News

În cât timp ne revenim după Covid-19? Specialiștii au făcut o analiză amplă și au oferit un răspuns clar

26.04.2020 | 17:36
In cat timp ne revenim dupa Covid19 Specialistii au facut o analiza ampla si au oferit un raspuns clar
Recuperarea după Covid-19 diferă în funcție de persoană. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Specialiștii din întreaga lume nu au momentan un răspuns la întrebarea: „Cât durează să ne recuperăm după ce am fost bolnavi cu noul coronavirus care provoacă Covid-19?”. Din păcate, nu există un răspuns exact, iar situația diferă în funcție de persoană.

În cât timp ne revenim după Covid-19?

De exemplu, Premierul britanic Boris Johnson s-a refăcut și e pregătit să se întoarcă la muncă, însă alți oameni își revin foarte greu. Conform BBC, totul depinde de forma bolii, cât de grav a afectat organismul, dar și de persoana infectată.

ADVERTISEMENT

Vârsta, sexul sau alte probleme de sănătate sunt extrem de relevante atunci când vine vorba de recuperare. Cu cât sunt mai invazive metodele de tratament, cât de mult durează tratamentul, toate își vor pune amprenta asupra procesului de recuprare.

Ce facem dacă avem simptome?

Majoritatea oamenilor care se vor îmbolnăvi de Covid-19 nu vor avea o formă gravă a bolii. Majoritatea vor avea febră sau vor tuși, probabil vor resimți oboseală sau diferite dureri de cap. Tusea este seacă, conform experților, dar unele persoane vor ajunge să scuipe celule moarte din plămâni, sub formă de mucus.

ADVERTISEMENT

Această stare va fi tratată fără probleme de paracetamol, o hidratare normală și multă odihnă. Medicii dau asigurări că recuperarea în acest caz va fi rapidă, iar majoritatea oamenilor vor scăpa de febră în maximum o săptămână, iar în două săptămâni vor fi ca noi.

Ce se întâmplă în cazurile grave?

În scenariul în care boala se agravează, de obicei după 10 zile de la infecție, acest lucru se întâmplă foarte brusc. Dintr-o dată oamenii au probleme de respirație pentru că plămânii sunt inflamați. Acest lucru se întâmplă din cauza sistemului imunitar care exagerează și atacă organismul, în încercarea disperată de a scăpa de virus.

ADVERTISEMENT

În această fază a bolii, unele persoane vor avea nevoie de oxigen și vor fi internate în spitale. Conform medicului britanic Sarah Harvis, aceste persoane se vor recupera mai greu pentru că plămânii sunt afectați destul de grav. Practic, pe plâmăni vor exista cicatrici, așa cum se întâmplă în cazul unei răni externe.

În aceste cazuri, recuperarea totală poate dura până la opt săptămâni.

Ce se întâmplă la terapie intensivă?

Conform statisticilor oferite de către Organizația Mondială a Sănătății, o persoană din 20 ajunge la terapie intensivă. Vorbim despre comă indusă, o formă de sedare avansată, și intubare + ventilare. În această stare, recuperarea poate dura până la 18 luni. După această perioadă îndelungată, oamenii își vor pierde masa musculară și vor avea nevoie de ajutorul unui kinetoterapeut pentru a putea umbla din nou, mai ales în cazul persoanelor în vârstă. Mai mult, există riscul problemelor de natură psihică, după o astfel de perioadă la terapie intensivă.

ADVERTISEMENT

Știm cu siguranță că acești oameni au nevoie de luni de zile pentru a se recupera”, au punctat medicii. Cu toate acestea, există și cazuri în care anumite persoane scapă de terapie intensivă în câteva săptămâni.

Cum voi fi afectat pe termen lung?

Din păcate, nu există date concrete pe termen lung, boala fiind relativ nouă și necunoscută. Cu toate acestea, medicii estimează, raportându-se la alte probleme grave respiratorii, că oamenii care trec peste Covid-19 vor avea probleme la plămâni în următorii ani.

„Avem cazuri de oameni care și peste cinci ani au probleme fizice sau psihice”, a explicat doctorul Twose. Doctorul James Gill explică de ce oamenii care ajung la terapie intensivă au nevoie de consiliere psihologică: „Noi le spunem pacienților că vor fi intubați, că trebuie să-i adormim. Le transmitem să-și ia la revedere de la familie. E normal ca aceste persoane să aibă sindrom post-traumatic”.

Vindecații se pot reinfecta?

De departe cea mai importantă întrebare pe care și-o pun toți oamenii, la care nu există un răspuns clar, o reprezintă reinfectarea persoanelor care au avut Covid-19 și care s-au vindecat. Italienii susțin că doar 10% dintre infectați dezvoltă anticorpi, în timp ce americanii sunt destul de siguri că toată lumea devine imună, după ce a trecut prin boală, așa cum se întâmplă de obicei în cazul unei boli oarecare.

Concret, nu există nicio dovadă că persoanele care s-au vindecat au devenit imune la Covid-19, însă nu există nici cazuri în care o persoană vindecată de coronaviruss-ar fi îmbolnăvit din nou, în ciuda unor astfel de vești din Coreea de Sud sau China.

ADVERTISEMENT