Life

În cât timp iese alcoolul din sânge. Cum poți să-l elimini mai ușor

În cât timp este alcoolul eliminat din sânge și cum poți accelera acest proces? Durata de eliminare variază în funcție de mai mulți factori.
18.06.2024 | 15:00
In cat timp iese alcoolul din sange Cum poti sal elimini mai usor
În cât timp iese alcoolul din sânge. Cum poți să-l elimini mai ușor. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este durata de eliminare a alcoolului din sânge? Există câteva strategii pentru a ajuta organismul să elimine alcoolul mai rapid.

În cât timp iese alcoolul din sânge. Cum poți să-l elimini mai ușor

Te-ai distrat la maxim la ultima petrecere și acum simți efectele mahmurelii de a doua zi? Este firesc să te întrebi cât durează până când alcoolul consumat este complet eliminat din sânge. Durata acestui proces poate varia în funcție de mai mulți factori. Ce trebuie să știi?

ADVERTISEMENT

Durata de eliminare a alcoolului din sânge variază de la o persoană la alta, în funcție de vârsta, sexul și metabolismul fiecăruia. De asemenea, contează cantitatea și tipul de alcool consumat.

Consumul de alcool poate avea efecte diferite asupra organismului, în funcție de cantitatea și viteza cu care a fost consumat. Poate să te relaxeze și să te facă mai sociabil, dar poate duce și la pierderea echilibrului, poate să-ți afecteaze judecata și crește riscul de comportamente nesăbuite.

ADVERTISEMENT

În general, alcoolul trece rapid prin peretele stomacului și este absorbit în fluxul sanguin. După 30 de secunde, este transportat de sânge către diferite organe inclusiv creierul, unde își exercită efectele.

După 20 de minute de la ingestie, 90% din cantitatea de alcool ajunge la nivelul intestinului subțire, pancreasului și ficatului, unde este metabolizată de enzimele hepatice.

ADVERTISEMENT

„După aproximativ 12 ore de la ingestie, alcoolul ingerat poate fi detectat în urină. În medie, alcoolul poate persista în organismul uman în jur de 24 de ore, în funcție de fiecare individ și de cantitatea de alcool consumată”, a explicat dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie, potrivit smartliving.ro.

Durata de eliminare a alcoolului din sânge variază în funcție de mai mulți factori

În cât timp iese alcoolul din sânge? Ei bine, acest proces poate varia considerabil, în funcție de mai mulți factori.

ADVERTISEMENT

În primul rând, vârsta consumatorului influențează rata de metabolizare a alcoolului. Astfel, adolescenții și vârstnicii metabolizează alcoolul mai lent, ceea ce înseamnă că va fi eliminat mai greu din sânge.

În al doilea rând, femeile au o rată de metabolizare mai mare decât bărbații, prin urmare ele vor elimina mai repede alcoolul din sânge decât bărbații.

Consumul de alimente înainte de consumul de alcool poate crește rata de metabolizare a acestuia. În plus, alcoolul este metabolizat mai rapid în serile târzii comparativ cu alte momente ale zilei.

Sănătatea generală a persoanei joacă un rol crucial în metabolismul alcoolului. Activitatea fizică ajută la eliminarea rapidă a acestuia din corp. În schimb, diferite afecțiuni medicale, precum insuficiența hepatică, pot scădea metabolismul alcoolului.

Cum poți să elimini alcoolul mai repede din organism? Cel mai eficient remediu este somnul, potrivit sursei citate. În timpul somnului, ficatul are ocazia să metabolizeze alcoolul complet din organism.

De asemenea, este important să ai o hidratare adecvată. Bea apă în mod regulat pentru a preveni deshidratarea, care poate agrava simptomele de mahmureală.

ADVERTISEMENT