News

Imunitatea de turmă la COVID-19, realitate sau ficțiune? Ce au descoperit cercetătorii spanioli

06.07.2020 | 18:27
Imunitatea de turma la COVID19 realitate sau fictiune Ce au descoperit cercetatorii spanioli
ADVERTISEMENT

Spaniolii au făcut un studiu pe scară largă asupra noului coronavirus și indică faptul că doar 5% din populația sa a dezvoltat anticorpi, consolidând dovezile că o așa-numită imunitate de turmă pentru COVID-19 nu poate fi posibilă, informează jurnalul medical lansat de Lancet. 

Rezultatele arată că 95% din populația Spaniei rămâne susceptibilă la virus. Imunitatea de turnă este realizată atunci când o mare parte a populației a fost infectată cu un virus sau bacterii pentru a stopa circulația.

ADVERTISEMENT

Centrul European pentru Controlul Bolilor a comunicat pentru CNN că cercetările din Spania, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de peste 61.000 de participanți, pare să fie cel mai mare studiu până în prezent.

Imunitatea de turmă la COVID-19, realitate sau ficțiune? Ce au descoperit cercetătorii spanioli

Un vaccin contra coronavirusului este încă departe, dar un tratament cu anticorpi ar putea fi util mai devreme. Au existat mai multe studii similare în China și Statele Unite și constatarea cheie este că cea mai mare partea a populației nu a fost expusă la COVID-19, chiar și în zonele cu circulație răspândită a virusului.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere aceste descoperiri, orice abordare propusă pentru realizarea imunității efectivelor prin infecție naturală nu este numai extrem de neetică, ci și de neatins“, au spus autorii de la Lancet, Isabella Eckerle, șefa Centrului Geneva pentru Boli Virale Emergente și Benjamin Meyer, virusolog la Universitatea din Geneva.

Medicii nu sunt sigură dacă a avea anticorpi împotriva coronavirusului înseamnă că cineva nu poate fi infectat din nou. Nu este clar cât timp sau cât de bine protejează anticorpii împotriva virusului.

ADVERTISEMENT

“În prezent, imunitatea de turmă este dificil de realizat”

Studiul din Spania a început în aprilie, atunci când națiunea a rămas în carantină și a fost realizat cu ajutorul cercetătorilor și a mai multor agenții epidemiologice.

“Seroprevalența relativ scăzută observată în contextul unei epidemii intense în Spania ar putea servi drept referință la alte țări. În prezent, imunitatea de turmă este dificil de realizat fără a accepta daunele colaterale: mai multe decese în populația aflată în categoria de risc și supraîncărcarea sistemelor de sănătate”, se arată în raportul publicat de spanioli.

ADVERTISEMENT

Autorul principal al studiului spaniol, Marina Pollan, care este directorul Centrului Național pentru Epidemiologie a declarat pentru CNN: “Unii experți au calculat că aproximativ 60% din seroprevalență ar putea însemna o imunitate de turnă. Dar suntem foarte departe de a atinge acest număr”. 

Spania este una dintre țările europene cele mai lovite de noul coronavirus: peste 28.000 de decese și 250.000 de infectări.

ADVERTISEMENT