Fotbal international

Impresarul Jorge Mendes se extinde și în ciclism. Portofoliul impresionant al portughezului

17.01.2021 | 19:50
Impresarul Jorge Mendes se extinde si in ciclism Portofoliul impresionant al portughezului
ADVERTISEMENT

Cel mai cunoscut impresar din lume, Jorge Mendes, a ajuns la un acord cu echipă de ciclism Astfel, portofoliul impresionant al portghezului se extinde și în afara fotbalului.

Jorge Mendes este considerat drept unul dintre cei mai bogați și mai influenți impresari de fotbal din lume, printre clienții săi numărându-se Cristiano Ronaldo, Fabinho, Bernardo Silva, Ederson, Nicolas Otamendi, David de Gea, Diego Costa, James Rodríguez, Ángel Di María dar și antrenorii Carlos Queiroz și José Mourinho.

ADVERTISEMENT

Portughezul în vârstă de 55 de ani are o avere estimată la peste 100 de milioane de euro și a fost anchetat într-un scandal masiv de evaziune fiscală prin intermediul unor firme off-shore, în care sunt anchetați și Cristiano Ronaldo, José Mourinho, James Rodriguez, Filipe Luís și Jackson Martínez.

Jorge Mendes a intrat în lumea ciclismului

Compania lui Jorge Mendes a semnat un acord cu Corso Sports, deținută de Joao Correia, firma care se ocupă de cicliștii portughezi Joao Almeida (Deceuninck-QuickStep) și Ruben Guerriero (EF Education-Nippo): „Polaris Sports și Corso au ajuns la un acord privind un parteneriat care are ca scop optimizarea perspectivelor comerciale ale sportivilor portughezi care lucrează cu Corso”, se explică într-un comunicat al Polaris, firma lui Mendes.

ADVERTISEMENT

Asemenea lui Cristiano Ronaldo, agentul portughez a primit în cadrul aceleiași gale premiul pentru „Agentul secolului”, ceea ce spune multe despre cine este Jorge Mendes.

Ba, mai mult, Mendes îl impresariază și pe pilotul de Formula 1, francezul Charles Leclerc, care concurează pentru Ferrari și a devenit în 2019 al doilea cel mai tânăr pilot care obține pole position în Formula 1 la Marele Premiu al Bahrainului din 2019.

ADVERTISEMENT

Cine este Jorge Mendes și ce avere are. Cristiano Ronaldo i-a făcut cadou o insulă

Jorge Mendes a ajuns cel mai cunoscut agent de jucători din lume, odată cu ascensiunea incredibilă a lui Cristiano Ronaldo, pe care l-a impresariat de începutul carierei, alături alți doi jucători portughezi de mare perspectivă: Nani și Anderson. El a fost cel care l-a adus pe Ronaldo la Manchester United, la cererea expresă a lui Sir Alex Ferguson și unul dintre cei care au facilitat transferul lui Cristiano pe Bernabeu pentru o sumă record la acea vreme: 94 de milioane de euro, dintre care 4,5 milioane i-ar fi revenit lui. În 2015, Cristiano Ronaldo l-a recompensat pe Jorge Mendes cu un cadou special: o insulă în Grecia.

Conform publicației Forbes, averea lui Jorge Mendes este estimată la nu mai puțin de 104 milioane de euro, după ce în 2016 avea în conturi „doar” 70 de milioane. Și-a înființat prima companie, Gestifute, încă din 1996, după ce și-a început cariera profesională ca…DJ și vânzător de casete video. Conform aceleași surse, Mendes a negociat contracte în valoare de peste un miliard de euro. Doar în 2019 a încasat 115 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Ansu Fati și Ruben Dias sunt cele mai noi „achiziții” ale super-impresarului, care îi mai are sub contract pe Fabio Silva, Nicolas Otamendi, Joao Felix sau Nelson Semedo și nu în cele din urmă Diogo Jota. A încasat în doar patru săptămâni nu mai puțin de 20 de milioane de euro, în baza comisionului de 10% pe care îl percepe la fiecare transfer.

În 2014, Jorge Mendes a fost implicat într-o investigație a cotidianului britanic The Guardian privind implicarea unor părti terțe în transferurile de jucători, lucru interzis de către FIFA, și conflict de interese. Mendes a fost acuzat că a cumpărat drepturile federative ale mai multor jucători prin companii off-shore din Irlanda și Insula Jersey.

ADVERTISEMENT