News

Studiu. Imunitate mai bună după prima doză de la AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech și rapel Moderna

Un studiu britanic arată că o persoană poate avea un răspuns imunitar mai bun prin combinarea vaccinurilor. De exemplu, injectarea cu prima doză de vaccin de la Pfizer sau AstraZeneca și a doua doză de la Moderna.
07.12.2021 | 08:59
Studiu Imunitate mai buna dupa prima doza de la AstraZeneca sau PfizerBioNTech si rapel Moderna
ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat de cercetători britanici de la Oxford pe 1.070 de persoane voluntare. După ce acestea au fost injectate cu prima doză de la Pfizer sau AstraZeneca, iar nouă săptămâni mai târziu cu Moderna, s-a observat că au dobândit o imunitate mai bună.

”Am găsit un răspuns imunitar foarte bun… chiar mai mare decât două doze cu vaccinul Oxford-AstraZeneca”, a declarat pentru Reuters, Matthew Snape, profesor de la Universitatea Oxford.

ADVERTISEMENT

Care este scopul studiului

S-a mai descoperit că prin rapelul cu Moderna s-au obținut anticorpi și răspunsuri celulelor T mult mai mari față de două doze de AstraZeneca-Oxford. Același lucru s-a întâmplat și după o primă doză cu Pfizer-BioNTech, urmate de a doua doză de la Moderna.

Prin rezultatul noului studiu, oamenii de știință vor să ofere o arecare speranță țărilor sărace și cu venituri medii, care ar putea avea nevoie să combine vaccinurile, dacă rezervele scad.

ADVERTISEMENT

”Cred că datele din acest studiu vor fi deosebit de interesante și valoroase pentru țările cu venituri mici și medii, unde încă se lansează primele două doze de vaccinuri.

Arătăm astfel că nu trebuie să primiți același vaccin pentru a doua doză… că este în regulă să utilizați mai multe vaccinuri”, a mai declarat Matthew Snape.

ADVERTISEMENT

Răspuns imunitar robust și după prima doză cu AstraZeneca și rapel cu Pfizer

De asemenea, s-a mai constatat că o primă doză de vaccin AstraZeneca-Oxford urmată de oricare dintre ceilalți candidați (Pfizer sau Moderna) a generat, la fel, un răspuns deosebit de robust.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical ”Lancet” și, potrivit informațiilor comunicate de participanți, nu s-au ridicat probleme de siguranță.

ADVERTISEMENT

Longevitatea protecției oferite de vaccinuri a fost analizată, fiind luate în considerare și dozele de rapel pe fondul cazurilor în creștere, în contextul răspândirii tot mai mari a variantelor Omicron și Delta.

Probele de sânge de la participanți au fost testate împotriva variantelor Wild-Type, Beta și Delta, au spus cercetătorii studiului. Matthew Snape a mai comunicat faptul că imunitatea obținută în urma administrării unor seruri diferite poate fi utilă și în combaterea altor boli decât SARS-COV2.

De altfel, în mai multe multe țări s-a început deja o vaccinare cu amestesc de vaccinuri pe motiv de provizii scăzute și imunizare lentă.

ADVERTISEMENT