News

Imunitatea de turmă nu poate fi atinsă. Anunțul specialiștilor români: „Trebuie să vaccinăm miliarde de oameni”

19.07.2020 | 18:42
Imunitatea de turma nu poate fi atinsa Anuntul specialistilor romani Trebuie sa vaccinam miliarde de oameni
ADVERTISEMENT

Un cunoscut medic român susține că imunitatea colectivă nu protejează împotriva Covid-19.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că puțin oameni care se vindecă de această boală dobândesc imunitate.

Doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, susține că e foarte greu de obținut imunitate colectivă în cazul Covid-19.

ADVERTISEMENT

Imunitatea de turmă nu poate fi atinsă, anunță specialiștii români

„Când vorbim de imunizarea în masă, trebuie să avem în vedere că la gripa spaniolă, imunizarea nu a depășit 30% din populație, deși la vremea respectivă, în 1918, nu erau medicamente și nici tratamente performante. Dar numărul de decese a fost foarte mare.

A imuniza în masă într-un timp scurt e aproape imposibil”, a punctat Adrian Marinescu.

Țări ca Franța sau Italia, unde noul coronavirus a făcut ravagii, nu au atins un procent de 10% din totalul populației când vine vorba de imunizare.

ADVERTISEMENT

„Ba chiar mai puțin, au avut 5%, au avut maximum 7%. Asta înseamnă că boala se răspândește”, a adăugat medicul.

Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, vorbește la rândul său de un nivel al imunizării de maxim 5% la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Imunitatea colectivă devine funcțională când 60% din populație dobândește imunitate post-infecțioasă și total funcțională atunci când aproximativ 80% din populație dobândește această imunitate post-infecțioasă”, a precizat dr. Emilian Popovici.

Expertul avertizează că imunizarea totală se va face doar atunci când vor exista miliarde de oameni vaccinați: „Prin vaccinare, care trebuie aplicată la miliarde de oameni, vom putea completa imunitatea post-infecțioasă cu imunitatea post-vaccinală și vom atinge pragurile superioare ale imunității colective care ne vor proteja.

ADVERTISEMENT

Când se va ajunge la acest prag, COVID-19 va deveni istorie. Dar mai durează până apare vaccinul, care trebuie administrat la miliarde de oameni pentru a fi protejată toată planeta”.

Doctorul Radu Țincu, medic la Terapie Intensivă la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca din București, nu crede nici el că imunitatea de turmă poate fi obținută.

În ultimele zile, foarte mulți cercetători ne anunță că cel mai probabil imunitatea de turmă, imunitatea în masă, nu este posibilă. Ultimele studii arată că anticorpii protectivi durează foarte puțin, între 2 și 6 luni.

Dar până la 10% din populația care se îmbolnăvește nu dezvoltă deloc anticorpi împotriva coronavirus. Deci, cel mai probabil, această imunitate pe care noi speram să o dobândim prin boală nu va fi realizabilă”, a punctat medicul, potrivit Newsweek.ro.

ADVERTISEMENT