News

În cât timp trebuie să-ți schimbi buletinul după ce te căsătorești. Primești amendă dacă n-o faci

În cât timp trebuie să-și schimbi buletinul după ce te căsătorești, conform legii? Cine nu respectă această lege riscă să fie amendat.
27.03.2023 | 09:12
In cat timp trebuie sati schimbi buletinul dupa ce te casatoresti Primesti amenda daca no faci
În cât timp trebuie să-ți schimbi buletinul. Foto: Cugetliber.ro
ADVERTISEMENT

În cât timp trebuie să-și schimbi buletinul după căsătorie, conform legii? Cine nu respectă această lege riscă amenzi. Oricine face acest pas trebuie să știe că după nuntă și căsătoria civilă urmează cel mai important pas: schimbarea buletinului.

În cât timp trebuie să-și schimbi buletinul

Domnișoarele trebuie să știe că nu sunt obligate, potrivit legii, să preia numele de familie al bărbatului, însă de obicei așa se procedează. Birocratic, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 41/2003, este reglementată procedura prin care orice cetățean poate cere schimbarea numelui, dacă are motive ”temeinice”.

ADVERTISEMENT

Desigur, viitoarele soții pot să-și păstreze numele, însă și bărbații pot să preia numele soției, sau numele celor doi soți poate să fie alipit. Oricum, cel mai important e că după nuntă buletinul trebuie schimbat, lucru valabil și în cazul nefericit al unui divorț.

Pentru a schimba buletinul în acest caz trebuie depusă o cerere la Serviciul de Stare Civilă. Pe lângă această cerere trebuie depuse în original și în copie un exemplar cu Monitorul Oficial unde a fost publicat un extras din cererea de schimbare a numelui. Pentru acest lucru trebuie achitată o taxă. Mai e nevoie, totodată, de cazierul fiscal, cazierul judiciar și copii după actele de identitate al soției și ale soțului.

ADVERTISEMENT

După schimbarea numelui e necesară schimbarea buletinului după 15 zile, în caz contrar existând riscul unei amenzi între 40 și 80 de lei. Tinerii care doresc pot opta în curând pentru buletinele electronice sau cu cip, valabile inclusiv pentru nou născuți, acolo unde se dorește, conform RTV.

”Guvernul a adoptat astăzi Ordonanţa pentru modificarea şi completarea unor dispoziţii referitoare la evidenţa persoanelor şi cartea electronică de identitate. Principalele modificări vizează, pe de o parte, crearea cadrului normativ pentru plata de către stat, suportarea de către stat, din fonduri alocate prin PNRR, a costului cărţii electronice de identitate.

ADVERTISEMENT

Acest scenariu e valabil pentru minim cinci milioane de cărţi electronice emise. Primele cinci milioane vor fi cu siguranţă suportate prin PNRR”, a explicat chestorul de poliţie Cătălin Giulescu, șef al Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.

Taxa pentru eliberarea unui buletin cu cip e de 67 de lei momentan, însă prin PNRR aproximativ 5 milioane de români vor primi gratuit acest drept, timp de trei ani de zile. ”Un alt element esenţial este faptul că vom pune în circulaţie cartea electronică de identitate opţională pentru minori chiar începând de la naştere, de la zero la 14 părinţii având opţiunea să solicite acest document de călătorie pentru a putea să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene”, a subliniat Giulescu.

ADVERTISEMENT

Românii trebuie să știe că nimeni nu va fi obligat să facă acest lucru, să îți schimbe buletinul cu unul cu cip, însă acest lucru e de dorit pentru a intra în normalitate cu tehnologia din anul 2023. ”Totuşi, recomandarea noastră este, pentru a beneficia de serviciile de e-guvernare, pentru a putea accesa serviciile electronice de la distanţă, să se opteze pentru cartea electronică de identitate”, au transmis reprezentanții MAI.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot...
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot ce trebuie să știi
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are...
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are 57 de ani și e în topul celor mai bogați români
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze