
„În contextul impozitării bacșișului, chelnerii și clienții sunt cei mai afectați. Chelnerii pierd o parte semnificativă din veniturile lor, iar clienții se confruntă cu prețuri mai mari și, uneori, cu servicii de calitate inferioară, deoarece chelnerii sunt descurajați să ofere servicii suplimentare.
Bacșișul reprezintă adesea o parte semnificativă din veniturile angajaților din domeniul ospitalității, iar prin impozitarea sa se reduce motivația angajaților de a oferi servicii de calitate și de a se strădui să satisfacă nevoile și dorințele clienților. Acest lucru poate duce la o scădere a calității experienței în industria ospitalității și poate afecta în final competitivitatea acestei industrii”, se precizează în expunerea de motive.