News

Imunitatea la Covid-19 ar putea dura maximum 6 luni, susțin cercetătorii olandezi

26.05.2020 | 15:36
Imunitatea la Covid19 ar putea dura maximum 6 luni sustin cercetatorii olandezi
ADVERTISEMENT

Imunitatea dezvoltată de oameni la noul coronavirus ar putea dura doar șase luni, conform unui studiu publicat de cercetătorii olandezi de la Universitatea din Amsterdam.

Imunitatea la Covid-19 ar putea dura doar 6 luni, conform cercetătorilor olandezi

Puține sunt știute momentan despre modul în care oamenii vindecați de Covid-19 dezvoltă imunitate, însă cercetătorii olandezi sunt convinși că acest lucru durează maximum șase luni.

ADVERTISEMENT

Italienii avertizau la începutul lunii martie că doar 10% din oamenii vindecați de Covid-19 au dezvoltat anticorpi și, implicit imunitate, însă au existat și voci care au afirmat că imunitatea la Covid-19 nu poate fi demonstrată până când al doilea val de Covid-19 nu va lovi omenirea.

Din fericire, acest lucru ar putea să nu se întâmple, conform specialiștilor OMS, însă olandezii au remarcat că introducerea „pașapoartelor de imunitate” ar putea fi inutilă în contextul în care nu se știe dacă cei imunizați rămân imunizați pentru o perioadă notabilă de timp, conform euronews.com.

ADVERTISEMENT

Studiul a monitorizat 10 oameni cu vârsta de peste 35 de an pentru a determina care e nivelul de anticorpi produs de organism după infecția cu Covid-19. Mai mult, oamenii au fost testați și pentru alți coronaviruși cunoscuți omenirii, nu doar SRAS-CoV-2.

Concluzia oamenilor de știință este îngrijorătoare. „Am remarcat un nivel alarmant de scăzut al duratei imunității, ca și reacție la orice tip de coronavirus. Am observat cum scade nivelul de anticorpi după șase luni, iar la 12 luni reinfectarea e frecventă”, au explicat cercetătorii.

ADVERTISEMENT
  • 6 tipuri de coronavirus există în acest moment, incluzând aici și SARS-CoV-2

Experimentul din Amsterdam e problematic în condițiile în care mai multe guverne ale lumii vor să emită așa zisele „pașapoarte de imunitate”, care atestă că un om s-a vindecat de Covid-19 și acum a scăpat definitiv de griji. Din păcate, dacă tiparul se respectă, așa cum se tem olandezii, un astfel de pașaport e inutil pentru că nimeni nu dezvoltă imunitate de lungă durată la coronavirus.

România s-a alăturat țărilor din Uniunea Europeană și, începând cu luna iunie, va începe o testare a oamenilor. Scopul testării: oamenii de știință vor să afle care sunt oamenii care au dezvoltat anticorpi la Covid-19 și, implicit au avut boala și acum s-au vindecat.

ADVERTISEMENT

Din păcate, acești oameni nu vor fi feriți de un al doilea val de coronavirus. Val care ar putea să nu mai vină, după analiza OMS.

ADVERTISEMENT