News

Gafă în manualul de istorie: În 2021, elevii învață la școală că România nu este stat membru UE

26.01.2021 | 14:54
Gafa in manualul de istorie In 2021 elevii invata la scoala ca Romania nu este stat membru UE
ADVERTISEMENT

România se află în Uniunea Europeană din 2007, însă la 14 ani distanță elevii de liceu din țara noastră învață istorie „alternativă”.

Așadar, în manualul inclus în programa școlară 2020-2021 elevii pot afla că România este o țară „în curs de aderare” în UE.

ADVERTISEMENT

Informația a fost făcută publică de europarlamentarul Victor Negrescu, care a aflat de acest lucru de la un elev de clasa a XI-a.

România nu e stat membru al UE, conform manualelor de istorie

România nu este încă în Uniunea Europeană, conform manualelor de istorie după care învață copiii noștri. Am primit recent o imagine de la un elev de clasa a XI-a, profil real, cu extrasele din manual din care aflăm că România urmează să adere la UE precum și alte informații neactualizate despre UE.

ADVERTISEMENT

⚠️ Am comandat manualul, am constatat că este inclus încă în programa școlară 2020-2021 (https://www.edu.ro/manuale-scolare) și am decis că solicit public Ministerului Educației să revizuiască rapid manualele aprobate pentru folosirea în învățământul preuniversitar. Propun cu această ocazie rectificarea rapidă a tuturor referințelor despre UE din manuale și introducerea unui curs opțional despre cetățenie care să includă în detaliu aspectele ce țin de drepturile, oportunitățile și obligațiile noastre în plan european.

???? Un document concret va ajunge în cel mai scurt timp la Ministerul Educației și mă angajez, ca împreună cu colegii mei din zona universitară și toți cei interesați, să începem să realizăm un suport de curs și un program de educație despre UE adaptat copiilor din ziua de astăzi”, a scris europarlamentarul.

ADVERTISEMENT

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din 2003 și confirmată la Bruxelles pe 18 iunie 2004.

România a fost prima țară din Europa centrală și de est care a avut relații oficiale cu Comunitatea Europeană. În ianuarie 1974, o înțelegere a inclus România în Sistemul Generalizat de Preferințe al Comunității, după care a semnat o serie de acorduri cu CEE pentru facilitarea schimburilor comerciale.

ADVERTISEMENT

În 1980, România a procedat la recunoașterea de facto a Comunității Economice Europene, prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte România – CEE, concomitent, fiind semnat și Acordul asupra Produselor Industriale”, conform datelor oficiale.

ADVERTISEMENT