În câți ani de muncă își poate lua un român cu salariul minim un apartament cu 2 camere în București? Cine visează la propria locuință în Capitală trebuie să știe că prețurile de pe piața imobiliară au explodat.
Și nu doar în București, ci și în marile orașe din țară precum Timișoara, Craiova, Cluj sau Constanța. Astfel, cu greu o persoană mai poate să își cumpere o proprietate fără a apela la bănci. Totuși, cei care știu cum să economisească bani o pot face. În cât timp însă?
În prezent, prețul mediu pentru o locuință nouă în București este undeva pe la 1.709 euro pentru un metru pătrat util. Asta înseamnă o creștere de aproape 30% față de prima parte a anului 2019. Atunci puteam vorbi despre aproape 1.329 de euro.
Directorul comercial al Imobiliare.ro, Răzvan Ionescu, a confirmat acest lucru. În ultimii cinci ani de zile au tot crescut prețurile. Odată cu ele însă, a crescut și salariul mediu. Astfel, oamenii pot avea încă o șansă să își achiziționeze o nouă locuință.
În câți ani de muncă își poate lua un român cu salariul minim un apartament cu 2 camere în București? În urmă cu 5 ani era nevoie de 7,2 ani pentru achiziționarea unui apartament cu 2 camere cu un singur salariu mediu.
Iată însă că în prezent perioada s-a redus, deci românii care știu să economisească bani pot avea propria locuință mai repede. În câți ani de muncă își poate lua un român cu salariul minim un apartament cu 2 camere în București? Între 5 și 6 ani, a punctat specialistul.
Iar asta în ciuda prețurilor care au tot crescut. Evident, pentru o astfel de achiziție este nevoie ca o persoană să fie chibzuită cu banii când vine vorba de cheltuieli. Totodată, contează și zona aleasă când vine vorba de achiziție.
„Ca să dăm și cifre, dacă acum 5 ani ne trebuiau 7,2 ani pentru a achiziționa dintr-un salariu mediu o locuință, un apartament de două camere, în 2024 această perioadă s-a redus la 5,6 ani. În același timp, o situație interesantă se vede pe zona de autorizări clădiri rezidențiale.
Dacă în anul 2019, în această perioadă ianuarie-iunie, prima jumătate de ani, erau 300 de autorizații noi, presupun că nu este o surpriză pentru nimeni că în 2024 numărul s-a redus aproape la jumătate”, a spus Răzvan Ionescu, la un eveniment organizat în cadrul Salonului Imobiliar Bucureşti, de la Palatul Parlamentului, conform observatornews.ro.
Care sunt cartierele din București unde se găsesc locuințe la prețuri accesibile? Se pare că ceva mai accesibile rămân zonele Ghencea, dar și cartierul Titan. La polul opus, cele mai scumpe zone sunt Floreasca, Victoriei, Cotroceni, dar și Dorobanți și Pipera.