Cât de repede iese alcoolul din organism. În cât timp te poți urca din nou la volan, fără să ai probleme cu legea. Detaliile pe care ar trebui să le cunoască orice șofer.
În cât timp iese, de fapt, alcoolul din organism. Care sunt principalii factori care influențează alcoolemia și cum poți scăpa cât mai repede de ea, astfel încât să nu ai probleme dacă vrei să te urci la volan.
Șoferii din România știu foarte bine faptul că nu au voie să se urce la volan sub influența băuturilor alcoolice. În cazul în care consumi alcool, cel mai bine este să aștepți până când acesta este eliminat din organism.
De obicei, nu există un termen precis în care alcoolul nu mai poate fi depistat, acest lucru variind în funcție de testul folosit de poliție. Totuși, este important de reținut că alcoolul poate fi depistat în sânge timp de 6-12 ore, în timp ce în respirație poate fi depistat până la 24 de ore.
Depistarea alcoolului poate atinge și intervalul 12-8 de ore, dacă vorbim despre testul de urină. În salivă, alcoolul poate fi depistat timp de 48 de ore, iar în păr, timpul crește până la 90 de zile.
Este important de reținut faptul că eliminarea alcoolului nu se realizează la fel în cazul tuturor. De la individ la individ, aceasta este diferită și este influențată de greutate, dar și de vârstă.
De exemplu, persoanele slabe vor avea nevoie de mai mult timp pentru a elimina alcoolul, în timp ce persoanele cu o greutate mai mare vor elimina alcoolul mult mai repede. Persoanele cu o greutate mai mare vor avea mereu o concentrație de alcool mai mică în organism decât persoanele slabe, chiar dacă au consumat aceeași cantitate de alcool.
Vârsta este și ea un factor important. Cu cât vorbim de o vârstă mai înaintată, cu atât este mai mică capacitatea ficatului de a procesa alcoolul. Cu alte cuvinte, persoanele mai în vârstă elimină mai greu și mai lent alcoolul din organism.
De asemenea, contează foarte mult și când este consumat alcoolul. Dacă îl bei pe stomacul gol, alcoolemia este depistabilă în 30 de minute. În schimb, dacă bei alcool după ce ai mâncat, alcoolemia maximă se atinge în 2 ore.
Una dintre cele mai simple metode de a elimina alcoolul din organism este să bei multă apă. Alcoolul deshidratează organismul, astfel că este primordial să îl hidratezi cât mai repede, pentru a elimina toxinele.
La fel de eficiente sunt și alimentele bogate în grăsimi sănătoase și carbohidrați, dar și vitamina B și magneziul. Nu în ultimul rând, după ce ai consumat alcool, este esențial să dormi. Cu cât de odihnești mai mult, cu atât îți vei reveni mai repede.
Totuși, trebuie să știi că nu toate băuturile se elimină rapid. De exemplu, cele spirtoase, cocktailurile sau lichiorul sunt cele care se elimină cel mai greu din organism.
Șoferii trebuie să rețină faptul că nu trebuie să se urce la volan după ce au consumat alcool. O concentrație de alcool în sânge de 0.2-0.5 g/l sau de 0.1-0.4 g/l în aerul expirat le aduce șoferilor suspendarea permisului pe o perioadă de până la 6 luni.
Șoferii care prezintă o concentrație de alcool mai mare de 0.5%, trebuie să știe că acest lucru constituie infracțiune. Pentru ei, pedeapsă constă fie în amendă penală, fie în închisoare până la 5 ani.