News

În cât timp se eliberează certificatul de naştere. S-a schimbat legea privind actele de stare civilă

O nouă lege prevede ca eliberarea unui certificat de naștere poate avea loc în 30 de zile. Termenul poate ajunge la 90 de zile dacă declararea copilului se face la mai mult de un an de la naștere.
03.05.2022 | 10:45
In cat timp se elibereaza certificatul de nastere Sa schimbat legea privind actele de stare civila
Parlamentarii au stabilit noi reguli pentru eliberarea certificatelor de naștere. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Parlamentul a votat o serie de modificări ale legii prin care statul român eliberează diferitele acte care atestă starea civilă a unei persoane. Vorbim mai exact despre certificatele de naștere, căsătorie și deces.

De ce a fost modificat eliberat un certificat de naștere?

Legea 105/2022 stabilește o serie de noi condiții legate de emiterea certificatelor de naștere. După cum arată expunerea de motive pentru acest proiecte de lege, modificările cadrului legislativ vin să răspundă nevoilor românilor care locuiesc în afara granițelor.

ADVERTISEMENT

“În acest context, luând în considerare inclusiv numărul mare de cetățeni români care și-au exercitat dreptul la liberă circulație și stabilire pe teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene, dar și necesitatea adaptării la evoluțiile relațiilor sociale, se impune modificarea și completarea actualului cadru normativ astfel încât acesta să corespundă nevoilor identificate la nivelul societății și, totodată, evoluției tehnologice”, se arată în expunerea de motive.

Când pot fi eliberate certificatele de naștere?

După cum explică experții de la avocat.net, nașterea unui copil trebuie comunicată autorităților în decursul a 30 de zile de la evenimente dacă acesta s-a născut viu. În cazul în care un copil s-a născut mort, declararea trebuie făcută în maxim trei zile, așa cum a stabilit legea 119/1996.

ADVERTISEMENT

În cazul în care un copil care nu a fost declarat moare înainte de termenul limită de 30 de zile, nașterea acestuia trebuie anunțată în decurs de 24 de ore.

În conformitate cu modificările aduse de legea 105/2022, dacă părinții informează autoritățile de nașterea unui copil după intervalul de 30 de zile, dar fără a depăși termenul de 1 an, eliberarea certificatului de naștere va fi eliberat în 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, părinții care se află în această situație trebuie să știe că eliberarea acestui document se va face doar cu aprobarea primarului sau al șefului misiunii diplomatice, în funcție de locul în care s-a născut copilul și se face declararea acestuia.

În ceea ce privește părinții care declară nașterea unui copil la mai mult de la un an, eliberarea certificatului are loc într-un interval de 90 de zile din momentul în care a fost depusă solicitarea.

ADVERTISEMENT

În plus, pe lângă acordul primarului, părinții vor avea nevoie și de un aviz din partea serviciului comunitar de evidență a populației județean sau din municipiul București, după caz.

Mai trebuie precizat că depunerea cererilor pe baza cărora se face eliberarea certificatului de naștere trebuie făcută de unul dintre părinți. În cazul în care niciunul nu poate face acest lucru, această responsabilitate revine cadrelor medicale care au fost de față sau persoanelor care au aflat de aceasta.

ADVERTISEMENT
Tags: