Fără îndoială, amenda de parcare pe care o primesc șoferii este printre cele mai comune sancțiuni rutiere. Aceasta are însă o perioadă de timp după care se poate prescrie. Termenul nu este deloc unul scurt.
În viața de zi cu zi a unui șofer, amenda este o constantă, din păcate. Indiferent că este vorba despre o parcare neregulamentară, viteză excesivă sau lipsa rovinietei, agenții de la poliție sunt neiertători în fața greșelilor.
Nu de puține ori, foarte mulți șoferi din România care primesc o amendă de circulație sau pentru parcare se întreabă, la un moment dat, ce se întâmplă dacă nu o plătesc într-un anumit interval de timp?
În această situație sunt mulți șoferi din București. Ei au strâns de-a lungul lunilor și anilor sute de amenzi de parcare. În multe cazuri este vorba de mașini abandonate. Dar nu contează, ele trebuie achitate. Asta dacă nu cumva se prescrie.
Conform legii în vigoare, șoferii din România care nu achită amenda de parcare ar putea scăpa în câțiva ani de această datorie. Normele legislative spun că orice datorie la bugetul local sau de stat se prescrie după un anumit timp:
În cazul în care fapta nu e sancționată la timp, contravenientul nu e notificat în termenul legal sau autoritățile locale nu încep procesul de executare silită în intervalul stabilit, șoferul scapă de amendă.
Dacă ne referim strict la o amendă administrativă (de parcare, de circulație), aceasta se prescrie în termen de 5 ani. Acest termen începe de la data de 1 ianuarie a anului următor, notează Promotor.
Astfel, să luăm exemplu unui șofer care a primit o amendă pe data de 10 februarie 2024. În cazul său, termenul de 5 ani se ia în considerare începând cu 1 ianuarie 2025. Prin urmare, sancțiunea din 2024 se va prescrie în 31 decembrie 2030.