Fotbal international

Impresarul Jorge Mendes a dat lovitura: a încasat 20 de milioane de euro într-o singură lună!

29.09.2020 | 16:20
Impresarul Jorge Mendes a dat lovitura a incasat 20 de milioane de euro intro singura luna
Jorge Mendes, magnatul din lumea agenţilor de jucători. A încasat 20 de milioane de euro într-o singură lună pe cinci transferuri. Foto: A Bola.pt
ADVERTISEMENT

Jorge Mendes este considerat numărul 1 în lumea agenţilor de jucători. Portughezul, care l-a avut sub contract de la bun început pe Cristiano Ronaldo, a încasat, în pofida pandemiei care a generat o serioasă criză economică şi în sport, nu mai puţin de 20 de milioane de euro în ultima lună, urmare a cinci transferuri.

Comisionul pe care îl pretinde Jorge Mendes este cel clasic, de zece la sută, însă agentul nu încheie decât tranzacţii foarte scumpe, de unde şi veniturile sale cu adevărat impresionante.

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă lovitură dată în această lună o reprezintă trecerea lui Ruben Diaz de la Benfica la Manchester City pentru suma de 68 de milioane euro, ceea ce înseamnă aproape 7 milioane de euro dintr-un foc pentru agent. În afara lui Ruben Diaz, avem drumul invers făcut, de la Manchester City la Benfica de către argentinianul Nicolas Otamendi pentru 15 milioane euro, deci 1,5 în conturile lui Mendes.

Jorge Mendes, cinci transferuri de top într-o lună în Premier League

Alte mutări reuşite de portughez, toate în Premier League, sunt cele ale lui Nelson Semedo, 30 de milioane, şi Fabio Silva, 40 de milioane, ambii la Southampton, total 7 milioane comision, şi Diogo Jota de la Wolverhampton la Liverpool pentru 44,7 milioane, adică 4,4 milioane comision.

ADVERTISEMENT

Şi perioada de mercato nu s-a încheiat încă, iar specialiştii apreciază că abia acum va urma bătaia peştelui, după ce majoritatea antrenorilor şi-au identificat problemele existente în loturi după consumarea primelor etape.

Sunt aşteptate şi alte lovituri până la încheierea perioadei de mercato

Aşa că, mai mult ca sigur, conturile lui Jorge Mendes vor continua să se rotunjească până la 5 octombrie, când se închide perioada de transferuri, mai ales că are sub contract foarte mulţi jucători de valoare, pentru care există interes mare din partea cluburilor din campionatele de top.

ADVERTISEMENT

Numai în 2019 valoarea câştigurilor lui Jorge Mendes din comisioanele încasate s-a ridicat la frumoasa sumă de 115 milioane euro. Mendes se află la concurenţă cu italianul Mino Raiola şi cu britanicul John Barnett pentru titlul de cel puternic agent de jucători, dar multă lume îl vede ca fiind de departe cel mai influent.

Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, Joao Felix, sub contract cu el

Mendes are 54 de ani şi a jucat fotbal la cluburi din ligi inferioare în Portugalia, după care a lucrat într-un centru de închiriat casete video şi ca DJ într-un club de noapte.

ADVERTISEMENT

Primul său contract în calitate de agent de jucători l-a încheiat în anul 1996, Nuno Espirito Santo, în prezent antrenor la Wolverhampton şi aflat şi acum în colaborare cu el, fiind transferat de la Vitoria Guimaraes la Deportivo La Coruna. De atunci, pe lista de celebrităţi cu care lucrează au intrat Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho, David De Gea, Joao Felix, Diego Costa şi multe alte nume sonore.

ADVERTISEMENT