News

Impozitul pe venit în 2020. Cum se va calcula anul viitor. Formula e simplă

19.09.2019 | 14:18
Impozitul pe venit in 2020 Cum se va calcula anul viitor Formula e simpla

Calcularea impozitului pe venit în anul 2020 pentru persoanele fizice se va face tot prin depunerea declarației 220 la Agenția Națională de Administrație Fiscală. Procesul este unul foarte ușor, în cazul în care platforma ANAF va funcționa în parametri normali și nu se va bloca, cu o face în ultimii ani.

Cum se calculează impozitul pe venit în anul 2020

Declaraţia 220 se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani sau în natură din România, supuse impozitului pe venit, provenind din:
a) activităţi independente;
b) cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă;
c) activităţi agricole impuse în sistem real;
d) silvicultură şi piscicultură.

De reținut este faptul că persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat care realizează venituri din activități independente, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, scutite de la plata impozitului pe venit au obligația declarării veniturilor, prin completarea și depunerea declarației.

Cum se calculează impozitul pe venit în anul 2020
Cum se calculează impozitul pe venit în anul 2020. Sursa foto: calculatorvenituri.ro

Vești bune pentru familiile cu venituri sub 2.000 de lei

Declarația se depune și de către persoanele fizice care realizează venituri din pensii provenite dintr-un alt stat, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.

În categoria veniturilor din activităţi independente, pentru care există obligaţia depunerii declaraţiei, se cuprind:
– venituri din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii;
– venituri din profesii liberale;
– venituri din drepturi de proprietate intelectuală, în situația în care plătitorii de venituri nu au obligația calculării și reținerii impozitului.

O veste bună a venit de la Guvernul Dăncilă, care a anunțat că se dorește scutirea de impozit a familiilor care au venituri sub 2.000 de lei pe lună. Potrivit programului de guvernare, de la 1 ianuarie 2020, vor fi scutiți de impozit doar familiile monoparentale și cele care au cel puțin trei copii. Din ianuarie 2021, și familiile cu cel puțin doi copii ar putea beneficia de această scutire. Momentan, nu se cunosc mai multe detalii despre tipul de impozit care nu va mai fi plătit.

Tags: