News

Imunitatea la COVID-19 ar putea dura doar câteva luni. Cercetătorii avertizează: ”Ne-am putea confrunta cu valuri sezoniere de îmbolnăvire”

13.07.2020 | 12:24
Imunitatea la COVID19 ar putea dura doar cateva luni Cercetatorii avertizeaza Neam putea confrunta cu valuri sezoniere de imbolnavire
ADVERTISEMENT

Imunitatea la COVID-19, pierdută după câteva luni. Iată un scenariu îngrijorător despre care cercetătorii spun că este destul de probabil, din păcate.

Oamenii de știință încearcă să afle încă modul în care acest nou coronavirus afectează organismul uman. Baza, câștigarea imunității, pare a fi pusă sub semnul întrebării când vine vorba de protecția pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Noi studii medicale relevă faptul că imunitatea la COVID-19 ar putea dura doar câteva luni și oamenii s-ar putea reinfecta în fiecare an.

Specialiștii avertizează că imunitatea la COVID-19 ar putea dura doar câteva luni

Cercetătorii britanici și cei germani au realizat două studii ale căror rezultate sunt menite să indice faptul că noul coronavirus ar avea șanse uriașe de a se transforma într-o boală sezonieră, precum gripa și răceala, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Specialiștii de la King’s College London au realizat un studiu pe 90 de pacienți și angajați ai sistemului medical și au constatat că nivelul anticorpilor din sistemul lor imunitar a atins nivelul maxim la trei săptămâni după ce au dezvoltat simptome.

Din aceste cercetări a reieșit faptul că deși analizele de sânge au arătat că sistemul imunitar a 60% din cei cuprinşi în studiu a reacţionat ”puternic” în timpul luptei cu virusul, formând anticorpii necesari, doar 17% au păstrat acest atu trei luni mai târziu.

ADVERTISEMENT

Treptat, nivelurile de anticorpi au scăzut de 23 ori de-a lungul derulării cercetării, iar în unele cazuri au devenit nedetectabile.

”Oamenii dau un răspuns acceptabil la producerea anticorpilor anti Sars-Cov-2, însă aceştia se menţin o perioadă scurtă de timp. Această perioadă variază în funcţie de vârful atins”, a spus dr. Katie Doores, de la King’s College London, coordonator al studiului.

ADVERTISEMENT

Sistemul imunitar are mai multe modalități de a combate coronavirusul. Însă, dacă anticorpii sunt principala linie de apărare, atunci oamenii ar putea contracta boala în valuri de îmbolnăviri sezoniere, iar vaccinurile nu ne-ar proteja pentru mult timp.

Concluzii similare ale cercetătorilor din Germania

La fel ca britanicii, și cercetătorii din Munchen au descoperit că persoanele care s-au recuperat de coronavirus ar putea fi vulnerabile la a doua infecție, după ce testele au arătat, de asemenea, că anticorpii slăbesc în timp.

Conform The Telegraph, testele de sânge efectuate la Clinica Schwabing la pacienții recuperați cu Covid-19 au demonstrat că nivelul anticorpilor produși de sistemul imunitar a scăzut semnificativ în majoritatea cazurilor.

”La patru dintre cei nouă pacienți, am văzut niveluri de anticorpi de neutralizare în scădere vizibilă a intensității”, a declarat cercetătorul principal Clemens Wendtner. Studiul a fost realizat pe primele cazuri germane confirmate, care s-au îmbolnăvit în ianuarie.

Recent, și chinezii au ajuns la concluziona că răspunsul la anticorpi nu este suficient pentru a crea imunitate de durată. Medicii de la Universitatea Medicală Chongqing au descoperit că prezența anticorpului IgG, unul dintre principalii anticorpi induși printr-o infecție, a scăzut în medie de 70% pe o perioadă de trei luni.

ADVERTISEMENT